Nog één keertje slapen


Nog één keertje slapen. De dag voor de marathon, dat is telkens een bijzonder gebeuren. Tokyo - LandschapEerst en vooral: grote dilemma’s op de plank. Ik beschreef eerder al eens zo’n dilemma, in de blog “Sex voor, of toch maar na de marathon”. Dat was natuurlijk om slechts één onschuldig voorbeeldje te geven, maar goed, dat heeft me nadien nog lang achtervolgd, en véél indiscrete vragen opgeleverd, van lezers die graag wilden weten hoe het nu zat.

Of niet zat.

Enfin, diverse keuzes moeten gemaakt worden, the day before.

Van outfit en schoeisel, tot de te verkiezen taktiek.

Je weet natuurlijk niet of het een fijne ervaring wordt. Je kan het hopen, of denken, maar garanties zijn er niet.

Je weet niet of je een goede tijd gaat neerzetten, of niet. 3u19 in Valencia oftewel 4 min 43 sec per kilometer, het lijkt momenteel een onoverkomelijke hindernis om over te geraken, of beter gezegd: om onder te geraken.

Een mens zou er nerveus van worden.

Al die tientallen, honderden, ja zelfs duizenden dingen die nu nog mis kunnen gaan, zo vlak voor de start. Voel je die rechterachillespees nu toch niet plots opspelen? En wat als je een half uur voor de start, bv. bij het opwarmen, nog op de valreep je voet omslaat?

Dat soort vrolijke gedachten.

Nog snel wat lezen, natuurlijk.  Over visualiseren.

Iemand ervaring mee ?

Het komt – simpel gezegd – hier op neer:

Wie zich tijdens het lopen inbeeldt te lopen als een Keniaan, loopt vervolgens sneller dan wie denkt dat je het beste gewoon rustig door kunt sloffen naar de finish.

Onze verbeelding kan wonderen doen. Wetenschappers lieten twee vergelijkbare groepen studenten reageren op lichtsignalen. Een groep moest gewoon zijn best doen, de andere groep werd geadviseerd te doen alsof ze goed getrainde piloten in een gevechtsvliegtuig waren, behept met een extreem snel reactievermogen. Je raadt het al: groep twee scoorde aanzienlijk beter, maar liefst drie keer zo goed als groep een. 

Verbeelding en visualiseren werkt echt in je voordeel.

De invloed van ons zelfbeeld op ons doen en laten is enorm. 

Klonk en klinkt mij straf in de oren. Maar qua aanpak en methodologie lijkt het me gratis en geheel vrij van risico.

Dus als u morgen in Antwerpen iemand over de finish ziet zweven, goed en wel onder de 3 u 19 min, die lijkt te denken dat hij een Keniaan is : dan weet u dat het gewerkt heeft !

Sportieve groeten, en tot in Antwerpen !

====

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s