Paul


tdb-paul_magnette-a_publierBeste Paul,

Alles goed met u? Ik neem aan dat u het nu druk hebt, met dat CETA-dossier op uw bord. Het politieke establishment zegt ons dat CETA een prima akkoord is, dat eerst en vooral Jan met de Pet ten goede komt. Maar dat zegt het politieke establishment altijd, natuurlijk.

De andersglobalisten, de anarchisten, de rare tisten, en de socialisten, die beweren dan weer dat deze deal de de ondergang betekent van diezelfde Jan met de proletarische Pet.

Enfin, als men schrijft, dan moet men weten waarover. Aldus heb ik de “interpretatieve nota” waarover u onderhandelt, eens nagelezen. U pleit voor het volgende:

“Er mag geen verplichting zijn om de watervoorziening te privatiseren”.

Daar kan ik mij volledig in vinden, Paul. Geprivatiseerd water, daar zit volgens mij niemand op te wachten.

En recent hoorden wij iemand verklaren:

“België heeft de reputatie dat het goede compromissen kan sluiten, en bruggen kan bouwen. We moeten oppassen dat we dat kapitaal niet verspelen”.

Toen dacht ik: bruggen bouwen?

Allez, Paul. In 2000 gingen wij een brug bouwen, in Antwerpen, en daarmee zouden wij 550 miljoen euro aan kapitaal verspelen. Nu viel 550 miljoen euro nog mee: als wij Belgen met z’n allen geen alcohol meer drinken, dan levert dat maar liefst 2 miljard euro per jaar op. Zo bekeken, kunnen we dus bijna vier bruggen per jaar bouwen!

Helaas, in 2005 werd de raming verhoogd tot 1,4 miljard euro. Wat ze in dat initiële budget vergeten waren, dat weten we niet, maar dat kan géén kleine budgetpost geweest zijn.

Fast forward. Toen “Forum 2020” werd opgericht, kwamen die uit op 300 miljoen euro voor de “westelijke tangent”, 1,5 miljard euro voor de “noordelijke tangent”, en dan was er ineens een “oostelijke tangent” van doen, dus 700 miljoen euro extra. 2,5 miljard euro, in totaal.

Nog een geluk dat er geen “zuidelijke tangent” nodig was.

Enfin, ik vind het wel een beetje dapper, van u. De Europese Commissie legt u het ene dwingende ultimatum na het andere op, en u reageert telkens even rustig, “dat de kans erg klein is” dat deze of gene deadline zal worden gehaald.

U bedoelt dan natuurlijk niet dat het een kwestie is van statistiek en kansberekening. U bedoelt dan eerder dat u zich niet gebonden voelt door deadlines, die u niet ernstig vindt.

De kans is volgens mij erg klein dat ze dat waarderen, daar bij de Europese Commissie.

Maar in u schuilt volgens mij ook een beetje een rebel, en die geniet van al de heisa, neen? In die optiek kan u de zaak misschien nog een beetje op de spits drijven, door een referendum te organiseren? Je zou daar een kleine voorwaarde aan kunnen verbinden: dat enkel wie de 1.600 pagina’s grondig gelezen heeft, en minstens 12/20 scoort op het toelatingsexamen, mag “ja” stemmen.

Wat denkt u daarvan ?

Eigenlijk bent u een beetje de Robin Hood van uw en  mijn tijd, dacht ik. Robin Hood, die had het ook niet voor de rijken. Maar toen vroeg ik me plots af of u het wel voor de armen hebt? Dat weet ik niet. Als zoon van een arts en van een advocate hebt u de perceptie misschien een beetje tegen, zeker bij mensen van slechte wil.

Pijnlijker is wel, dat het historisch onduidelijk is of Robin Hood nu écht heeft bestaan, of niet.

Terwijl u toch echt bestaat. Daar is niet iedereen even blij om, maar goed.

Misschien schuilt er dan eerder een stukje Che Guevara in u? Let in dat geval maar goed op, Paul. Aan het einde van de strijd had Che Guevara nog 14 medestanders, naar boven afgerond. En één van die 14 heeft Che dan nog verraden, dus dat kan je eigenlijk geen “medestander” noemen, vind ik.

Het einde van een revolutionair kan ellendig zijn. Op 8 oktober 1967 gaf de Boliviaanse president Barriento het bevel om Che Guevara onmiddellijk te executeren, zonder dat Che daarover een interpretatieve nota kon onderhandelen.

Lazen wij nu niet in de kranten dit dreigement, aan uw adres ?

“De vijandige houding tegen Canada, de schade voor de economie, en het verlies van jobs, zullen niet licht vergeten worden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan!”

Het is dus goed bedoeld Paul, als ik dit schrijf: take care!

Met vriendelijke groeten, ik wens u een fijne werkweek,

Peter

Advertentie

3 gedachten over “Paul

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s