Sabrina


sabrinaBeste lezers, kent u Sabrina nog?

Ik bedoel, Sabrina Salerno?

Verkocht 20 miljoen plaatjes, toen plaatjes nog de norm waren.

Op de trein van Oostende naar Brussel dacht ik plots aan Sabrina.

Ter hoogte van Denderleeuw.

Waarom, dat weet ik niet. Ik vermoed dat het iets Freudiaans moet geweest zijn: misschien was deze gedachte een sublimatie van mijn verlangen naar een flinke boterham, want ik had honger als een paard?

Image result for sabrina salernoNu, heel vaag wist ik het wel, dat Sabrina’s evergreen Boys al enkele jaren oud was, maar we zochten het even op, speciaal voor u, en het was toen 1987, dames en heren. Volgend jaar is haar hit dus dertig (30 !) jaar oud. 

Aan de conclusie valt niet te ontsnappen: niet alleen Sabrina, maar ook wij worden zoetjesaan héél oud.

Als kleine aap, was ik fan van Sabrina.  Niet alleen omwille van haar zangtalent. Toch ook, en misschien wel vooràl, omwille van haar mooie, ontroerende songteksten, recht uit de ziel, vol diepgang.

Wij geven ter illustratie een voorbeeldje, het zit tenslotte nog vers en levendig in ons geheugen:

“Say hey, say you, say me, say what
Everybody has gotta car
Don’t stop, don’t move
I get your body in the groove”

Is dat niet mooi? Deze prachtige versregels kan Bob Dylan in z’n zak steken.

Image result for sabrina salernoNu, of iederéén in 1987 al een wagen had, dat durven we te betwijfelen, maar primo, dat is wat wij noemen dichterlijke vrijheid, en secundo, het beeld staat als een huis: het beeld van jonge dames en heren die allemaal een wagen ter beschikking hadden om zich naar het dichtst bijzijnde feestje te begeven.

Ecologie & car sharing, daar lag men in 1987 nog niet van wakker.

Prachtige songtekst, dus. Dat die Zweden de voorbije 30 jaar voor hun Nobelprijs Literatuur nooit aan deze poëtische mevrouw gedacht hebben, hoe bekrompen is dat?

Zo vol vooroordelen. Schrijnend.

En zo zijn we aanbeland bij de interpretatie van Sabrina en haar song.

Image resultEr is de eenvoudige interpretatie. De man als holbewoner, de vrouw als lustobject, en al de miserie (en al het moois) dat daar uit voortvloeit.

Er is ook de complexe interpretatie: hebben wij niet allemaal een verborgen stukje Sabrina in ons? Wil ieder van ons niet begeerd worden, goedschiks, om de goede redenen, en anders maar kwaadschiks, om de foute redenen?  Willen wij niet allemaal graag 20 miljoen plaatjes verkopen, en meer dan 50.000 fans naar het Olympisch Stadion van Moskou lokken?

En zijn we zo niet aanbeland bij de archetypes van Carl Gustav Jung: Sabrina en de eeuwige jeugd, Sabrina als heks, Sabrina als  maagd die uitdaagt?  Ik doe maar suggesties.

En terug naar 2016. Sabrina blijft hot, zo lezen wij:

“Part of the success of the song ‘Boys’ is due to its video, filmed at the Florida hotel in Veneto. In it, Sabrina splashes about in a swimming pool, while her bikini top keeps sliding down. It remains one of the most downloaded videoclips on the Internet.

Ziezo.

Een fijn weekend, boys & girls !

Met archetypische groeten,

Peter

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s