Michiel, straffe triatleet!


IMG_4996Beste lezers, wellicht heb ik het al een keertje of 36 in de groep gegooid, maar je zal het altijd zien, er zijn altijd van die hardleerse kadees die niet goed opletten, dus we herhalen het graag, en met véél liefde:  bewegen en sporten, dat smeedt banden voor het leven tussen mensen.

In die optiek, geef ik graag mee dat ik al sinds mensenheugnis de blog van Michiel volg, u kan deze blog hier vinden: sportlifecrisis.com.

Wat mij betreft, zou ik zeggen: warm aanbevolen lectuur. Blogs met een stevig vleugje humor. Deze foto van Michiel mét strijkijzer illustreert subtiel de titel van een blog: “Waarom houden vrouwen van een Ironman?“.

Hebt u ‘m?  De blog van Michiel gaat over sporten, en dan bedoelen wij, sporten in het kwadraat, oftewel, de triatlon. Voor lopers heb ik véél respect, maar voor triatleten heb ik respect in het kwadraat.

triatlonEen marathon lopen, tot daar toe, maar op voorhand nog éérst even 3,8 km zwemmen en 180 km fietsen, dat zie ik me niet doen.

Voornamelijk omdat ik reeds bij het zwemmen roemloos ten onder zou gaan. Dus aan het fietsen en aan het lopen zou ik vermoedelijk niet eens toekomen.

Opmerkelijk: toch is Michiel ook een rasechte Bourgondiër !

balansdagMichiel lust bv. graag een biertje (ook Belgische !). Niet voor niets is het devies op de blog van Michiel: “Sport, ik wil er veel voor doen, maar niets voor laten“.

U leest hier meer over de verboden pleziertjes van Michiel.

Dat vind ik wel knap.

Wellicht kan ik daar iets van leren.

Hoe meer ik met de loopsport bezig ben, hoe minder ik nog voluit kan en durf genieten van die schandalig ongezonde dame blanche na de maaltijd.

Terug naar Michiel. Een half jaar geleden kreeg ik een berichtje van Michiel, via Twitter. Zo gaat dat, vandaag de dag.

De boodschap luidde: “Hoi Peter, wij volgen elkaar al een tijdje, misschien is het wel netjes dat ik mijzelf eens even voorstel 😉

rest-dayEt voilà. Van het een kwam het ander, en zo ging deze conversatie van start, ze is nooit meer gestopt. Een gesprek tussen sportmannen (en sportvrouwen) valt nooit stil. Die hebben altijd iets om over te praten. Urenlang, als het moet.

In een bui van opperste empathie vraag ik me soms af hoe een niet-sporter (die dat dan tot in den treure moet aanhoren), dat zou ervaren ? Maar alras besef ik dan dat je jezelf geen vragen moet stellen, waarop je het antwoord niet wil weten.

In ieder geval, dames en heren, wij laten u nu graag even nader kennis maken met Michiel!

1. Vertel eens, wie is Michiel?

tennis“Ik ben Michiel, een dertiger bij wie de midlifecrisis niet tot uitdrukking komt in een verandering van loopbaan, of een jongere vrouw, maar door het omgooien van mijn sportleven. Na twee decennia fanatiek tennissen, lijd ik nu aan een inspanningsverslaving die gevoed wordt door afstandszucht en kilometerobesitas.

In plaats van mezelf te corrigeren (als ik dat al zou willen) met zelfhulphandboeken, zie ik meer heil in de sportieve uitdaging om anderen te inspireren.

Aangezien ik net zoveel endorfine met schrijven aanmaak als met sporten, ben ik mijn blog sportlifecrisis.com begonnen. Mijn verhalen gaan over alledaagse trainingen of wedstrijden. Ik probeer dit op humoristische wijze in een herkenbaar verhaal te gieten, en daarnaast probeer ik om het verhaal te voorzien van een diepere ondertoon.”

2. Hoe ben je er toe gekomen om aan triathlon te gaan doen ?

triatlon-3“Na het zien van de beach challenge in Kijkduin, een offroad triathlon in mijn eigen woonplaats Den Haag, dacht ik, hier doe ik volgend jaar aan mee.  En als er eenmaal iets in mijn hoofd zit gaat het er niet meer uit.

Ik deed toen al een paar jaar aan hardlopen, en ik ging af en toe met vrienden mountainbiken.

Daar kwam dus eigenlijk alleen nog maar het zwemmen bij !”

3. Wat is jouw relatie met sporten ? 

“Mijn relatie met sporten is innig: we are deeply in love/run, en wij kunnen niet zonder elkaar. Van kinds af aan heb ik altijd fanatiek gesport, en dan met name tennis en fitness.

