Get up & make it happen


LiftDe voorbije trainingen waren af en toe lastig: geen tussentijden die tot euforie noopten, en helaas iets te weinig fun onderweg.  Dat strijkt me natuurlijk tegen de vleug, maar goed, die dingen gebeuren. Lopen is zoals het Leven zelf, met ups & downs. Soms weet je hoe het komt (ietwat vermoeid, eens een keer slecht geslapen, een algemeen dipje, of nog niet terug in topvorm, etc.), maar soms weet je het ook niet, dan heb je er simpelweg het raden naar.  Als je niet weet hoe het komt, is het natuurlijk nog lastiger.

Ik kom nu met het zout aan als het ei al op is: vandaag opnieuw een fijne tempoloop gedaan, met een mooie eindtijd, dit alles onder een heerlijk zonnetje, en al het leed is dus geleden: kat in ’t bakkie.

Wat mij wel durft te helpen als het minder wil vlotten met de trainingen: inspirerende filmpjes bekijken.

Deze vond ik super, en wil ik zelfs mijn ergste vijanden niet onthouden:

http://www.runners-high.nl/adonis-hill-the-lift-inspiratie/.

Kort samengevat: “Jaren geleden was Adonis Hill veel te zwaar, hij zat niet lekker in zijn en was depressief. Op een dag besloot hij een wandeling te maken en zonder dat hij het wist begon hij hiermee aan een nieuw leven. Hill voelde zich al snel beter en van het een kwam het ander, wandelen werd hardlopen en de kilo’s verdwenen als sneeuw voor de zon. Adonis Hill raakte 45 kilo kwijt, en begon andere mensen te inspireren”  (uit Runner’s High).

Get up & make it happen, is de kern van het filmpje, en zo is het maar net.

Wat daarbij helpt, een stevige oppepper tijdens een wat mindere loopperiode vind ik muziek. SugarNiets zo stimulerend tijdens een training die niet helemaal wil vlotten, als een nummer opzetten met nét dat tikkeltje meer pit.

Naast het aantal beats per minute, speelt er nog meer mee. Het ene nummer doet het namelijk, het andere dan weer absoluut niet.

Sommige nummers lijken wel gemaakt om lopers uit een dipje te halen. Sugar, om er eens eentje bij naam te noemen). Zoals Jessica van Eat Run Love het netjes uitlegt: “Dr. Costas Karageorghis is sportpsycholoog en geïnteresseerd in de effecten van muziek tijdens sporten. Hij heeft daar onderzoek naar gedaan en is tot deze conclusies gekomen:

i) Sporten met muziek kan het uithoudingsvermogen tijdens het sporten met 15% verhogen

ii) Muziek leidt af van pijn en vermoeidheid

iii) Je inspanning kan minder zwaar aanvoelen

iv) Het luisteren van muziek draagt bij aan een positief gevoel”.

Voilà, meer moet dat niet zijn.

Wat ook helpt, en zeer adequaat is: af en toe eens een blik op de kalender werpen. AAntwerp Marathonls je ziet dat er nog slechts een luttele 34 dagen, 15 uur en 7 minuten te gaan zijn tot aan de “M-day”, dat helpt wel enigszins om fluks terug uit de startblokken te schieten. 34 dagen is natuurlijk niet zo heel veel, in die periode kan je geen complex & rigide schema uitdokteren, dat heeft niet veel zin. Dan is het wellicht zinvoller (en fijner) om een periode in te bouwen met veel ruimte voor creativiteit, en buikgevoel.

En last but not least, naast alle positieve vormen van motivatie, is er altijd de keerzijde van de medaille, dit wil zeggen, de vraag stelt zich wat er gebeurt als je niet gaat trainen.

Dat laat zich gelukkig in één beeld (van Runtastic) samenvatten:

Appeal

Ik hoor natuurlijk graag van u waarom dat bij mannen 80% is, en bij dames slechts 60% ?

=====

Advertentie

5 gedachten over “Get up & make it happen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s