Wat zijn de 8 kenmerken van een topcoach?


blog-kenmerken-coach-v3Dames en heren, recent vroeg we het ons af:

Wat zijn de kenmerken zijn van een topcoach?

Daarbij was ik zo vrij om deze vraag voor te leggen aan een select groepje bloggende hardlopers (of zo u wil: hardlopende bloggers), namelijk:

Run Bloggers Run

Dit groepje draagt de Benelux-gedachte hoog in het vaandel, en bestaat uit Belgische en Nederlandse bloggers. De lux in Benelux zijn we niet vergeten, wij zijn nog steeds naarstig op zoek naar een inwoner uit het Groothertogdom Luxemburg die én hardloopt, én blogt, én in onberispelijk Nederlands schrijft! Als u zo’n exemplaar zou kunnen strikken, dan mag u hem (of haar) aan ons bezorgen 🙂

Run Bloggers Run, dat is in feite een Sporttank.

Zoals een Denktank, maar dan nuttiger.

Enfin.

De 8 kenmerken zijn van een goede loopcoach, dus?

Een goede coach moet technisch goed beslagen op het ijs verschijnen, maar hoe krijg je scherp wie dan de beste coach is om mee samen te werken?

Image may contain: 1 personHedwig (van RunHedwigRun) had vroeger – naar eigen zeggen – een hekel aan hardlopen, maar dat is veranderd!  In 2015 heeft Hedwig haar ‘loop-droom’ verwezenlijkt, en zij liep gezwind de Marathon van New York. De rest kan u hier nalezen:

https://runhedwigrun.com

Hedwig opent als volgt:

“Voor mij moet een coach inspirerend zijn, uitdagen, en in jou geloven”

Inspirerend (1)

True! Het moet energie geven om van gedachten te wisselen, toch?

Vervolgens laten we Sandra aan het woord. Sandra schrijft een blog met de wel héél welluidende en tot de verbeelding sprekende titel: My thoughts are like butterflies.

Image may contain: 1 person, smiling, close-up and outdoorSandra omschrijft zichzelf als volgt:

“Wie ben ik, wat doe ik, en waarom? Het zijn vragen die ook mij bezighouden 🙂 In het kort: muziekgek. Leesjunk. Sinds kort lichtjes, heel lichtjes, loopverslaafd”

Het antwoord van Sandra luidt als volgt:

“Mijn coach heeft mij – letterlijk – leren hardlopen. Haar geloof in mij, haar geloof in mijn kunnen, waren cruciaal. Het geloof dat ik uiteindelijk die 5 kilometer zou kunnen lopen, ondanks mijn 30 kilo meer, ondanks mijn lamentabele conditie. Mede dankzij haar loop ik, en ben ik ook blijven lopen. Intussen weeg ik 30 kilo minder, en ben ik op weg naar de halve marathon ! :-) 

Geloof in het kunnen van de coachee (2)

Over naar Katrien. Wie is Katrien?

Zij legt het zelf uit:

“Sedert 2006 ben ik voltijds lector aan de Vives Hogeschool campus Brugge. Ik ben (plus)mama van 7 kinderen. Allemaal schatten. Mijn man, Dominiek De Meulemeester, is Runcoach.be en het is dankzij zijn coaching op vlak van training, voeding en mentale ondersteuning dat de tijd die ik kan vrijmaken om te lopen efficiënt wordt ingevuld. Lucky me!”

Image may contain: 1 person, close-up and indoor

Katrien bezorgt ons regelmatig fijne blogs over Running & Pure Food.

Met betrekking tot onze vraag, wijst zij op het belang van een totaalaanpak en een aanpak op maat:

“Een totaalaanpak op maat die in jouw professioneel en gezinsleven past. Stimulerend je zachtjes uit je comfort zone doen komen, zodat je stapsgewijs vordert, en op een dag beseft: “heb ik dat echt gedaan? Nooit gedacht dat ik dat zou kunnen!”

Genoteerd.

Totaalaanpak & aanpak op maat (3)

En zo zijn we aanbeland bij de heren. Wat vinden zij belangrijk, bv. als de coach een hele groep begeleidt?

Image may contain: 3 people, people standing, cloud, sky and outdoorRené van de blog RunningReneetje ga ik binnenkort hopelijk ontmoeten, in Apeldoorn!

Hij vertelt:

“Nadat ik op 10 april de marathon van Rotterdam heb gelopen (mijn eerste marathon) ga ik nu weer rustig verder trainen voor de Midwinter Marathon (25km) in Apeldoorn en de  City Pier Cityloop (21,1km) in Den Haag, en wie weet in 2017 weer een marathon!”

René pleit voor aandacht voor iederéén in de groep.

Niet enkel de toppers!

“Wat ik belangrijk vind is dat de coach rekening houdt met alle lopers in de groep. Niet alleen de sporters die de beste zijn, en in groepjes altijd als eerste gekozen worden. Wat ik heb geleerd, is dat iedereen kan lopen, als je op de juiste manier ondersteund wordt. Het gaat niet om snelheid of je pace. Het gaat gewoon om lekker lopen!”

OK.

Iedereen telt mee! (4)

Jelle (oftewel Snelle Jelle) begon oorspronkelijk als voetballer van KCF Pulderbos, maar hij heeft zijn leven gebeterd, en is nu hardloper pur sang. Nu schrijft Jelle de mooie blog Snelle Jelle Running, en hij wijst terecht op een belangrijk aspect: er moet chemie in de lucht hangen.

