Winterkilo’s? – 5 tips!


wintervetBeste lezer,

De feestdagen liggen achter ons. Misschien tijd om de schade al even op te meten? 🙂

Hier viel dat tegen. Iets te enthousiast geschranst.

In combinatie met enig blessureleed, en dus niet veel getraind tijdens de feestdagen.

Wij dreven dus enkele kilo’s af van het gewenste gewicht.

Geen ramp, maar de vraag stelde zich: wat nu gedaan?  

Wel, het goede nieuws is dat we in een mum van tijd weer goed zaten, voornamelijk omdat het blessureleed voorbij was en we weer vrijelijk mochten rondrennen. Maar ik noteerde ook enkele zaken over voeding, die me hebben geholpen.

De volgende 5 tips delen wij graag!

1. Ongezonde tussendoortjes?

De ongezonde tussendoortjes schrappen of vervangen door gezonde varianten, dat maakte een groot verschil uit voor mij. De laatste weken (nog voor de feestdagen) had ik de onhebbelijke gewoonte om iets te pas, en vooral te onpas, een sportreep, of iets van die strekking te nuttigen.

wintervet-tip-1Valkuil: de voedingsindustrie durft je marketing-gewijs wel eens te maken dat een aangeboden product met “gezond”, “sportief”, en “in balans” heeft te maken.

Helaas, dat is niet altijd zo.

Ongezonde tussendoortjes kan je natuurlijk perfect achterwege laten, als je qua gewicht iets goed te maken hebt.

Dat vergt enkel vijf minuutjes moed en een snuifje wilskracht 🙂

Ik herhaal: deze maakte voor mij een groot verschil, de voorbije weken.

Minimum aan inspanning, maximum aan effect, zo zien we het graag.

2. Te veel voeding met een té hoge GI-waarde?

De GI-waarde, dat is de glycemische index. Bij bv. wit stokbrood is die héél hoog, en dan krijg je héél snel een boost in je suikerspiegel. Die piek is helaas ook even snel weer weg.

wintervet-tip-2En dan heb je wéér honger.

We lazen het als volgt op deze webstek:

http://www.glycemische-index.com

“Steeds meer mensen ontdekken dat overgewicht wordt veroorzaakt door teveel koolhydraten met een te hoge GI-waarde. Minder goede koolhydraten zijn de koolhydraten die boven de GI = 50 komen, en betere koolhydraten zijn deze, die daaronder zitten.”

De voorbije weken gemerkt: als je stokbrood (GI = 95!) of zelfs gewoon bruin brood vervangt door bv. roggebrood (GI slechts 40!), dat maakt een groot verschil.

Met roggebrood duurt het véél langer voor je terug honger hebt. 

Belangrijk:

  1. Koolhydraten/suikers zijn niet noodzakelijk slecht, bv. een appel heeft GI = 35, een banaan heeft GI = 51, dat is dus OK, daar kom je een tijd mee toe. Maar met cornflakes (GI = 85) pas je beter op!
  2. Vetten zijn niet noodzakelijk slecht, bv. noten scoren qua GI-waarde erg goed, walnoten GI = 15, en cashewnoten GI = 22!
  3. Processed foods hebben typisch een véél (te) hoge GI! Zuivere producten en dan zeker groenten, scoren heel laag (en dus heel goed): linzen (32), sla (10), tomaat (10), aubergine (10).

Waarschijnlijk is dit voer voor discussie, met vurige voor- en tegenstanders, maar de voorbije weken heb ik hier eens goed op gelet, en naar mijn beleving was er een duidelijk verschil merkbaar.

Wellicht een geschikt momentje: een héél warme dankuwel aan Kathelijne voor de zorg bij de héérlijke en toch gezonde maaltijden!

3. En de weekends?

Om onverklaarbare redenen zien wij, enfin, ik toch, het weekend als iets héél speciaals.

wintervet-tip-3Dat is ook zo, in de zin dat je tijd hebt voor je gezin, voor je hobbies, voor een gezellig etentje, etc.

