Start 2 Blog – 7 tips!


stat-2-blog-7-tipsHet voorbije jaar ben ik beginnen bloggen, en dat heb ik me geen minuut beklaagd. Sommige eerbiedwaardige lezers misschien wél, maar dat is iets anders 🙂

De eerlijkheid gebiedt om hier even open kaart te spelen: op dat ene jaar bloggen hebben we wellicht méér fouten gemaakt dan de doorsnee blogger op pakweg vijftien jaar tijd voor elkaar krijgt! 🙂

Dus goed van hart, dacht ik, vooruit met de geit, we gooien eens enkele nuttige tips in de groep, bedoeld voor wie met een blog is begonnen, of voor wie dat van plan is.

Hier gaan we!

1. Tijd

tips-voor-bloggers-1Als je pas begonnen bent met een blog, dan zal je het vanzelf merken. Als je er nog aan moet beginnen, dan is dat het eerste dat zal opvallen: je moet er tijd voor maken.

Je kiest natuurlijk wél helemaal zelf of je 1 x per maand, 1 x per kwartaal, of 1 x per kwartier gaat posten.

En bv. je foto’s en de lay-out, daar kan je uren en dàgen aan besteden.

Of je kan naar een optimum tussen inspanning en resultaat streven! 🙂

Tip 1: wat mij heel erg helpt, is een schriftje waar ik alle mogelijke (en vooral onmogelijke) onderwerpen voor een potentiële blog in noteer. Diep in m’n onderbewustzijn gaan m’n hersenen dan alvast aan de slag. En als ik begin te schrijven, dan zijn m’n hersenen bij wijze van spreken al helemaal klaar! 🙂 Dan vloeit het vaak zo maar, in één keer uit de pen.

2. Denk goed na. Maar niet té goed.

Als ik m’n blogs uit de beginperiode bekijk, dan heb ik beide fouten gemaakt: een blog die nog maar half klaar is, toch al posten. En omgekeerd, nadenken, veranderen, opnieuw veranderen, neen, dan toch maar zoals het éérst was. Of neen, toch maar veranderen, etc. Om gek van te worden.

tips-voor-bloggers-2Vaak hoor ik dat iemand grààg wil beginnen bloggen, maar geen flauw idee heeft over wat dan precies. No stress.

Schrijf over je hobby, over je gezinsleven, over je werk, en gaandeweg ontdek je waar je grààg over schrijft.

In mijn geval is dat eerdere een mix van hardlopen, geschiedenis, boeken die ik erg goed vond, trips naar hier of naar daar, persoonlijke gebeurtenissen, een beetje een mikmak, quoi.

Niemand zegt dat je je tot één onderwerp moet beperken, integendeel.

Weet je het écht niet? Dat is nog steeds géén probleem! 🙂 In artikels zoals dit: http://blogtrafficbuilder.com/11-data-driven-ideas-new-niche-blogs-2017/, kan je uitvissen hoe je “trending topics” kan identificeren, en dan schrijf je vervolgens je blog vlotweg over een hot topic zoals virtual reality, gaming, cake, pizza, of een ander boeiend onderwerp.

Tip 2: Denk goed na over wat je wil schrijven, en als je gedaan hebt, herlees je blog dan éénmaal grondig. Ben je klaar? Goed, dan laat je er één nacht over heen gaan, je hersenen kunnen dan wéér in je onderbewuste hun ding doen, en de volgende dag doe je een tweede herlezing. Klaar!

3. Schrijven is een spontaan, creatief proces.

Let it go. Go with the flow.

U zal het misschien al gemerkt hebben: wij leven in een bijzonder ernstige wereld.

tips-voor-bloggers-3De meeste mensen nemen zichzelf uitermate ernstig.

Maar u toch niet?

Schrijf gewoon wat u denkt, wat er in u opkomt.

Bij mij duurde het even, maar toen kwam het: waarom zou ik bv. eens niet over jeugdherinneringen schrijven?

Is dat niet een beetje gênant? Bwoah, soms wel. Maar ik lees liever een blog van iemand die van vlees en bloed is, dan iemand die uit teflon is opgetrokken.

Tip 3: Als je blogt, probeer overmatige ernst achterwege te laten. Niets zo leuk als eens flink de spot te drijven – met jezelf! 🙂

4. Neem contact op met andere bloggers.

Simpel gezegd: Durf te vragen. #DTV.

tips-voor-bloggers-5Als iemand al 10 jaar bezig is met zijn of haar blog, en héél veel lezers heeft, die massaal positief reageren, wel, dan doet die persoon wellicht één en ander goed!

Dus oogjes en oortjes wijd openhouden, zou ik zeggen. Steal with pride.

Als dat kan, join forces.

Niets zo leuk als een groepje bloggers, die elkaar uitdagen, helpen, bevragen, etc.

Doen!

Krijg je dan nooit afwijzende reacties? Tuurlijk wel. Maar toch: doen!

