Woekeren


Running Shoes SunsetDames & heren, deze blog zullen wij vanaf heden, en wel met onmiddellijke ingang, op een rapje moeten schrijven.

Met de Franse slag, zeg maar.

Het spijt mij oprecht, maar het is niet anders.

Op zoek naar degelijk advies omtrent briljante blogtitels, werd mij immers zeer nadrukkelijk als volgt aangeraden:

“You should be spending 20% of your time writing, and 80% of your time promoting your posts”.

Nou, vooruit dan maar.

Als je mij zou zoeken, ik ben mijn blog aan het promoten.

“Woekeren”Wat is woekeren een wondermooi woord. Als je het nog maar hoort, dan zie je het zo voor je, al dat gewoeker. Wel een woord met twee tegenstrijdige betekenissen: woekeren met je talenten, versus de niet te stoppen, genadeloze wildgroei van cellen.

Maar we gaan het enkel over de positieve versie hebben: woekeren met je talenten.

Er staan in de Bijbel velerlei zaken waar ik het absoluut niet eens mee ben, Railwaymaar dat woekeren met je talenten, daar geloof ik dus in. Rotsvast.

Voor de iets minder bijbelvaste lezers (en lezertjes) onder u:

Twee flinke, dappere dienaren kregen vijf respectievelijk twee talenten van hun Heer, en zij verdubbelden die talenten, door op de Beurs te gokken.  De derde dienaar was een overtuigd lid van het ABVV, en hij besloot zijn ene Talent te begraven in de grond.

Hij zei vlakaf tegen de Heer dat “Talenten Verdubbelen” niet in zijn Taakomschrijving stond, en hij concludeerde als volgt:

“Heer, ik heb u leren kennen als een streng man: u oogst waar u niet hebt gezaaid en u haalt binnen waar u niet hebt uitgestrooid. Uit angst heb ik uw talent in de grond gestopt. Kijk, hier hebt u uw eigendom terug.”

Waarop de Heer, volkomen uit zijn humeur, als volgt tot de Derde Dienaar sprak:

“Slechte, lamlendige slaaf. Je wist dat ik oogst waar ik niet heb gezaaid, en binnenhaal waar ik niet heb uitgestrooid. Je had dus mijn geld op de bank moeten zetten. Dan had ik het bij mijn komst met rente teruggekregen”

Deze Bijbelse tekst stamt uit de tijd dat banken nog niet failliet gingen, en de rente op spaarboekjes nog aanzienlijk was.

Nu, woekeren met je talenten betekent ook: blijvend op ontdekking gaan naar wat die talenten zouden kunnen zijn in je leven.

Vaak heeft iemand (jijzelf ?) een talent zorgvuldig begraven, en moet je het eerst zien boven te krijgen. Een voorbeeld.  OceaanMijn leven lang denk ik al – en niet zonder reden – dat ik niet in de wieg gelegd ben om te zwemmen.

Best vervelend, want ik fiets graag, dus als ik goed kon zwemmen, dan was mijn volgende sportieve uitdaging een triatlon.

Maar goed. Tracht ik dan toch eens een baantje te trekken in het zwembad, dan is de verhouding tussen inspanning/input versus snelheid/output te beschamend voor woorden. Ronduit gênant.

Maar vandaag hebben we het TOCH nog eens geprobeerd. EspadonIn het (erg mooie!) Espadon zwembad te Etterbeek.

Wat ging dat moeizaam.

En maar amechtig peddelen, ploeteren, en krasselen. Voortdurend nét niet verdrinken.Wat een compleet gebrek aan stijl en souplesse.

Maar het is goed. Het voelde ook goed. Ondanks alles, is zwemmen een prima crosstraining: je traint cardio, Hard Workje jaagt je hartslag de hoogte in bij elk baantje heen en weer, en toch heb je niet telkens de voortdurende belasting van het landen op de grond.

Bij eerdere marathonvoorbereidingen heb ik dat ook gemerkt, denk ik (’t is natuuurlijk allemaal psychologisch): dat zwemmen je conditie een echte boost kan geven, best of both worlds, je hebt dan rustdagen, maar mét cardio.

De laatste baantjes gingen trouwens een stuk vlotter en sneller dan de eerste baantjes.

Je (onverhoopte) talenten boven water krijgen: het is hard werken.

Sportieve groeten,

Peter

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s