Trail running – 5 mythes ontkracht


Trail runningBeste lezers, vandaag stond m’n allereerste trail run op het programma. Dat was ik al lang van zin, maar het was er nog nooit van gekomen. Schrik, zeg maar. Schrik voor het onbekende, en schrik dat het toch een heel stuk zwaarder zou zijn dan een gewone stratenloop.

Maar vandaag was het zover. Deze ochtend, hup, naar Heerlen, voor de Corio Trail. Na een onrustige nachtrust, moeten we zeggen. Het deed me denken aan m’n kindertijd. Als ik toen braaf was, mocht ik naar Paulus De Boskabouter kijken. De nadruk ligt hier op “àls”.

Menige aflevering hebben we dus moeten missen. Maar als ik wél mocht kijken, vond ik het reuzespannend. Brrr. Die Eucalyptus De Heks, kent u die nog? Wat een enge heks was dat. ’s Nachts werd ik er wakker van, en dan ging ik toch maar ‘ns onder m’n bedje kijken, of Eucalyptus daar niet zat.

Voor de jonge lezertjes, die zich hier misschien niet veel bij kunnen voorstellen: die Eucalyptus was een bijzonder wrede, akelige, en boosaardige heks, in vergelijking met Eucalyptus is Liesbeth Homans een lieve, warme mevrouw.

Maar goed, de trail dus. Een hele fijne ervaring. Ik heb er – intens – van genoten. Toch helemaal anders dan ik me had voorgesteld. Speciaal voor u, ruimen we graag 5 mythes uit de weg.

1. Voor trail running heb je speciale loopschoenen nodig.

Neen hoor. Je vergeet je (gewone) loopschoenen, en je merkt dat ter plaatse. Bij het standje van Cloud One leg je uit welk onheil er over je is neergedaald, en zo kan je eens nieuwe (trail)schoenen uitproberen. Gratis en voor niets. Zo hebben we twéé keer gewonnen: heel fijne (trail)schoenen uitgetest, en toch ook het vermelden waard: zo hebben we de eigen (gewone) loopschoenen mooi gespaard.

2. Trail running is zwaar omwille van het vele klimmen.

Neen hoor. Dat omhoog lopen ging vanzelf. Als een berggeit huppelde ik fluks naar de top van elke heuvel. Maar dat dalen! Dat was andere koek. Levensgevaarlijk, hoe ik sommige lopers naar beneden zag denderen. Met ware doodsverachting, zo leek het.

Dat afdalen, daar moet ik nog een beetje op oefenen. Al deed ik het dan voorzichtig, toch heb ik bij de eerste afdaling iemand flink aangetikt. Bij deze, mijn oprechte excuses, dat was niet mijn bedoeling. Wij wensen de onfortuinlijke hardloper in kwestie veel beterschap, en een voorspoedige revalidatie.

3. Trail running is gezond.

Dat dacht ik niet. Wat die trail runners eten en drinken!

Cola! Chips! Zoute koekjes! Wine gums!

Hier kunnen we kort over zijn: in vergelijking met trailrunners eten mijn kinderen nog ultra-gezond.

4. Het bekertje.

Bij de start kreeg ik iedereen een bekertje mee. Een slap rubberen gevalletje. Iemand zei me: “Dat kan je prima als condoom gebruiken”.

Nou, deze mythe wil ik graag de wereld uit te helpen: daar kan je die bekertjes écht niet voor gebruiken.

En wie het tegendeel wil bewijzen, dat is op eigen risico, ondergetekende wijst elke vorm van aansprakelijkheid af.

5. Trail running is minder competitief.

Niets is minder waar. Er werd wel degelijk gevochten voor elk plaatsje. Wel is het format veel spannender, iemand die véél sneller is, maar even een pijltje mist, en bijgevolg 7 kilometer extra moet doen, die moet toch héél frisse benen hebben om nog terug te komen.

Conclusie: Trail running is ontzettend mooi. Je kan en mag tijdens het lopen intens genieten van de prachtige natuur. Maar er bestaan toch veel misverstanden over deze discipline. De vijf voornaamste misverstanden hebben we bij deze uit de weg proberen ruimen.

En nu is het aan u, natuurlijk!

Wat was uw mooiste trail-ervaring?

Wij horen het graag!

Met sportieve groeten,

Peter

Advertentie

12 gedachten over “Trail running – 5 mythes ontkracht

 1. Hoi Peter, Leuk om te lezen jou blog en ik denk idd leuk om een Trail run te lopen. Ik heb nog geen ervaring in een wedstrijd of evenement verband. Maar sinds een 2 maanden duik ik (niet al te letterlijk nemen) steeds vaker het bos in en loop daar mijn training. En mooi dat je ervan genoten hebt dus volgen er nog meer denk toch als ik jou bevinding lees. Ik ervaar het zelf als erg leuk alhoewel ik het nog alleen loop. En dit weekend was ik in de Eifel en heb er een paar flinke paden en hoogtes in het bos daar gelopen. Ik ga mijn 1ste ervaring op 29 oktober lopen op de Holterberg de 10km in Holten. Ik zeg veel plezier met jou komende Trail Runs.

  Like

 2. Hoi Peter, leuk dat je het trailen hebt ontdekt.. Welkom in deze wonderlijke wereld! Mijns inziens zijn er bij trailwedstrijden aan de ene kant de kraks, natuurtalenten, competitieve, vlammende (en toch genietende) lopers en loopsters. Aan de andere kant heb je de genieters, plek- en snelheid-speelt-geen-rol-lopers en loopsters… Veel hangt ook af van de moeilijkheidsgraad én lengte van de trail. Ikzelf loop bvb een 23km trail véél sneller dan een 50km trail, wat me logisch lijkt. Het zijn vaak de hoogtemeters – en ja, ook de moeilijkheidsgraad van het dalen – die het extra zwaar maken… Mijn eigen droom is om ooit een 100 mijl trail te kunnen doen .. nog véél werk en training zal nodig zijn. Ondertussen is de Houffatrail 50km van eind vorig jaar nog steeds m’n number one trail (7u15 deed ik erover). Volgende uitdaging is op 10 september gepland in Wissant.. de trail côte d’opale 62km… doel is genieten en aankomen… groetjes, Filip.

  Geliked door 2 people

 3. Ik deed er onlangs eentje, en het smaakt echt naar meer! Ik heb zo genoten! Ook omdat voor mij dat competitieve niet meespeelt, maar ook omdat de sfeer zo mooi was! De competitieve lopers op een langere afstand die mij voorbij gingen en die mij succes wensten, het vriendschappelijke, en dan toch ook nog het uitdagende, en vooral: die tijdsdruk die wegviel! Ik ben om, ik ga zeker nog meer trails doen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Geweldig dat je de Coriotrail hebt uitgekozen voor je eerste trail ever. ik wist niet dat er 5 mythes waren omtrent het trailen maar geweldig hoe je die ontkracht. Nu maar de Hivernaltrail gaan doen, mooie wintertrail van de stichting FORAS!

  Like

 5. Haha, hij is dan toch wat aan het kraken voor de trail, hopelijk heb je de smaak te pakken 😊 Trail is voor mij het pure lopen. Prachtige natuur, uitdagende parcours, toffe meelopers,… Het gaat voor mij bij trail meer om de beleving en minder om het resultaat. Lijkt le echt iets voor jou hoor! Net mijn eerste ultra trail gedaan (La Chouffe Trail). Binnenkort verslagje op mijn blog. Zaterdag mijn eerste berg-trail op het programma. Aftellen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s