Tussen pot en pint


Mag ik voorstellen dat we het – tussen pot en pint  – even hebben over hardlopen & alcohol?  Eerst over alcohol, dan zijn we daar alvast van af. Uit betrouwbare bron (KCE) vernemen we dat één op tien Belgen te veel drinkt. “Te veel”, oftewel 14 glazen bij vrouwen en 21 glazen bij mannen. Per week, welteverstaan. Volgens het KCE zoeken die 10% vaak geen hulp (of pas zeer laat), en verloopt de hulpverlening vaak moeizaam.

In het VK pakt men het alvast drastisch aan: daar verlaagde men recent de “te veel”-drempel naar 14 glazen per week (voor mannen én vrouwen), dat was een halvering ten opzichte van de oude guidelines.

Belangrijker, de mindset in de guidelines verandert er drastisch: daar waar vroeger een beperkt alcoholgebruik nog als onschuldig (“low risk”) werd vergoelijkt, wordt er nu, euhm, uit een ander vaatje getapt:

“Is there a safe drinking level ? No. The new recommendations point out that these guidelines are not for “safe” drinking, but rather just at minimising risk of illness. All alcohol consumption carries some risk, the guidance says. The vast majority of the population can reduce health risks further if they reduce drinking below the guideline levels, or do not drink at all, the guidance says.”

(Bron: http://www.bbc.com/news/uk-35252650 )

 En The Guardian citeert the “Chief Medical Officer for England” als volgt:

Dame Sally Davies, the Chief Medical Officer for England: Drinking any level of alcohol regularly carries a health risk for anyone.”

(Bron: http://www.theguardian.com/society/2016/jan/08/mens-recommended-maximum-weekly-alcohol-units-cut-14 )

Dat is nog niet zo troebel bedacht, door die Engelsen.  Nu, alcohol is en blijft een moeilijk thema, voornamelijk wegens sociaal zo verregaand aanvaard, en in bepaalde situaties (bijna) verplicht (op restaurant, etentjes, recepties, etc.). Er is namelijk de schier onlosmakelijke band met “gezelligheid”.

Allemaal goed en wel, maar alcohol blijft een erg verslavend goedje, dat op eender welk moment in je leven de teugels (ongevraagd) kan overnemen:

“Alcohol werkt verslavend en veroorzaakt bij overmatig gebruik ernstige gezondheidsschade. Alcohol is, hoewel legaal verkrijgbaar, in medische zin een harddrug en maakt in Nederland aanzienlijk meer slachtoffers dan morfine, heroïne en cocaïne bij elkaar. De richtlijn van de Nederlandse Gezondheidsraad in 2015 is: drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag

Vroeger vond ik het bij wijlen lastig om maat te houden tijdens een avondje uit. Niet dat mij dat euvel geduid werd, maar toch. En vervolgens ontdekte ik dat het eigenlijk gemakkelijker en handiger is om dan maar géén alcohol te drinken. En al zeker toen ik meer wou gaan hardlopen. Zo zijn we dan bij alcohol en sporten aanbeland.

Want iemand die graag sport, kan maar beter geen alcohol in de bloedbaan stromen hebben, neen?  Misschien nadien wel één (of kom, misschien twéé) dubbel en dik verdiende glaasjes, maar een zware 30 km training afwerken met een zware kater, dat lijkt niet aangewezen?

Maar ook hier zien we het reeds genoemde verschijnsel terugkeren: verbazend veel geduld en begrip in de hardloop-literatuur. BBig Bookv. in “Runners World Big Book of Marathon and Half-Marathon Training” lezen we het als volgt:

“A little wine or beer probably won’t harm your running, as long as you’re smart about it”.

En dan zowaar een hele lofrede over de positieve impact van bier op HDL (goede cholesterol), de doorgedreven en bijna magische preventie van LDL (slechte cholesterol), de ronduit spectaculaire antioxidanten in rode wijn (resveratrol), en dan de kers op de taart, in alle ernst (er staat géén smiley bij) :

“Beer can help replenish carbs”.  Tja. In alle ernst. Dan zou ik toch eerder wilde rijst, volkorenpasta, zoete aardappelen, of gebakken bananen durven te promoten, als je dan toch de koolhydraten wil aanvullen na een zware training.

