Veilig en wel gearriveerd in Frankfurt am Main, dat is al stap één in dit avontuur.
We hebben gisterenavond de messe al eens bezocht, of beter gezegd, daartoe een eerste poging ondernomen, want die messe was om 19u al gesloten.
Vandaag dus een nieuwe poging om aan het startnummer te geraken. Wèl geruststellend, we zijn alvast in het juiste Frankfurt geraakt, want en cours de route leerde ik – tot mijn grote schrik – dat er twéé Frankfurten zijn: Frankfurt am Main, en Frankfurt Oder. Daar had ik niet op gerekend. We zaten gelukkig op de goede vlucht, naar het juiste Frankfurt. Dat aan de Main.
Die Main is maar liefst 524 km lang, dus als je dat eindje helemààl wil stappen, en terug, dan doe je best stevige wandelschoenen aan.
Op weg naar het hotel speculeerden wij vrijelijk waar de naam Frankfurt vandaan zou komen?
Volgens Kathelijne zat het zo in elkaar: de naam Frankfurt komt van het oude woord Frankenfort oftewel Frankonovurd, en dat betekent meer precies, een voorde van de Franken.
Een voorde is een doorwaadbare plaats in een rivier.
En de Franken, dat waren Germaanse stammen.
Qua bestuurlijke niveaus werden zij nog verder onderverdeeld in allerlei stammen: de Bructeren, de Ampsivaren, de Bataven, de Usipeten, de Chamaven, en nog een rits andere stammen, en last but not least, de beruchte Ubiërs.
De Romeinen moesten nog goed en wel arriveren, en de Ubiërs liepen al over.
Met al die stammen, dat was behoorlijk ingewikkeld, en af en toe werd er warm gepleit voor meer bestuurlijke eenvoud, waarbij de ene stam dan grondgebied van de andere stam probeerde in te pikken.
Daar kwam meestal ruzie van, van die pogingen tot bestuurlijke vereenvoudiging.
In ieder geval, wat wil nu de legende? De legende wil dat de stad Frankfurt zou zijn gesticht door Karel de Grote. Toen Karel en zijn troepen werden teruggedrongen door de Saksen, en toen zij aankwamen bij de oever van de Main, werd hen vakkundig de weg gewezen naar de voorde, door een hert dat kon spreken. Die gaf kort en doeltreffend een woordje uitleg, en zo konden Karel en de zijnen veilig de rivier Main oversteken.
Zelf was mijn theorie omtrent de betekenis van het woord Frankfurt dat er bij de oprichting van de stad enige discussie moet geweest zijn tussen de stichter, Frank, en zijn volgelingen, over waar men nu precies de kerk zou bouwen, en waar men de markt en de winkelstraten zou gaan aanleggen: op de linkeroever, of op de rechteroever, en ook, over hoe men de bestuurlijke eenvoud van het jonge stadje kon optimaliseren.
Frank zei, Dames en heren, ik heb er nog eens goed over nagedacht, het wordt de linkeroever. Waarop zijn – nogal kritisch ingestelde – volgelingen zeiden: Neen, Frank, foert! En zij bouwden Frankfoert aldus verder uit, maar dus op de rechteroever.
Zoals dat gaat bij dit soort aangelegenheden, we zochten het op, en wie had er gelijk ?
Dat is een retorische vraag.
Zo.
De eerste culinaire ervaring werd gisteren ook een feit, en meer bepaald, bij Paulaner am Dom.
Stampvol, en veel gebral en gebrul: als de Duitsers een biertje drinken, dan houden ze het meestal niet bij één exemplaar, en dan doen ze dat niet in serene stilte.
De avondmaaltijd: stevige kost, erg Duits, dus een maaltijd van die aard dat wij tot aan ons vertrek maandagochtend voldoende achter de kiezen hebben.
Op voorhand werd gezegd dat Frankfurt een beetje een saaie stad is.
Bestuurlijk misschien wel zeer eenvoudig, maar voorts toch voornamelijk een financieel centrum, dat veel te winnen kan hebben bij de Brexit, dat hopen ze hier toch, met veel zakelijk districten, conferentiecenters, und so weiter, te saai voor woorden dus.
Weinig sfeervol, en niet erg romantisch, met andere woorden.
Nou, wie dat beweert, die heeft nog nooit een fijne avondwandeling gedaan langs de Main! Frankfurt by night, een warme aanrader.
Met sportieve groeten,
Peter
leuk – maar hebben jullie aan voedsel voor jullie vissen in Tervuren gedacht ?
LikeGeliked door 1 persoon
Ja hoor !!!! 🙂 🙂 🙂
LikeLike