Tip 4: Als je iets héél goed vindt, durf dan aan de blogger in kwestie te vragen hoe hij of zij dat doet. Zo vroeg ik recent aan een collega-blogger hoe hij/zij zo’n mooie prentjes met tekst maakte? Heel eenvoudig, zo bleek: met een tool die precies daarvoor dient: Canva.

5. Je blog uitbouwen, duurt even.

tips-voor-bloggers-6Als je op 6 maanden of op 1 jaar een blog helemaal wil uitbouwen: dat zou lelijk kunnen tegenvallen.

Mij lijkt het eerder een traag, meanderend proces.

Misschien als je blogt over eten en drinken, dat de smulpapen met duizenden en miljoenen tegelijk je blog willen, euhm, verslinden?

Misschien. Maar hoe méér je over een niche blogt, hoe groter de kans dat het even duurt, voor de diesel warm loopt.

Tip 5: Een blog is geen 100 meter sprint. Zie het als een marathon. Kijk af en toe eens terug naar de blogs van een paar maanden geleden. Wat vond je daar goed aan? Wat zou je anders doen?

6. Je blog is zoals het leven: met ups én met downs.

tips-voor-bloggers-7Downs? Dat is normaal.

De ene keer is je blog een regelrecht succes, met veel views, met veel visitors, veel likes, en vooral: met veel fijne reacties.

De andere keer heb je welgeteld vier lezers: je beide ouders, je partner, en hopelijk heb je ‘m zelf ook gelezen! 🙂

Dat is niet erg. De weg naar boven is geen rechte lijn, maar een hobbelig parcours.

Tip 6: Geniet van de “hits”. Maak een lijstje met fijne reacties die je krijgt op je blog. Heb je eens een mindere periode, dan bekijk je dat lijstje, het zal je – breed – doen smilen! Ik maak dat lijstje zelfs publiek: https://peterdegroof.wordpress.com/wat-vertellen-lezers-over-deze-blog/

7. Staar je niet blind op “kijkcijfers”

Niets zo deprimerend als je te laten leiden door de kijkcijfers. Immers, hoe raar dat ook is, de blogs die je met hart en ziel schrijft, en waar je dus véél tijd in steekt, dat zijn niet noodzakelijk de blogs met de beste stats!

tips-voor-bloggers-9Raar hé?

In den beginne brak ik m’n hoofd daarover.

Wel. It’s life.

Remember, zo lang je niet lééft van je blog, maken die cijfers eigenlijk niet zo gek veel uit.

Je bent geen televisiezender en je bent geen krant, die  moeten zich daar (grote) zorgen over maken, want die worden betaald op basis van kijkers, van clicks, en van wat heb je allemaal.

Tip 7: Probeer ook naar andere dimensies te kijken: kreeg je een heel fijne reactie op je blog van een lezer? Dat geeft toch ook bergen energie? Is dat niet belangrijker dan het feit dat er nét even dat tikkeltje minder views waren?

Oh. En wat met de distributie en de promotie van je blog?

In de meeste blogs over hoe je een blog uitbouwt, staat deze op nummer 1.

stat-2-blog-7-tipsDaarom neem ik ‘m hier niet op! 🙂

Dit gaat namelijk vanzelf.

Gaandeweg vis je wel uit wie je lezers zijn en waar ze zich bevinden. Naar mijn aanvoelen (maar dat is persoonlijk) werkt Twitter niet zo goed.

Facebook rules.

Nieuwe kanalen zoals Instagram doen het ook goed. Pinterest dan weer minder. Maar zoals gezegd, dat is heel persoonlijk, voor jou kunnen de kaarten helemaal anders liggen, en dat vis je vanzelf uit!

Voilà. Dit waren 7 tips, speciaal voor u.

Hebt u hier nog vragen over? Dan bent u steeds welkom voor Eerste Hulp Bij Bloggen:

https://peterdegroof.wordpress.com/start2blog/

Met vriendelijke groeten,

Peter

Exquisite

10 gedachten over “Start 2 Blog – 7 tips!

  1. Fijn om te lezen, de tip van het boekje komt te laat 😉 die had ik zelf al bedacht. Erg prettig om altijd even je gedachte kwijt te kunnen.

    Leuke tips, en idd Facebook & Twitter lopen prima.
    Ik heb zelfs een ”kleine redactie”, 2 vriendinnen doen altijd even een meelees sessie, kloppen de zinnen? vergeet ik geen woorden? niks inhoudelijks, puur tekstueel. Dat vind ik altijd erg prettig.

    bedankt voor je leuke post! Erg nuttig!

    Geliked door 1 persoon

    1. Merci !! Je kan een stukje tekst selecteren, en dan op het symbooltje met de “link” klikken. (Als je er met de muis over gaat, zegt het “Link invoegen”). Dan kan je in het schermpje dat verschijnt, een URL koppelen aan de geselecteerde tekst. Laat maar weten als het niet lukt ?? Groeten, Peter

      Like

Plaats een reactie