Van alle mogelijke verslavingen is een sportverslaving misschien nog wel de meest gunstige. Als endorfine-verslaafde merk ik het onmiddellijk als ik een paar dagen niet sport: dan word ik onrustig en chagrijnig (net zoals van te weinig eten, overigens).”

4. Wat is jouw meest intense / memorabele sportervaring ooit ?

triatlon-2“Dat was ongetwijfeld het Nederlands Kampioenschap Halve Triatlon in Klazienaveen.

Door de warmte, door de inspanning op de fiets, en wellicht ook door iets te veel gels, zag ik heel erg af, en dan nog op mijn beste onderdeel: het lopen.

Wellicht was het niet behalen van mijn gestelde doel (5u op de halve triatlon) toen nog een zwààrdere mentale slag dan de fysieke uitputting.”

5. Wat vindt het thuisfront van jouw avonturen en exploten ?

triatlon-4“Mijn vrouw sport ook fanatiek, en zij begrijpt dat ik af en toe offers moet leveren en tijd voor trainingen nodig heb.

Maar ook: dat sport een rust kan geven die je nergens anders kunt vinden.

Verder is het belangrijk dat ik goed aan expectation management doe, en mezelf niet voorbij loop.

Om een en ander efficiënter in te richten probeer ik trainingen ook in het dagelijks leven in te bouwen. Ik ga bv. 80 à 100km op de fiets als we naar vrienden gaan, of mijn vrouw dropt mij 10 à 15km voor onze bestemming uit de auto als we naar familie gaan (de teller gaat toch lopen als de kinderen binnen zijn 😉 ).  En in de speeltuin is papa het grootste klimtoestel!”

6. In je recente blog heb je het over de Australier Nick Vujicic : vertel eens iets meer ?

Image result for Vujicic attitude“De uitspraak ‘An attitude of gratitude‘ komt van Nick Vujicic.

Nick Vujicic is een Australiër van Servische afkomst die zonder armen en benen geboren werd.

Hij vertelt (uit ervaring) dat het wel makkelijk is om dankbaar te zijn voor grote dingen (het krijgen van een auto, een nieuw huis, etc.), maar dat het vele moeilijker is om dankbaar te zijn voor de alledaagse, vanzelfsprekende dingen in het leven, zoals een mooie zonsopgang, of het feit dat je kan lopen. Hij schrijft boeken en geeft lezingen over het omgaan met tegenslag.”

7. Michiel en Bloggen, hoe werkt dat ?

img_6239“Meestal krijg ik tijdens het hardlopen fantastische blogvisions, en dan schrijf ik die thuis – nog bezweet ! – direct op.  Tijdens het schrijven komen altijd wel een paar puzzelstukjes bij en vaak zie ik dan ineens een blog ontstaan.

Het is geen vastomlijnd proces en vaak gebeuren er ook kleine toevalligheden die ik dan groots als onderwerp/rode draad door mijn blog laat lopen. Het zijn de kleine dingen die het hem doen.”

8. Je gaf aan dat je de komende maanden overweegt om iets te doen met fotografie. Kan je een tipje van de sluier lichten ?

mtb“Sinds kort heb ik een instagram-account, en daar zie ik de ene na de andere prachtige foto voorbij komen, die ik ook wel zélf had willen gemaakt hebben. Ik denk dat het nuttig is om wat meer te lezen of een cursus fotografie te volgen.

Je moet altijd vooruit blijven gaan.

Rust roest, zei m’n oma.

Zelf vind ik het leuk om wat originele foto’s voor mijn blog te maken en wellicht kan ik deze nog wat verbeteren. De foto en de titel zijn toch het uithangbord van je blog.”

9. Hoe kijk jij als Nederlander uit regio Den Haag naar je Zuiderburen ?

Michiel Hellegers - De beste training gebeurt s nachts“Als kind ben ik opgegroeid in Wouw, vlakbij de grens met België en ben daar ook vaak geweest.

Ik heb mijn vrouw in Antwerpen (de diamantstad) ooit ten huwelijk gevraagd, en ik houd van Belgisch bier en goede echte Belgische frieten met een beetje mayonaise. Helaas ben ik niet zo’n zoetekauw want pure chocola schijnt goed te zijn voor hardlopers. Als ik Belgen ontmoet op vakantie of waar dan ook kan ik daar altijd goed mee overweg. Het voelt altijd gelijk vertrouwd. Misschien is deze Brabander wel een halve Belg?!

Dankjewel Michiel, jij bent een straffe én Bourgondische triatleet, #knapwerk, we wensen je heel veel succes én plezier, met je sportlife crisis !

Sportieve groeten,

Peter

4 gedachten over “Michiel, straffe triatleet!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s