Image may contain: 1 person, standing, child and outdoorZoals we dat in het schoon Vlaams zeggen: de mayonaise moet pakken.

En ook: af en toe moet een coach z’n pupil prikkelen, opjutten, dat klopt, maar soms is het net omgekeerd, en moet de coach zijn of haar pupil afremmen:

“Het is belangrijk voor mij dat de coach en ik op dezelfde golflengte zitten. Ik ben een competitiebeest en wil vooruit. Uiteraard moet hij (of zij) me af en toe temperen!”

Daar kunnen we ons iets bij voorstellen.

De coach moet niet alleen stimuleren, maar ook afremmen! (5)

Over naar Michiel.

Zijn echtgenote heeft bijzonder veel geluk, zo lezen wij:

Image may contain: 1 person“Hoi ik ben Michiel, een dertiger waarbij zijn midlifecrisis niet tot uitdrukking komt in een carrièreswitch of een jongere vrouw, maar door het omgooien van mijn sportleven. Na twee decennia fanatiek tennissen, lijd ik nu aan een inspanningsverslaving die gevoed wordt door afstand zucht en kilometerobesitas!”

Michiel is de triathlon-meneer in het gezelschap! Zijn blog SportLifeCrisis heeft veruit de sterkste ondertitel: “Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten”.

Michiel wijst op het belang van techniek en expertise:

“Echte loopscholing was voor mij erg belangrijk. Met name aan de strenge techniekoefeningen heb ik veel gehad. Wat ik nu vaak doe als ik iets wil weten over lopen, fietsen of zelfs fietsen repareren is YouTuben (als dat werkwoord bestaat). Er zijn studies die zeggen dat als je bv zwemtechniek bekijkt voor de training, je effectief ook beter zwemt. Met andere woorden, van kijken naar sport, word je sneller!”

En weg was Michiel. Nog even zappen langs Eurosport ! 🙂 En we onthouden:

Expertise, techniek, en studie! (6)

Image may contain: 1 person, outdoorDempsey is “new kid on the block”, en sinds kort verblijdt hij de loperswereld met bijzonder boeiende blogs over voeding, loophouding, etc.

De titel van Dempsey z’n blog mag er wezen!

Believe and achieve:

“Het idee ‘believe and achieve’ is heel simpel te formuleren. Mijn doel is mensen motiveren, in zich zelf doen geloven en zo hun doelen laten bereiken. Via mijn blogs wil ik mensen verschillende tips geven & mensen motiveren om mijn tips ook op te volgen”

Dempsey doet het zelf.

Zowel bloggen als coachen. Gezien zijn expertise, is hij z’n eigen coach:

“Ik heb geen coach meer, ik ben een beetje mijn eigen coach . In het verleden had ik wél een coach, en ik sluit me aan bij alle punten die hierboven vermeld worden”

Image may contain: 1 person, smiling, standing and outdoorEn dan is er uiteraard Bart, van de speelse blog, genaamd “Speelse Bever“.

Bart z’n elevator pitch gaat als volgt:

“Hallo, ik ben Bart, gelukkig getrouwd met Sarah, vader van 2 prachtige dochters.We wonen in het landelijke Brussegem, in de groene rand rond Brussel, op de grens van de Brabantse kouters en het Pajottenland. Ik heb mijn blog vernoemd naar mijn scoutstotem “Speelse Bever” omdat de karaktereigenschappen van de bever nog steeds erg van toepassing: dromen najagen, ondernemen, doorzetten, familiebeest. Het zal jullie niet verbazen dat mijn blog vooral hierom zal draaien”

Recent had ik de eer en het genoegen om samen met Bart te trainen in Brussegem, en we kunnen dit beamen: prachtig. Runner’s paradise on earth! Bart noteert mbt de kenmerken van een topcoach:

Empathie. Inspireren. Met geloof in het kunnen van de coachee!”

Dat noteren, we.

Empathie (7)

Voilà. Nu hoor ik u al denken, beste lezer: en jij, wat vind jij dan, van een goede coach? Wel, ik zeg enkel:

“Kijk naar Benny Fischer: dat is een rasechte topcoach! Hij kent het vak door en door, bezorgt een aanpak die wérkt, en een schema dat me goed vooruit helpt. Benny geeft snel grondige, accurate, én inspirerende feedback. En vooral: Benny heeft een engelengeduld dat niet van deze wereld is. Dat alleen al verdient een REUSACHTIG groot standbeeld, ginds in het verre Bredene City ! :-)”

Dus, engelengeduld (8)

Ziezo. Dat was het voor vandaag. Nog even samenvatten, voor wie niet goed heeft opgelet:

Dit zijn de 8 kenmerken van een topcoach:

Inspirerend (1)

Geloof in het kunnen van de coachee (2)

Totaalaanpak & aanpak op maat (3)

Iedereen telt mee (4)

Niet alleen stimuleren, maar ook afremmen! (5)

Expertise, techniek, en studie! (6)

Empathie (7)

Engelengeduld (8)

We wensen u een fijn, ontspannend, en hopelijk sportief weekend!

Met sportieve groeten,

Peter

 blog-kenmerken-coach

Unseen

5 gedachten over “Wat zijn de 8 kenmerken van een topcoach?

Plaats een reactie