Misschien komt hier het idee van de beloning om de hoek kijken?

Iets in deze trant? “Ik heb een drukke week achter de rug, nu màg ik me eens laten gaan!”?

Ten dele is dat misschien normaal, en onvermijdelijk.

Maar in een periode dat je een beetje op je gewicht let, kan het helpen om de check even te doen: of je in het weekend niet té veel overdrijft?

De voorbije weken heb ik het zelf gemerkt: als je in het weekend ongeveer hetzelfde eet als tijdens de week: dat maakte een groot verschil.

4. Tijd winnen! Treed in discussie met jezelf.

Hier hadden wij het in eerdere blogs al eens over: wilskracht. Wij hebben een “hot” lymbisch systeem dat op basis van geuren en kleuren impulsief beslissingen neemt. Gelukkig, in kritische situaties waar bliksemsnel moet gehandeld worden, is dat letterlijk van levensbelang. Helaas doet het ons soms de das om.

wintervet-tip-4Een heerlijk geurend gebakje, u kijkt er naar, u denkt, ik sla maar ‘ns over, we gaan eens gedisciplineerd uit de hoek komen?

Maar de heerlijke aroma’s bedwelmen u, het water loopt u in de mond, en het gebakje ook.

“Zomaar”.

Nog een geluk: wij hebben ook een cortex die prima kan afwegen wat het beste is, met oog voor de gevolgen op iets langere termijn.

Dàt systeem hebben we nodig, als het over gezonde voeding gaat. Dat cortex-systeem heeft helaas tijd nodig. Dus best even een discussie met jezelf voeren, op de momenten van verleiding.

OK, een buitenstaander zal dat misschien vreemd vinden, maar goed 🙂 Even tijd winne: time is on your side. Als je even tijd wint, krijg je de kans om na te denken, en bij te sturen.

Soms is te veel of te ongezond eten, iets dat “zomaar” gebeurt: na een stressvolle dag, of omdat je je niet super voelt, of omdat je jezelf wil troosten (comfort food). Dan is het even tijd voor een goed gesprek, met jezelf.

5. Overschatten van je trainingsarbeid?

Jarenlang was dit m’n allergrootste valkuil. In een recent artikel las ik dat sporters consistent hun training overschatten, en dus, hoeveel ze méér mogen eten.

wintervet-tip-5Dat leidt tot wishful thinking.

Zoals in het artikel wordt toegelicht, is een kleine snack na een loodzware training zeker en vast een goede zaak, om het herstel te bevorderen.

Maar met een té Breugeliaanse schranspartij, doe je al je gedane trainingsarbeid teniet.

Geen drama. Maar in een periode dat je op je gewicht let, kan je hier in bijsturen.

Zo. Dat waren onze 5 tips.

Over gezonde voeding valt natuurlijk veel méér te zeggen. Deze 5 tips vormen geen “methode”, het zijn enkel de 5 zaken die me de voorbije weken het meeste opvielen, en ze hebben me goed geholpen om de gevolgen van de feestmaaltijden weg te werken!

En nu is het aan u!

Wat zijn uw tips om te herstellen van de feestperiode?

Met sportieve groeten,

Peter

Overworked

Advertentie

8 gedachten over “Winterkilo’s? – 5 tips!

  1. Wat mij opvalt is, wanneer je gewoon goed eet en niet te veel suikers, en je zeker let op toegevoegde suikers in allerlei etenswaren, je er zo snel aan went dat je nauwelijks meer snoeplust hebt. Maar…als je veel suikers eet krijg je alleen maar meer zin in zoet.
    Vroeger was is gek op nutella, tegenwoordig vind ik het vies, maar ben ik dol op de hazelnootpasta van Horizon. Het ontwennen van slechte gewoontes gaat best snel, als je even volhoudt en lekkere gezonde dingen gaat eten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s