Sportvoeding – 5 uitdagingen


Sportvoeding (2)Beste lezers,

Het is me wat, met die voedingslijstjes.

Meestal lees ik ze niet, om drie goede redenen.

Primo, bij “50 Awesome Snacks to Fuel Your Workout” word ik al moe bij de gedachte alleen al dat ik die allemaal moet bestuderen.

Secundo, als de eerste tip “toast met hardgekookte eitjes” is, wat ik absoluut niet lust, dan zijn we er al helemaal klaar mee, nog voor ik goed en wel ben begonnen.

Tertio, vaak zijn het van die exotische dingen, die er prachtig uitzien op de bijhorende foto’s, maar die in geen velden of wegen te bespeuren zijn in onze supermarkt, toch een doorsnee supermarkt.

Maar goed. De marathon van Gent & de marathon van Meerssen staan voor de deur, en telkens is het parcours niet evident. Om dààr onder de 3 uur te geraken, dat wordt nog een hele klus. Qua sportvoeding kan een en ander nog heel wat beter, is m’n aanvoelen. Recent zagen we een kort lijstje voorbij komen, met dagdagelijkse superfoods, die vlot te verkrijgen zijn.

Op basis daarvan noteren wij de volgende 5 uitdagingen!

1. Banaan

Slechte gewoonte nummer één is met stip: ongezond snacken. Uitdaging nummer één wordt dus, logischerwijze: gezond snacken. En bv. vaker voor een banaan kiezen.

Even tussendoor, gisteren, na het werk, wist ik dat de avondmaaltijd nog even zou duren, en toen at ik met veel smaak een banaantje. Galant en romantisch als we zijn, vroeg ik aan Kathelijne of ze eens van mijn banaan wou proeven. Een meneer die voorbij kwam en die zo onbeleefd was om onze conversatie af te luisteren, kreeg eerst een knalrood hoofd, dan paars, en tenslotte lijkbleek. Waarmee we maar willen zeggen: wat ik bedoel, is niet noodzakelijkerwijze wat iemand anders wil begrijpen.

Enfin, dan nu het goede nieuws: in banaan zit veel kalium!

“Potassium is especially important for long-distance runs, when you are likely to sweat a lot and thus lose valuable minerals. Potassium compensates for this loss, and lowers your blood pressure at the same time.”

Dus op sportdagen is het advies: gaan met die banaan! Zelfs Het Laatste Nieuws bevestigde het:

“Bananen zijn even efficiënt in het aanvullen van het energiepeil van atleten als speciale sportdranken, het bleek dat atleten na het eten van dit fruit een hoger niveau van dopamine in hun bloed hadden dan wie een sportdrank consumeerde. Dit is een stof die je een euforisch gevoel geeft, je helpt gefocust te blijven en het hongergevoel helpt te controleren”

Nou, dan.

2. Pindakaas

Slechte gewoonte nummer twee. Bij de boterhammen heb ik de slechte gewoonte om daar choco op te smeren. Of hagelslag. Helaas, door de website “Gezond sporten” van de Vlaamse overheid, wordt dit strikt afgeraden. En terecht, zo vrezen we.

Life is not fair. 

Dan maar pindakaas?

Ja, dat lust ik ook graag. Uitdaging twee, iets vaker de pindakaas boven halen, in plaats van die hemelse, maar helaas ongezonde choco? :

“Peanut butter is a good source of vitamin E, which is probably the most effective antioxidant among the vitamins. It mainly consists of monounsaturated and polyunsaturated fatty acids: these are important for strengthening your immune system, and speeding up your post-run recovery

3. Zoete aardappel

In richtlijnen m.b.t. sportvoeding wordt vaak pasta aangeprezen. Hoe graag ik dat ook lust, als ik er een half bord van eet, is er de volgende dag gegarandeerd 3 kg bij, op de weegschaal. Pasta & ik, wij zijn dus geen dikke vrienden. Of juist wel.

Uitdaging drie: proberen iets vaker zoete aardappel te eten. Ook erg lekker. Als dàt op tafel verschijnt, dames en heren, dan ontstaat er een spontaan vreugdedansje! Héérlijk, vind ik dat.

En het blijkt degelijke sportvoeding te zijn:

“Did you know that just one large sweet potato can cover your total daily requirement of vitamin A? This vitamin works as an antioxidant, improves your eyesight, strengthens your bone tissue and boosts your immune system

4. Chocolade

Misschien had ik het al ‘ns vermeld, maar helaas, driewerf helaas, ben ik gek op choco en op chocolade. Vooral melkchocolade vind ik héérlijk. Uitdaging vier: de aanbevolen versie is eigenlijk de donkere variant.

