De duizenden uren in 2015


Volgens Runkeeper eindigt de teller dit jaar op iets Running 2015méér dan 2.078 kilometers (nog één training te gaan). Vroeger wist je dat niet, tenzij je het in een schriftje noteerde. Of tenzij je alles netjes bijhield in een rekenblad. Guilty. Dezer dagen heb je dus allerlei nuttige en overbodige details ter beschikking, hier en nu, in allerlei overzichtjes en grafiekjes.

Lopen als antidotum tegen verveling: in 2015 nam lopen een hap van meer dan 200 uren 2 - Jarne (2)uit het jaarlijkse tijdsbudget, en dat is nog gerekend zonder voorbereiding en andere fratsen. Al bij al is 200 uur natuurlijk nog geen 9 dagen. Er zijn dus in 2015 nog vele andere zaken gebeurd, want een jaar bevat meer dan 8.700 uren, zo bedacht ik me.  Bij voorbeeld, slapen. Aan pakweg 7u per nacht en dit tijdens 365 nachten: dat is meer dan 2.500 uren.

Onverantwoord eigenlijk, hoeveel tijd een mens zo in z’n bed ligt te liggen. Maar omgekeerd, toch had ik af en toe het gevoel dat het nog enkele uurtjes méér mochten zijn, dus we noteren nu alvast één goed voornemen voor 2016.

En cours de route zijn we in 2015 de passie voor scherpe, spitse, bemoedigende, inspirerende, etc. quotes niet kwijt geraakt. D4 - Quotesie van Johan Cruyff blijf ik primadeluxe vinden.

Tijdsbesteding gemeten in uren op jaarbasis: niet gekend, en dat houden we best zo.

Voorts hebben we niet alleen 2.500 uren geslapen in 2015, maar ook 2.500 uren gewerkt (dat schat ik nu even uit de losse pols, ik heb deze uren niet opgeschreven). 6 - KOTK - RookIn 2015 werd de strijd tegen kanker nog verder opgevoerd, zowel qua preventie, als qua behandeling & mbt alle aspecten van zorgverlening.

Elke dag valt het op hoeveel vooruitgang er wordt geboekt in deze strijd, met nieuwe soorten medicijnen, immunotherapie, combinatietherapie, etc.

Helaas merken we ook elke dag hoeveel werk er nog aan de winkel is. Je gelooft het misschien, wellicht, of hoogst waarschijnlijk niet, maar toch is dit zo: dagelijks zitten 68.000 kinderen in de rook thuis. Dat zijn kinderen die (in volle groei en volle ontwikkeling, en dus op hun kwetsbaarst) geheel ongevraagd worden blootgesteld aan een goedje dat kankerverwekkende eigenschappen bezit. U denkt nu, vertwijfeld: “Was dat nu in 2015, of vele decennia geleden ?”  Neen, dat was in 2015.

Alle hoogtepunten van Kom op tegen Kanker in 2015 zijn te vinden op: http://www.komoptegenkanker.be/het-jaar-van-kom-op-tegen-kanker-12-hoogtepunten

En dan zijn we aanbeland bij voeding: toch ook snel een tijdsbesteding van 750 à 1.000 uren in 2015, zo schat ik. Tijdens de trainingskilometers hebben meer dan 162.000 kcal het eeuwige voor het tijdelijke verwisseld, wat in principe ruimte gaf voor véél zoete zonden, 7 - Plantaardige voedingmaar in 2015 ben ik bewuster gaan nadenken over voeding. En dan met name, de vraag wat gezonde en duurzame voeding nu precies is? En hoe je daar aan begint. Want hoe ongezonder onze voeding, hoe lekkerder wij mensen dit blijkbaar vinden, hoe zouter, zoeter en vetter, hoe groter de pret. Ons brein is dus een beetje  verkeerd geprogrammeerd op dit vlak, zo lijkt het ? Nu, moeilijk gaat ook. Dus bingo, hier hebben we weer een goed voornemen genoteerd.

