Geluk


Een rustig moment van geluk en opperste tevredenheid: het wordt soms “klein geluk” genoemd.  NieuwpoortLaat ons tegen die verkleinende uitdrukking maar eens een flinke schop geven. Raus damit.

Waarom zou geluk per sé klein moeten zijn ?

Vakantie. Even op rust komen met wie je dierbaar is, en daar intens van genieten: dat is – wat mij betreft- Groot Geluk, met grote hoofdletters. Vandaag voelde ik dat zo: een warme zon. Een fijne fiets- & looptrip met Kathelijne en met de kids. 13 km heen, een lekkere maaltijd, en 13 km terug. Een mooie omgeving,  een prachtig wolkendek. Groot Geluk: zo heb ik het ervaren. Voor alle zekerheid heb ik het ook even opgezocht:

“Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid”.

Voilà. Toch definiëren we geluk voor onszelf soms als een doel dat we nastreven, als doel op zich. Het meest evidente voorbeeld avond nieuwpoortis wellicht het najagen van geldelijk gewin, als doel op zich. In de veronderstelling dat dat niet alleen een flinke return on capital oplevert, maar ook een stevige portie geluk brengt.

En het ergste van de zaak is dit: àls we daar euhm, geluk mee hebben, dan begint de ellende pas écht. Angst om het vergaarde fortuin kwijt te geraken. Fiscale truken van de foor, you name it.

Als ik aan het zeuren of aan het moraliseren ben, u mag het gerust zeggen. Maar ik ga nog even door: wat is geluk dan wel ? Misschien is geluk een soort vlinder. Je ziet ‘m misschien niet elke dag. avond nieuwpoort 2En als je ‘m ziet: érg mooi om naar te kijken en om van te genieten, maar loop erachter, vang hem (of haar), en dan begint de ellende, dan houdt het genieten onmiddellijk op.

Misschien is geluk iets zoals vandaag: een zandkasteel bouwen met je zoon. Je wéét dat het zandkasteel bij de eerstvolgende vloed volledig zal wegspoelen, maar dat dondert niet: het gaat om het ontwerp, de afspraken, het graven, de tegenslagen en de instortingen, en het weer verder werken aan versterkingen, etc.

Een heel aantal zaken kunnen ons helpen, als het op geluk (of ongeluk) aankomt:

 1. Dankbaarheid: “Wanneer we beseffen hoeveel in het leven we hebben ‘gekregen’, in plaats van ‘verdiend’, maakt dit ons bescheidener. Dankbaarheid verbindt ons met degene of hetgene aan wie wij iets te danken hebben. We voelen ons meer opgenomen in de verbanden om ons heen”
 2. Optimisme: “Terwijl het bij dankbaarheid om iets gaat dat we al hebben ervaren, gaat het bij optimisme om dingen die we nog willen bereiken of meemaken. Optimisme geeft niet alleen een prettig gevoel, optimisme geeft energie
 3. Piekeren helpt niet: “Als je ergens almaar over blijft denken, is dit vaak een teken dat je er op die manier niet uitkomt. Denken is dan ongemerkt overgegaan in piekeren. Doordat je almaar gefocust bent op je probleem, schaatsen je gedachten rond in cirkels.”
 4. Behulpzaam zijn: “Het punt is dat wij zelf gelukkiger worden, wanneer wij iemand anders opbeuren of welwillend tegemoet treden. Ontdekkingen als dit, zetten allerlei ideeën over ‘eerlijke ruil’ als de basis voor menselijke relaties op hun kop.”
 5. Koester sociale relaties: “Geluk en vriendschap versterken elkaar en vormen een cirkel van positieve invloeden die elkaar versterken. Dit sterke verband tussen geluk en sociale relaties is inmiddels in honderden studies bewezen.”
 6. Omgaan met tegenslag: “Bv. uit onderzoek onder vrouwen met borstkanker bleek dat een aantal vinden dat hun leven door de ziekte ten goede is veranderd. Door de ziekte waren ze hun prioriteiten gaan bijstellen en realiseerden ze zich wat écht belangrijk is in het leven.
 7. Vergeven: “Vergeven gaat niet vanzelf. Jou is immers onrecht aangedaan, en jij bent degene die in het gelijk staat. Je staat dus volkomen in je recht wanneer je iemand die iets ergs heeft gedaan niet wil vergeven. Alléén… daar gaat het niet om. Hoe gerechtvaardigd het ook is dat je boos bent, je wordt daar zelf niet gelukkiger van.”
 8. Flow: “Dit heeft niet alleen met je taken te maken, maar eveneens met het onder controle houden van je aandacht. Blijf je richten op waar je mee bezig bent. Sta je ervoor open aandacht te besteden aan je ervaring of richt je je alleen maar op de resultaten?”
 9. Genieten: “Wie wil er nu niet genieten van de mooie dingen in het leven? Toch blijken we juist ons eigen genot nogal eens te vergeten. Bijvoorbeeld als je hoofd vol zit met zorgen of met lijstjes van dingen die je nog moet doen!”
 10. Levensdoelen: “Het is goed om over de zin en de richting van je leven na te denken. Het heeft veel psychologische voordelen om bewust één of meer doelen na te streven.”
 11. Geloof en spiritualiteit: “Ook spiritualiteit en religie dragen bij aan geluk. Het is natuurlijk raar om deze louter als geluksactiviteit te beoefenen. Maar het is wel interessant om te weten: dat spiritualiteit en religie invloed op geluk hebben!”
 12. Zorg goed voor je lichaam: “Lichaamsbeweging kan soms net zo effectief zijn als medicijnen tegen depressie. Het vermindert ook angst en stress, vermindert de kans op talloze ziekten, bouwt onze botten, spieren en gewrichten op, verbetert de kwaliteit van leven en slaap, etc.”

Voilà.

Een fijne avond iedereen !

Samen

Advertentie

2 gedachten over “Geluk

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s