Die lust ik veel minder graag. We schreven het al: life is not fair.

Wij moeten de naakte waarheid maar onder ogen durven zien:

Dark chocolate with at least 70% cacao is the perfect sin because you don’t have to feel guilty afterwards. It can lower your blood pressure and cholesterol levels, and the flavanols help reduce inflammation. But here as usual it always comes down to portion size. Two or three squares are plenty”

Dus bij de eerstvolgende ontsteking aan de achillespees, u weet wat te doen! 🙂

5. Broccoli

Is er ook iets dat we te weinig eten?

Jazeker. Groenten.

Iedereen wéét dat groenten gezond zijn. Een essentieel onderdeel van voeding & sportvoeding.

En toch, zo vaak heb ik er géén zin in. Broccoli lust ik dan weer wél graag, en laat dat nu net verdacht vaak de lijstjes aanvoeren:

“This green vegetable is full of vitamin C. According to studies, this can help reduce the risk of, or even prevent sore muscles after intense workouts. Broccoli is also a good source of calcium, folic acid and vitamin K, which strengthen our bones”

Sportvoeding (2)Zo, de broccoli, dat lijkt me een waardige afsluiter, in dit rijtje!

En, u zag de bui al hangen vermoed ik, nu is het aan u!

Wat is uw favoriete superfood?

Wat is uw grote uitdaging, op het vlak van (sport)voeding?

Wij vernemen het graag!

Met sportieve groeten,

Peter

 

 

Advertentie

19 gedachten over “Sportvoeding – 5 uitdagingen

 1. Hey Peter, bedankt voor de inspiratie. Ik weet sinds gisteren dat ik intolerant ben voor tarwegluten, koemelk, yoghurt én banaan. Dat is hetzelfde als tegen Chris Froome zeggen: “Chris jongen, vanaf nu geen spaghetti zonder bolognaisesaus meer na 5 Alpencols”. Alle tips, liefst met enige smaak, zijn dus meer dan welkom. Bijvoorbeeld een goede banaanvervanger, iemand?

  Geliked door 1 persoon

 2. Ah! Dat van die chocola doet ’t ‘m. Ik heb een peesontsteking vlakbij de archillespees ( musculus tibialis posterior) dus vanavond maar even een flinke grootverpakking dark chocolate halen. Eindelijk een goed excuus om veel dattum te eten….
  Succes met je voorbereidingen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Peter, leuk. Ik zal je mijn favoriete recepten doorgeven: De dag ervoor neem je wat cocoyaourt (of andere smaak) in een pot, een paar lepels havermout, 1 koffielepel pindakaas en banaan. In de koelkast en je ontbijt is klaar voor de volgende dag.
  Je mag ook andere fruiten gebruiken meestal neem ik ook bevroren blauwe bessen. Ja iets belangrijk wist jij dat je moet wachten om een rijpe banaan te gebruiken en liever in de diepvries steken ? https://www.buzzfeed.com/samimain/overnight-oats-recipes-to-restore-your-faith-in-breakfast?utm_term=.ocaB0j9o9#.rvYO3g171

  Top smoothie: rode biet (Lidl)+greek yaourt+bevroren banaan+blauwe bessen en shake it (+ vanilla eiwit)

  Geliked door 1 persoon

 4. Bananen zijn mijn superfood bij uitstek. Nog beter (als in lekkerder): banaan in de lengte doorsnijden en beide kanten besmeren met pindakaas! Nog nog beter: in plakjes, op een gezouten rijstwafel met pindakaas. Maar dat is dan weer eerder ter beloning, na een loopje. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Mijn grote uitdaging is een aantal kilos aankomen. Het tegenovergestelde dan wat de meeste willen. Dit is tot nu toe moeilijker dan het lijkt. Ik wil natuurlijk ook niet gewoon 10 dagen naar de frituur gaan en zo snel wat kilos bijkomen.
  De banaan kan ik wel toevoegen in mijn “dieet” 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Mijn superfood is thee. Liefst rooibos. Na intensief trainen helpt het me bij herstel. Thee geeft me een prettig gevoel, lest uitstekend de dorst en voert goed afvalstoffen af. Water komt al gauw mijn neus uit. Alcohol is slecht en calorierijk. Als ik thee drinken snack ik ook minder gauw slecht. Bijna alles smaakt bij thee.

  Ik ben sinds januari 10 kilo lichter en de uitdaging is dat zo te houden. Als ik volop in training ben is het niet zo moeilijk maar in de zomer met alleen korte loopjes wel.

  Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s