De voorbije trainingen waren af en toe lastig: geen tussentijden die tot euforie noopten, en helaas iets te weinig fun onderweg. Dat strijkt me natuurlijk tegen de vleug, maar goed, die dingen gebeuren. Lopen is zoals het Leven zelf, met ups & downs. Soms weet je hoe het komt (ietwat vermoeid, eens een keer slecht geslapen, een algemeen dipje, of nog niet terug in topvorm, etc.), maar soms weet je het ook niet, dan heb je er simpelweg het raden naar. Als je niet weet hoe het komt, is het natuurlijk nog lastiger.
Ik kom nu met het zout aan als het ei al op is: vandaag opnieuw een fijne tempoloop gedaan, met een mooie eindtijd, dit alles onder een heerlijk zonnetje, en al het leed is dus geleden: kat in ’t bakkie.
Wat mij wel durft te helpen als het minder wil vlotten met de trainingen: inspirerende filmpjes bekijken.
Deze vond ik super, en wil ik zelfs mijn ergste vijanden niet onthouden:
http://www.runners-high.nl/adonis-hill-the-lift-inspiratie/.
Kort samengevat: “Jaren geleden was Adonis Hill veel te zwaar, hij zat niet lekker in zijn en was depressief. Op een dag besloot hij een wandeling te maken en zonder dat hij het wist begon hij hiermee aan een nieuw leven. Hill voelde zich al snel beter en van het een kwam het ander, wandelen werd hardlopen en de kilo’s verdwenen als sneeuw voor de zon. Adonis Hill raakte 45 kilo kwijt, en begon andere mensen te inspireren” (uit Runner’s High).
Get up & make it happen, is de kern van het filmpje, en zo is het maar net.
Wat daarbij helpt, een stevige oppepper tijdens een wat mindere loopperiode vind ik muziek. Niets zo stimulerend tijdens een training die niet helemaal wil vlotten, als een nummer opzetten met nét dat tikkeltje meer pit.
Naast het aantal beats per minute, speelt er nog meer mee. Het ene nummer doet het namelijk, het andere dan weer absoluut niet.
Sommige nummers lijken wel gemaakt om lopers uit een dipje te halen. Sugar, om er eens eentje bij naam te noemen). Zoals Jessica van Eat Run Love het netjes uitlegt: “Dr. Costas Karageorghis is sportpsycholoog en geïnteresseerd in de effecten van muziek tijdens sporten. Hij heeft daar onderzoek naar gedaan en is tot deze conclusies gekomen:
i) Sporten met muziek kan het uithoudingsvermogen tijdens het sporten met 15% verhogen
ii) Muziek leidt af van pijn en vermoeidheid
iii) Je inspanning kan minder zwaar aanvoelen
iv) Het luisteren van muziek draagt bij aan een positief gevoel”.
Voilà, meer moet dat niet zijn.
Wat ook helpt, en zeer adequaat is: af en toe eens een blik op de kalender werpen. Als je ziet dat er nog slechts een luttele 34 dagen, 15 uur en 7 minuten te gaan zijn tot aan de “M-day”, dat helpt wel enigszins om fluks terug uit de startblokken te schieten. 34 dagen is natuurlijk niet zo heel veel, in die periode kan je geen complex & rigide schema uitdokteren, dat heeft niet veel zin. Dan is het wellicht zinvoller (en fijner) om een periode in te bouwen met veel ruimte voor creativiteit, en buikgevoel.
En last but not least, naast alle positieve vormen van motivatie, is er altijd de keerzijde van de medaille, dit wil zeggen, de vraag stelt zich wat er gebeurt als je niet gaat trainen.
Dat laat zich gelukkig in één beeld (van Runtastic) samenvatten:
Ik hoor natuurlijk graag van u waarom dat bij mannen 80% is, en bij dames slechts 60% ?
=====
Net een dip gehad. Je vrrhaal komt precies op tijd. Het overkomt iedereen dus. Vanavond ga ik er weer voor. Dank voor je oppepper.
LikeGeliked door 1 persoon
Dag AnneMarie, geniet er van !!! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Misschien schatten vrouwen hun sex appeal gemiddeld al hoger dan mannen en zat er gewoon minder groeimarge in dan bij mannen?
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi !! Zo had ik het nog niet bekeken !! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
[…] muzieknummers lijken wel gemaakt om lopers uit een dipje te halen, zo schreven we eerder (Sugar, om er eentje bij naam te noemen). Voor wie het gemist heeft, Spotify is zo vriendelijk […]
LikeLike