Sociale innovatie: inspirerende raad van Kaat!


20160915_123505_resizedDeze middag hadden wij het geluk, de eer, en het genoegen dat Kaat Peeters van de Sociale Innovatiefabriek bij ons kwam vertellen over sociale innovatie.

Zo inspirerend! 

We vertellen er graag – héél kort, ! beloofd – iets over.

Als u de Sociale Innovatiefabriek reeds kent, dan mag u deze blog trouwens gerust overslaan. Voor één keertje mag dat.

20160915_122808_resizedWaar beginnen we?

Wel, er zijn in onze samenleving zo véél sociale problemen en uitdagingen anno domini 2016, u hebt er geen gedacht van! Om moedeloos van te worden.

Armoede, gezondheid, luchtvervuiling, eenzaamheid, vergrijzing, verstedelijking, racisme, diversiteit, etc.

Als u dat wil, dan ga ik nog even door?  Stuk voor stuk, zijn dit moeilijke en complexe problemen, dus. Niet evident om dan goede, structurele, en haalbare oplossingen te bedenken.  Gelukkig: véél mensen met het hart op de juiste plaats, hebben véél goede ideeën.

Maar hoe zet je de stap van “goed idee” naar een degelijk plan?

Of in de taal van William Shakespeare: hoe werk je een goed doordacht, duurzaam “business model” uit ?

20160915_122342_resizedAls beginnende, sociale ondernemer, heb je nood aan een degelijk en relevant netwerk, ben je dorstig op zoek naar kennis over het vakgebied, en meestal is er dan ook nog – klein detail – de zoektocht naar financiering. Centen.

De Sociale InnovatieFabriek helpt mensen met een goed idee inzake sociale innovatie vanuit de volgende drie basiswaarden: aandacht voor gedeelde meerwaarde, een focus op sociale transformatie, en impactgedrevenheid. Alstublieft. Een hele mond vol, niet?

Sociale InnovatiefabriekHet doel is om geïnteresseerden goed te informeren over sociale innovatie en sociaal ondernemerschap, en vooral, hen te enthousiasmeren en hen te begeleiden. 

Kaat legt uit hoe het intake-proces werkt. Het geheel van het project wordt bekeken, de noden worden beluisterd, er worden tips gegeven, en vooral … er wordt gekeken welke bagage de ondernemer/onderneemster reeds heeft.

20160915_130819_resizedWant die “bagage” kan wel érg relevant zijn voor anderen in het netwerk …

En zo ontstaan mooie vormen van peer 2 peer coaching.

In dit lerend netwerk betalen de ondernemers elkaar met gelijke munt, dat zijn de Sifkes!

In de woorden van Kaat:

Deze begeleiding is gratis, maar… niet gratuit. Transacties in kennis worden geruild met een munt, en die munteenheid van ons lerend netwerk is de SIF gedoopt, deze wordt gebruikt om een community op te bouwen waarbinnen gericht gezocht wordt naar de meest interessante match tussen de knowhow van de verschillende gebruikers.Van zodra je een versterkingssessie hebt gevolgd, bouw je binnen het lerend netwerk een SIF-debet op. Het netwerk werkt volgend een ‘voor wat, hoort wat’ principe, zodat jij dus daarna op jouw beurt je debet kan werken door zelf kennis in te brengen.”

Vier keer per jaar is er ook een acceleratiedag. 12 ondernemers krijgen dan 3 minuten de tijd om hun verhaal te brengen, én om hun prangende vragen te stellen aan het publiek. Dat publiek, dat zijn dan vervolgens de kansengevers.

Nu, in ons Vlaamse oerwoud zijn er tientallen of zelfs honderden interessante bomen inzake sociale innovatie en sociaal ondernemerschap (Innovatiecentra, Voka, The Shift, Flanders Synergie, Rotary, Hefboom, EVPA, IWT, iMinds, de Punt, SI², … ). Om dààr je weg in te vinden, dat is niet evident.

De Sociale Innovatiefabriek probeert sociale ondernemers hier wegwijs in te maken, en tracht elke ondernemer een “shortlist” te bezorgen met de 5 à 10 instanties, organisaties, etc die het meeste relevant zijn voor de ondernemer en het project in kwestie.

Kaat licht enkele concrete voorbeelden toe. Bv. Blue Assist.

Wat een prachtig project! 

Bekijkt u het ook even?

U vindt er hier meer over: http://www.blueassist.eu/, in een notendop:

BlueAssist is een hulpmiddel dat een houvast biedt aan mensen die geen eenvoudige vraag kunnen of durven stellen. Met behulp van een BlueAssist-kaart of een BlueAssist-applicatie, tonen ze hun hulpvraag aan jou. Lees hun vraag. Jouw antwoord helpt hen weer verder en geeft jou een goed gevoel. Kan een eenvoudige vraag niet worden uitgesproken? Heb jij dat probleem, of zijn er mensen in jouw omgeving die daardoor niet meer zelfstandig op pad kunnen? Dan is BlueAssist er om te helpen!

Heerlijk. Kaat geeft vele andere voorbeelden …

Tejo is een project uit de zorgsector:

TEJO biedt laagdrempelige, therapeutische ondersteuning aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis. De therapie heeft als doelstelling de jongeren te deblokkeren en hen opnieuw in hun krachten te brengen. Op die manier komt TEJO preventief tegemoet aan dringende hulpvragen zodat de probleemsituatie niet verder escaleert en de jongeren in een vroeg stadium geholpen worden.

Zo veel projecten. Zo véél shared value.

Het weze duidelijk: wie last heeft van verzuring, die moet – bij wijze van paracetamol – zeker eens mee bekijken (en bewonderen) welke prachtige, sociale projecten er allemaal groeien en bloeien in ons kleine, warme kikkerlandje!

Met sociale en innovatieve groeten,

Peter

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s