Doen waar je bang voor bent?

bang-v3Beste lezer, recent was ik op zoek naar informatie over mindful running.

We zijn nog niet bijzonder ver geraakt met die zoektocht, dus wie er meer over weet, en zijn of haar kennis wil delen: graag een seintje?

Ik zal u vergoeden met mijn eeuwig durende dankbaarheid!

Enfin, via via kwamen wij wél op de volgende Facebook-pagina terecht: Mindful Run Quotes

Daar zag ik de volgende quote die, wij zullen het maar toegeven, een snaar raakte:

“Je moet doen waar je bang voor bent, dat is het veiligste!”

Na een kleine fact-check bleken dit de wijze woorden van Connie Palmen te zijn.

Straffe mevrouw.

Image may contain: one or more people, sky, outdoor and natureMindful Run Quotes: wat een mooie quotes zijn daar te vinden!

De hemel op aarde voor de rechtgeaarde quote-liefhebber! 🙂

Even tussendoor, want het is blijkbaar de dag van de inspiratie :-), op de (mooie) blog van Hans De Gans verscheen een post met de volgende, merkwaardige titel: “Geef jezelf ook wat“.

Dat ging zo:

“Onverwacht bezoek. Ik schenk iets te drinken in voor mijn gasten, staand aan het aanrecht in de keuken. Ik pak de glazen, waarin de frisdrank helder flonkert, op om ze naar de kamer te brengen, maar blijf plots als bevroren staan. Kijkend naar de drankjes in mijn handen realiseer ik mij ineens dat ik voor mijzelf niets ingeschonken heb. Ineens dringt het tot mij door: ik ben dat zo gewend, ik laaf meestal anderen, maar niet mijzelf“.

Dat bleef hangen.

bangTerug naar Tante Connie.

“Je moet doen waar je bang voor bent, dat is het veiligste”.

Zou het? Zo maar?

In een wijsgerige stemming, vroeg ik het me af, waar al dat bang zijn voor nodig is?

We lazen de volgende toelichting op de website van Fit in je Hoofd, een website die ik om voor de hand liggende redenen af en toe frequenteer:

“Angst is in vele gevallen een normale reactie. Angst heeft vaak ook een nut. Angst kan mensen helpen om beter te reageren in bepaalde situaties. Als iemand bijvoorbeeld angst heeft om te falen, dan kan die angst ervoor zorgen dat hij extra zijn best doet”.

Juist.

Als ik aan de start van een loopwedstrijd sta: doodnerveus.

Image may contain: text, outdoor and natureAlsof er een gouden medaille op het spel staat.

Alsof het érg zou zijn om als laatste te eindigen.

Want zei ons Lieve Heer nu niet: de laatsten zullen de eersten zijn? En vice versa?

Angst leidt helaas soms ook tot vermijdingsgedrag. Oftewel, alles doen om maar niet met die angst geconfronteerd te worden. Vervelend, want misschien helpt dat gedrag (een klein beetje) op de korte termijn, maar je kan je angsten niet eeuwig uit de weg blijven gaan.

Bij Fit in je Hoofd pakken ze het steeds graag educatief verantwoord aan, en dus worden er enkele voorbeeldjes tegenaan gesmeten:

  • Omdat iemand angst heeft om te falen, stelt hij het studeren uit
  • Omdat iemand snel bloost als hij nerveus is, spreekt hij niet in een groep
  • Omdat iemand zich erg onwennig voelt bij vreemde mensen, zoekt hij een uitvlucht om niet naar feestjes te moeten gaan

Nu zal u misschien denken: Beste Peter, en waar ben jij dan bang voor?

Hmm.

Gaan we persoonlijk worden? 🙂

Image may contain: one or more people, sky, text, nature and outdoorWel.

Van mijn vele angsten is dit misschien wel de grootste: om hélemaal bankroet te eindigen! Niet een héél klein beetje bankroet, maar echt volkomen bankroet.

Helemaal.

Zonder nog één cent om een beetje eten te kopen. Dat zie ik dan – helaas net een tikkeltje té visueel – voor me. Ja, dat is mijn allergrootste angst. Naast de klassiekers, ziekte, dood, mensen die je lief zijn verliezen, etc.

Voilà.

Nu is het aan u, beste lezer: waar bent u bang voor?  

En vooral: gaat u het doen?

Met sportieve groeten,

Peter

Devastation