Om véél en goede redenen (dierenleed, klimaat, de eigen gezondheid, etc.), zou het voor de mensheid in zijn geheel een prima zaak zijn als we méér zouden inzetten op gezonde, plantaardige voeding, in plaats van ons te verliezen in ongezonde voeding (“processed food”) en dierlijke voeding.  In 2015 werd een belangrijke Klimaat-deal uitgedokterd, maar voor zover ik het heb kunnen volgen: geen of te weinig aandacht voor de positieve rol die gezonde, natuurlijke, plantaardige voeding op dit vlak kan spelen. Véél en nuttige informatie over dit belangrijke onderwerp: http://www.evavzw.be/over-ons

Naast al dat slapen, werken, eten, lopen, en de andere primaire basiszaken uit allerlei psychologische behoefte-piramides, 1 - Kathelijnedan nu, de top van de piramide met de “quality time” die iedereen graag doorbrengt met geliefde, kinderen, familie, vrienden, etc. Helaas pindakaas, hier lag het aantal uren in 2015 toc hiets onder het eigenlijke gewenste aantal. Dus een derde goed voornemen is om daar meer en bewuster tijd voor te maken, ook (en vooral ?) daar waar er op het eerste zicht geen tijd is. Belangrijk. Rondom mij zie ik dat ik zeker niet de enige 2 - Jarne en Charlotteben die hier mee worstelt, maar dat is natuurlijk een schrale troost. Vallen en opstaan. Ik vermoed dat de oplossing schuilt in “discipline”, “keuzes maken”, “first things first”, etc. In het Engels: not easy.

Tenslotte, nog één goed voornemen (one for the road, om het af te leren), en dat is bewuster tijd en ruimte maken voor creativiteit. 3 - CreativityIn hyperefficiënte tijden is dat vaak het eerste dat sneuvelt. Maar in 2015 heb ik (her)ontdekt dat ik graag schrijf. Dus daar gaan we iets mee doen.  Ik weet nog niet wat en hoe, maar dat komt nog, in 2016. Creativiteit, daar kunnen alleen goede dingen van komen: “You can’t use up creativity. The more you use, the more you have“.

Voilà.

En jullie duizenden uren in 2015 ?

En goede voornemens ?

========

 

 

 

 

Advertentie

5 gedachten over “De duizenden uren in 2015

 1. Tof overzicht. Ook hier: graag meer lopen, meer tekenen, niet méér werken, en tijd met m’n lieve gezinnetje. Lekker verder doen. Eén ding dat er bij mij wat inschiet is m’n sociaal leven (buiten werk, loop- en tekenclub). Ik weet nog niet goed hoe, maar zou daar toch ook tijd voor willen vinden…

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Peter.
  Let me challenge you.
  Ga die beloftevolle maar vage intenties concretiseren in acties en meetbaar maken. Dat helpt om ze waar te maken. Je zegt toch ook niet: ik ga proberen een marathon te lopen. Neen, je zegt bijvoorbeeld: ik loop er 2 in 2016 in stad T en B.
  Dus:
  * hoeveel creatieve blogs ga je per maand schrijven in 2016?
  * Hoeveel hoofdstukken in je eerste boek?
  * Hoeveel weekenddagen per maand zijn exclusieve family-time?
  * En last but not least: zet nu 4 reflectiemomenten in je jaaragenda 2016, bijvoorbeeld op het einde van elk kwartaal. Dan neem je even afstand en maak je een round-up van je intenties. Vervelend man! Maar oh zo effectief :-).
  Good luck.
  Gert

  Geliked door 1 persoon

  1. Merci !! Pittige challenge … !! 🙂 Ik kan het alleen maar grif toegeven: dat moet ik nog uitwerken …. marathons weet ik al min of meer … maar mbt andere zaken is het nog meer een zoektocht !! van die reflectiemomenten, dat vind ik een ERG goed idee, merci !!!

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s