Op gewicht blijven? 5 elite-tips!


op-gewicht-blijvenBeste lezer, recent deden we hier uit de doeken hoe we na de feestdagen enkele overtollige kilo’s wegwerkten. Het goede nieuws is dat die tips écht werkten, want we waren er op minder dan twee weken vanaf.

Iets minder goed nieuws, kilo’s verliezen is (relatief) makkelijk, maar zorgen dat dat zo blijft, dat is een andere kwestie. U hebt er misschien al over gelezen (als u geluk hebt), of u hebt het zelf al meegemaakt (als u minder geluk hebt): het jojo-effect. De processie van Echternach die er vaak bij komt kijken: 2 kilo’s eraf, 4 kilo’s erbij.

De vraag stelt zich: als het gelukt is om van overtollige kilo’s af te geraken, hoe blijf je dan op gewicht? We vroegen het ons af:

Hoe zouden Elite-atleten dat aanpakken?

Wij grasduinden eens uitgebreid rond bij Runner’s World, en zij hebben een fantastische reeks gemaakt, getiteld, de “Eat Like an Elite”-reeks. Bijzonder boeiend. De vijf zaken die ik meenam, zijn de volgende:

1. De 80/20-regel

Chris Mosier (transgender, elite-triathleet) legt dat als volgt uit:

op-gewicht-blijven-1“I go by the 80/20 idea. If you get it right 80 percent of the time, you’re in good shape. The other 20 percent of the time, well, that’s life. If there’s something that you want, have it in moderation. If you’re eating well most of the time, there’s room for a little bit of life”

Dat is een lastige voor mij 😦  Ik kan 100% op mijn voeding letten, en ik kan me ook 100% laten gaan.

De zone daartussen, die moet ik nog wat beter verkennen. Die 80/20-regel, die heb ik nog niet in de vingers.

We blijven oefenen!

2. De waarom-vraag?

Olympisch kampioen Desi Linden legt de vinger op de wonde: als de 80/20-regel niet werkt, en als je té vaak naar de verkeerde voeding verlangt, dan moet je je vragen beginnen stellen:

op-gewicht-blijven-2“You have to go with what you’re craving, and if you find that you’re craving the wrong things all the time, then you need to figure out why. I think there are reasons behind those cravings!”

Juist.

Dat is geen gemakkelijk klus, natuurlijk. Bij mezelf weet ik wel waar het kalf (ik dus) gebonden ligt: als ik snoep, dan denk ik steeds: “Nu is het om zeep”. En dan denk ik vervolgens: “OK, nu maakt het niet veel meer uit voor deze avond, het kalf (ik dus) is nu toch verdronken”.

OK, veel dommer worden de redeneringen niet, in deze blog. Promised.

3. Hoe God het gemaakt heeft, voor ons!

Ryan Hall was Olympisch atleet met als specialiteit de halve marathon, en zijn “filosofie” is de volgende:

op-gewicht-blijven-3We try to eat food as close to as how God made it. As close to how food comes out of the earth as possible”

Zelf ben ik niet fanatiek religieus, maar goed, ik begrijp het principe wel: hoe minder bewerkt de voeding, hoe beter.

Alleen had ik de link naar God nog niet gelegd.

Dit is natuurlijk geen gemakkelijke filosofie, voor mij. Net zoals velen onder ons moet ik bij elk bezoek aan de supermarkt vaststellen dat we op – z’n minst gedeeltelijk – afhankelijk zijn geworden van bewerkte voeding.

Maar goed. We blijven proberen, toch? 🙂

4. Veggies!

Deze komt van Ashton Eaton, Olympisch kampioen in de Decathlon, en dan bedoelen we niet die grote sportwinkels, maar wel de tienkamp.

op-gewicht-blijven-4Ashton hecht hier veel aandacht aan:

“Let’s be honest, there aren’t many people whose absolute favorite food is veggies. Most of the time, we’re trying to figure out how to get more vegetables into our diet. Our rule is: always have a serving of vegetables at lunch and dinner, and always substitute French fries or baked potatoes for side salads or steamed veggies when we’re eating out”

Dat kreeg ik eigenlijk al in m’n kleutertijd te horen, tot in den treure: groentjes opeten! Niet altijd eenvoudig, maar hier vind je honderden heerlijke, 100% plantaardige gerechtjes: www.evavzw.be/recepten !

5. Zoet gedronken, zuur betaald!

Zo zeiden ze dat al in de Middeleeuwen: zoet gedronken, zuur betaald. Dat gaan ze binnenkort trouwens ook in de Kamer ervaren, las ik in m’n favoriete krant: “Gedaan met gratis alcohol!”.

Ashton Eaton verwijst naar deze vaak onderschatte factor: de liquid calory intake:

“Limit liquid calories! We drink fizzy water with fresh lemon, when we get sick of plain water. Nothing stands between me and my orange juice, but we only buy a bottle every other week, so I don’t drink so much of it. We rarely drink alcohol, maybe one glass of wine a week, and we drink our coffee black”.

Deze had ik bewust voor het laatste gehouden, want dit doe ik wel goed. Met m’n spa rood en m’n koffie in de hand, kom ik in het ganse land.

De vier andere punten, daar heb ik nog wat werk mee 🙂

Voilà. Deze 5 Elite-tips geven wij u met veel plezier mee, als inspiratie voor het weekend. Nu is het aan u, beste lezer! Wat doet u zoal, om op gewicht te blijven?

Met sportieve groeten,

Peter

Advertentie

8 gedachten over “Op gewicht blijven? 5 elite-tips!

  1. Ik ben eigenlijk een beetje op het slechte pad geraakt, recentelijk. Diverse redenen, daar kan ik kilo’s over doorzagen … Vakantie … lekker weer … te warm om te rennen, ik voel m’n blessure nog een beetje (echt waar?, wat een rotsmoes). De ene dag gedraag ik mij beter dan de andere. Ik heb een groentetuintje en een groentesmoothie is dus gauw gemaakt. Maar ja, ik snoep nogal graag en drink ook wel eens een wijntje … Maandag begint een nieuwe week … nieuwe (ren) voornemens :-). Dank voor de inspiratie.

    Geliked door 1 persoon

  2. Interessant Peter en heel herkenbaar. Blijven oefenen…om niet altijd zwart/wit denken en een evenwicht te zoeken. Ik ga je een keer een brownie met zwarte bonen laten proeven 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s