Lood in de benen? 5 tips!


lood-in-de-benenBeste  lezer, is het u al eens overkomen, tijdens een zware training, of erger, tijdens een race?

Lood in de benen?

Ook uw nederige blijft er niet van gespaard!

Donderdag laatstleden liepen we 12 km, vrijdag ook 12 km, en zaterdag 16 km. Toen er dan zondag een duurloop van 25 km op het menu stond, was het met lange tanden, en ja, met lood in de benen.

Bij deze geven wij de lezers – geheel vrijblijvend – vijf tips mee!

1.Wilskracht!

De gemakkelijkste. Maar ook de moeilijkste. wilskracht

Wat steeds helpt: denken aan het “waarom” van de hele expeditie. Waarom waren we ook alweer aan deze loodzware training begonnen, wat is het einddoel?

Wel, bij voorbeeld. omdat er binnenkort een belangrijke date op het programma staat (bv. op 30 april, de marathon van Düsseldorf), en dan willen we in topvorm zijn.

Filip Monbailleu van de blog HardlopenSite, vertelt het als volgt:

“Ik zou zeggen #Bluvngoan 🙂 en #NeverGiveUp! Dit doet me denken aan de 6-uren van Aalter. Stikkapot zat ik na 4u45 … Ik wisselde het wandelen af met iets wat op lopen geleek, maar opgeven heb ik niet gedaan! Blijven ademen en geen paniek!”

Dempsey (van de blog Believe & Achieve) wijst op het belang van blijven drinken: 

“Zit je steendood, blijf dan toch doorgaan! En vooral blijven drinken!”

2. Music Maestro!

Deze helpt altijd! 🙂 music-maestroTijdens een training die lastig gaat, weet ik perfect welk nummer ik kan opzetten om de ban te breken.

Vaak zijn dat muzikaal gezien niet de meest subtiele, artistiek verantwoorde muziekstukjes, en regelmatig is dat zelfs volkomen foute boel. Bv. Jump For Joy, hoe fout dan ook, die doet het nog steeds: mij uit het dal sleuren!

Sommige muzieknummers lijken wel gemaakt om lopers uit een dipje te halen, zo schreven we eerder (Sugar, om er eentje bij naam te noemen).

Een sportpsycholoog, ene Costas Karageorghis, onderzocht de effecten van muziek tijdens het sporten. Zijn conclusies:

i) Sporten met muziek verhoogt het uithoudingsvermogen

ii) Muziek leidt af van pijn en vermoeidheid

iii) Je inspanning zal minder zwaar aanvoelen

iv) Het luisteren van muziek draagt bij tot een positief gevoel

Voilà, meer moet dat niet zijn!

3. Fysieke houding

tip-3-houdingRaar maar waar: als het niet wil vlotten, dan ga ik niet alleen mentaal maar ook fysiek inzakken, dus qua loophouding. Dan voel ik dat onmiddellijk.

Lap, we lopen weer in bloemzak-modus! 🙂

Terwijl het lopen dan juist vermoeiender wordt. Is dat niet absurd?

Zondag waren er tijdens de 25 km duurloop kilometers waar ik niet minder dan 37 keer tegen mezelf heb gezegd: “Hou uw schouders recht!”

Afgewisseld met: “De Groof, buikspieren aanspannen, knietjes opheffen, je bent GVD wéér aan het sleffen!”

Soms valt aan de harde realiteit niet te ontsnappen: met een hardloper die lood in de benen heeft, heb je méér werk dan met een peuter in zijn of haar pré-puberteit!

4. Omgaan met protest

Vandaag schreeuwde de linkerkuit om aandacht. tip-4-omgaan-met-protestIk ben moe. Ik heb geen zin meer. Is het nog ver?

Ja, bij een duurloop van 25 km valt dat niet te ontkennen: dat het nog héél ver is!

Toch kon ik goed aanvoelen dat er van een blessure aan die linkerkuit geen sprake was. Dat was dus om aandacht vragen. Onder het motto: negatieve aandacht is beter dan géén aandacht.

Niet op ingaan! Wat je aandacht geeft, groeit. Voor je het weet, geef je aandacht aan het gezeur van die linkerkuit, en dan ben je verder van huis: dan voelt de rechterdij zich miskend, en dan gaat die nog harder zeuren.

5. Een Kreng!

De tips hierboven brengen vaak soelaas. Maar het kàn natuurlijk gebeuren dat zélfs deze tips je in de steek laten. Dan moet je het grove geschut bovenhalen. De truuk met de Feeks. U sluit even de ogen, en u denkt aan een kreng, een échte heks.

krengM/V/X, zijn of haar geslacht mag u zelf bepalen.

U beeldt zich dus in dat dat kreng achter je aan zit. Krijsend, gillend, geheel buiten zinnen.  Op haar of op zijn bezem gezeten, klieft zij of hij door de lucht. Met maar één bedoeling:

U pakken.

Een intentie die wij ten behoeve van de minderjarige lezertjes niet verder expliciteren. Enige creativiteit is hier aan de orde, maar er is vast wel iemand die u niet krijsend en gillend achter u aan wil hebben! Om deze blog wat smeuïg te houden: u mag steeds in de groep gooien wie uw, nou ja, favoriete kreng is?

Beste lezer, dit waren vijf tips, voor als er lood in de benen zit! Nu is het aan u. Als u lood in de benen hebt tijdens een zware training of een wedstrijd, wat doet u dan?

Ik lees het graag!

Met sportieve groeten,

Peter

5 gedachten over “Lood in de benen? 5 tips!

  1. Ik heb keihard gelachen met dat aandacht vragen van je linkerkuit en de miskende rechterdij! Zooo herkenbaar! 😀 😀
    Ik ga nu eens nadenken over dat kreng…. of neen, ik ga dat vanavond doen, als de linkerkuit tegen de rechterkuit gaat zeuren, zo tussen kilometer 1 (als ze beseffen dat ze aan het lopen zijn) en kilometer 3 is dat meestal… daarna binden ze gewoonlijk weer in, maar je weet maar nooit dat ze gaan doorzeuren…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s