De zomer, in 7 blogs


Zomer, in 7 blogsJawel, dames en heren, de zomervakantie zit er op. Het gewone leven herneemt z’n gangetje, de Brexit-onderhandelingen verlopen voorspoedig, en Donald Trump plukt vroeger dan verwacht de vruchten van zijn klimaatbeleid.

De voorbije week sprak ik mij, in goed gezelschap, uit over het nut van de filosofie, en in één omtrekkende beweging, over het nut van filosofen. Zeer kort na die uitspraak meldde een jongedame in het gezelschap dat haar vader voltijds filosoof van beroep is.

Dat wist ik niet, en eerlijk gezegd, als ik het wél had geweten, dan had ik mijn mening toch nét iets anders verwoord, en wellicht beter nog, dan had ik mijn mening terzake gewoon voor mezelf gehouden.

Als zelfopgelegde werkstraf lees ik nu het boek “Sportfilosofie” van ene Jan Tamboer en Johan Steenbergen, beiden voltijds sportfilosoof van beroep. Zoals de titel doet vermoeden, handelt dit boek over de sportfilosofie. Op bladzijde 11 is het al meteen raak:

“Een filosoof is iemand die de wijsheid begeert. Het begeren van de wijsheid wordt vaak verward met het bezitten ervan.”

Voilà. Dat kon uw nederige blogger alvast in zijn zak steken.

Wat ons er deed aan denken: tijdens de middelbare schooltijd van ondergetekende was er een leerkracht die – en plein public – de woorden spak: “De Groof, gij zoudt eigenlijk beter filosoof worden”. Toen ik me luidop afvroeg of dit als complimentje kon opgevat worden, werd elke hoop in de kiem gesmoord: “Vanwege uw onnozele vragen, waar wij niets mee opschieten”.

Maar terug naar de zomervakantie. Die is alweer achter de rug. Nog even, en wij zijn ze alweer vergeten!

Speciaal voor u, blikken wij even terug op de voorbije zomervakantie, in 7 blogs.

1. Eerst en vooral schreven wij over sportvoeding.

Sportvoeding (2)Om te beginnen ging het in de blog “Sportvoeding – 5 uitdagingen” (dit is de link) over bananen, over pindakaas en chocolade, over broccoli en zoete aardappelen, en over nog van dat lekkers.

2. Vervolgens zoomden wij even in op de vele verleidingen die dagelijks ons pad kruisen.

Op het vlak van voeding, bedoelen we dan.

In de blog “Drang naar ongezonds? 5 tips!” (dit is de link) gaven wij enkele tips tegen cravings, en sinds deze blog drinken wij bv. véél vaker thee (zie: tip 2), en dit met gunstig gevolg.

Tip 3 (op een ijsblokje zuigen, als de nood aan de man is) hebben we nog niet doorgevoerd, dat staat op de to do-lijst, maar dan helemaal onderaan.

3. Tijdens deze zomervakantie maakten we voor het eerst kennis met trail running.

Trail runningIn de blog “Trail running – 5 mythes ontkracht” (dit is de link) hebben wij, zoals de titel misschien doet vermoeden, getracht om een vijftal hardnekkige mythes over trail running te ontkrachten.

Hopelijk hebben wij met het ontkrachten van mythe 4 vele ongewenste zwangerschappen weten te voorkomen.

De conclusie was allezins dat “Trail running ontzettend mooi is. Je kan en mag tijdens het lopen intens genieten van de prachtige natuur, terwijl je er ondertussen lustig op los filosofeert”.

4. Je zou misschien denken dat de zomervakantie voornamelijk bestaat uit luieren, relaxen, ontspannen, en sportfilosoferen.

Mooi niet dus, want er werd veel en hard getraind, en in New York stonden de zenuwen strak gespannen.

ZenuwenWe schreven over een 5 km wedstrijd in Central Park, waar Kathelijne aan deelnam, dat was in de blog “Zenuwen” (dit is de link).

Als ik er nog maar aan terug denk, word ik al opnieuw zenuwachtig.

Terwijl het uiteindelijk toch een blog mét happy end was!

Wij citeren: “Na 31 minuten schreed Kathelijne sierlijk over de finish. Fris als een hoentje. In amper 31 minuten. Alsjeblief, in de helft bij de dames, en 254ste in de leeftijdscategorie van de jonge hoentjes (op de 5.000 deelnemers)”.

Voor herhaling vatbaar, dus! 🙂

5. Het leven is een kwestie van techniek, en dat geldt ook voor het hardlopen. In de blog “De voordelen van pose running” (dit is de link) lichtten we – zoals de titel misschien doet vermoeden – de voordelen van pose running toe.

LooptechniekIn een notendop, en in de taal van Shakespeare:

“Pose running creates forward movement, with the least cost (energy use), and the least effort. The end result is faster race times, freer running and no more injuries

De voorbije trainingen en wedstrijden heb ik hier goed op gelet, en in alle bescheidenheid, dat heb ik toch als een verbetering ervaren.

Dat kon u ook lezen in de volgende blog, over een nieuw PR op de 10 kilometer.

6. “Vijf stappen naar een PR”, was de blog die dit verhaal uit de doeken deed (dit is de link).

5 Stappen naar een PRDe voorbereiding en de opwarming verliepen goed, we  namen een flinke start, ik had ruim op tijd gegeten, en we hebben mooi op de looptechniek gelet.

Ook mentaal verliep de wedstrijd guntig, en meer was er niet nodig om de 10 km tijd aan te scherpen.

Met dit PR waren we erg blij, en ook sportfilosofisch gezien was het een echte voltreffer, wat mij betreft.

Als kers op de taart hebben wij deze zomervakantie ontdekt wat het geheim is om nooit meer gekwetst te geraken.

U leest het in blog 7. “Nooit meer gekwetst? Het geheim” (dit is de link).

We gaan het grote geheim hier natuurlijk niet verklappen.

Zo.

Dat was de voorbije zomervakantie, in zeven zorgvuldig geselecteerde blogs.

Wat mij betreft was het een erg mooie vakantie, en we hopen natuurlijk dat het ook voor de eerwaarde lezers een fijne vakantie was?

Ongezond nieuwsgierig & op sensatie belust als wij zijn: daar horen wij natuurlijk graag meer over? 

Met sportfilosofische groeten,

Peter

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s