Brief van Sinterklaas


sintBeste Peter,

Hartelijk dank voor uw mooie brief!

Ja, die hele discussie over mijn Zwarte Piet, die heb ik natuurlijk gevolgd. En hoe! Mijn smartphone stond niet stil. De ene email na de andere.

Quelle misère!

En dan nog vlak in de piekperiode van mijn, euhm, hoe noemt dat nu weer, allez, mijn core business. Dat Pietenpact, denk je dat dat op voorhand besproken werd met mij? Forget it, dat werd boven mijn gemijterde hoofd bedisseld.

Dat ik dat nog moet meemaken. Het is het achtste wereldwonder dat ik daar nog geen burn-out aan heb overgehouden.

Op mijn oude dag.

sint-2Die oude dag, daar mogen ze bij de overheid wel eens over gaan nadenken.

Iedereen mag op pensioen op z’n 65ste, en sommigen zelfs nog vroeger.

Bv. mensen met een zwaar beroep, of met een lange loopbaan.

En ik? Heb ik geen zwaar beroep?

Heb ik dan geen lange loopbaan?

Wanneer mag ik op pensioen?

In de derde eeuw na Christus ben ik voltijds beginnen werken als bisschop van Myra. Achttien eeuwen aan de slag, en nog steeds aan het krasselen voor een zuinig belegde boterham. Wat zei die Wouter nu? Dat de Sint en Piet elkaars gelijke moeten zijn? Hij verwijst naar het feit dat ik op m’n paard zit, en Piet niet:

“Die veelkleurige pagekledij met van die pofbroeken, dat verwijst duidelijk naar de zwarte kindslaven van vroeger. En het is de Sint die altijd op het paard zit hé, niet zwarte piet. Het is duidelijk dat hij ook vandaag nog in een knechtenrol wordt gedwongen”

Afbeeldingsresultaat voor sinterklaasBeste Peter, kan jij je dat voorstellen, dat Zwarte Piet op mijn paard zit, en dat ik op mijn oude dag het hele land te voet mag afdweilen?

Die Wouter heeft makkelijk praten, vanuit zijn ivoren minderhedentoren.

Ervaringsdeskundigheid: nul komma nul.

Enfin, laten we wel wezen, en noem mij gerust van de oude stempel, maar ik ben de Sint, en Zwarte Piet, dat is mijn helper.

Wie het anders wil organiseren, voor mij goed, maar dan ga ik op pensioen, en dan mag hij of zij het zelf doen.

Onze Piet is een doodbrave jongen, maar laat hem twee dingen regelen, en er draaien er drie in de soep. Wat een warhoofd.

Nog een geluk dat Tante Liesbeth eens goed heeft gezegd heeft waar het op staat:

“Wij betalen geen subsidies aan het Minderhedenforum om onzin uit te kramen.”

Voilà.

Afbeeldingsresultaat voor sinterklaasOp zich natuurlijk best een gewaagd statement, want doet de bepaling “aan het Minderhedenforum” niet – impliciet – vermoeden dat wij aan andere organisaties wél subsidies betalen om onzin uit te kramen?

Nu we het daar toch over hebben, hoeveel subsidies denk je dat ik de voorbije 18 eeuwen heb gekregen, beste Peter?

Nul komma nul euro.

Zoals die nieuwerwetse cola, en de smaak ervan: zero.

Enfin, ik zal het er met Tante Liesbeth eens over hebben, op de Sinterklaasreceptie in Antwerpen, binnenkort. Iemand zei me dat ik haar best aan het begin van de receptie kan aanspreken, maar dat begreep ik niet helemaal.

A propos. Iets anders. Ik las in je brief dat jij – naar eigen zeggen dan toch – héél braaf bent geweest?

M’n gat! De lijst met klachten is lang, in mijn dikke boek. We gaan de lijst hier niet overlopen. Dat is vermoeiend voor mij, en pijnlijk voor jou.

Laat het mij als volgt samenvatten: hoe die Kathelijne van u het engelengeduld heeft om welgemutst met uw strapatsen te blijven dealen & whealen, het is deze oude man een raadsel. Als je eens tijd hebt: je mag mij de ingevulde documenten voor de zaligverklaringvan Kathelijne digitaal bezorgen, dat wordt slechts een formaliteit met zo’n ijzersterk dossier.

In ieder geval, als jij een mooie tijd wil lopen in Düsseldorf, allemaal goed en wel, maar ik ga ‘m niet in uw schoentje leggen.

Dan zal jij zelf je loopschoentjes moeten aantrekken. En hard trainen!

Het zal je deugd doen.

Met Heilige Groeten,

Sinterklaas

Advertentie

4 gedachten over “Brief van Sinterklaas

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s