Dus beste bewegers, sporters, en hardlopers altegader, wat is het strenge maar rechtvaardige oordeel van de Jury inzake sport & alcohol ?

  1. Alcohol kan geen kwaad, indien minder dan 14 stuks (per week), en sporters kunnen zich, gezien hun uitmuntende conditie, af en toe wel een glaasje veroorloven, daar schuilt geen kwaad in ?
  2. Voor sporters is alcohol een absolute must, want “beer helps to replenish carbs”, en na een zware training heb je dat toch wel verdiend, zeker? En sporten/hardlopen is eerst en vooral sociaal gebeuren, daar is een flinke neut of een frisse trappist op zijn plaats?
  3. Bewegers, sporters, hardlopers, autobestuurders, zwangere dames, ouderlingen,  minderjarigen, enz. blijven best héél ver uit de buurt van alcohol. En alle anderen eigenlijk ook ?

Ik  hoor en lees het graag !

====

Road

11 gedachten over “Tussen pot en pint

  1. Alcohol vermindert je weerstand, vertraagt je herstel van een training en dehydrateert om maar een paar negatieve eigenschappen te noemen. Ik heb nog nooit gehoord van positieve invloed van bier, wel van rode wijn. Rode wijn zou goed zijn voor hart en bloedvaten. 30 jaar geleden al mochten we (wedstrijdroeiers) gedurende het Wedstrijdseizoen geen druppel alcohol drinken. Dat was natuurlijk niet voor niets. Hoe lekker het ook is om na een wedstrijd een biertje te nemen, ik pas. 4-6 weken voor een grote wedstrijd ga ik geheel alcoholvrij (ok, op één wijntje met kerst na). Daarnaast drink ik gedurende het seizoen (sept-jun) eigenlijk niet meer dan 1-2 glazen per week en niet de avond voor een zware training of voor / in het weekend van een wedstrijdje. Ik vind 14 glazen per week dan ook absurd veel. maar tijdens mijn recente werkbezoek aan Brussel (niet EC) merkte ik wel op dat er stevig gelunched wordt met de nodige wijn. Je wordt toch een beetje raar aangekeken als je dan past. (En de wijnen roken heerlijk, dus deed ook wel een beetje pijn om te passen). In de NL zakelijke nuchtere cultuur is dat een stuk makkelijker met broodjes en melk… Daar word je dan weer raar aangekeken als je tijdens de lunch alcohol nuttigt.

    Geliked door 1 persoon

  2. Bedankt voor deze zeer nuttige bijdrage. Omdat ik niet goed weet wat voor mij het beste is, drink ik in principe niet meer op weekdagen. Zeggen dat het sociaal niet aanvaard wordt, is overdreven maar toch krijg ik steevast opmerkingen dat ik het niet doe in drinkend gezelschap. Professioneel en privé.
    Rest dan nog 3 dagen die als weekend kunnen tellen. Dat is 3/7 wat bijna de helft is. Het ‘mag’ dan in principe maar enkel als de gelegenheid zich voordoet. Het is dan inderdaad een ‘beloning’ op het lopen. Bijvoorbeeld 1 aperitiefje op een etentje maar de rest van de avond water in mijn wijnglas.
    De weken voor mijn marathon ga ik proberen geen druppel alcohol te drinken.

    Geliked door 1 persoon

    1. Proficiat met de gedisciplineerde aanpak ! Knap ! Dat van dat “belonen” zit er bij veel mensen DIEP in (bij mij ook, vroeger …) ! Begrijpelijk maar er zijn zoveel fijnere / gezonde zaken om jezelf écht eens mee te belonen … 🙂 “Food for thought” 🙂

      Like

Plaats een reactie