Onverwacht


20170925_182136Beste lezers,

Gisteren had ik een afspraak met Lien.

Om de Bosuil te bezoeken. Niet de Bosuil in Deurne, maar die in Jezus-Eik.

Wat, waarom, en hoe, dat is helaas voorlopig nog even top secret.

Geduld is een mooie deugd, beste lezers.

Enfin, onze afspraak bleek een uurtje later plaats te vinden dan ik in mijn hoofd had.

Dat lag niet aan die afspraak, maar aan mijn warhoofd.

De gewone man met de pet zou dan misschien droef, boos of neurotisch worden, bij zo’n onverwachte wending in de dagplanning, maar de bloggende hardloper met de pet, die maakt dan een mentaal vreugdedansje. Zo snel ik enigszins legaal kon, parkeerde ik de wagen aan de kant.

20170925_182441Koffer open, en omkleden maar.

Net toen ik – letterlijk – in m’n onderbroek aan de kant van de weg stond, kwam er een dame op leeftijd voorbij gefietst.

Het scheelde geen haar, of ze reed full speed met haar e-bike tegen een massieve, gietijzeren lantarenpaal.

Vilvoorde.

Die gemeente had ik niet geassocieerd met groen.

Maar het viel reuze mee, om daar een uurtje hersteltraining te doen. In domein Drie Fonteinen was het genieten van de avondzon, de bomen en het bos, en de vijvertjes.

Hersteltraining, ik kon er langzaam, genietend van de omgeving, wat ronddribbelen. Heerlijk. Telkens ik merkte dat het iets sneller ging, drukte ik kordaat op de rem. De luiwammes in mij jubelde.

20170925_181308Aan het einde van de training zag ik dat er een atletiekpiste in buurt was, nl. de piste van de Koninklijke Vilvoorde Atletiek Club, goed om weten.

Als kers op de taart, aan het einde van de training waren wij toch weer iets slimmer (of iets minder dom, dat is een kwestie van nuance), dan bij het begin. In het domein vind je allerlei pancartes over het verleden.

Wat te denken over de strapatsen van Moritz Von Bissing? In 1915 richtte deze Pruis overvloedige banketten aan in het kasteel der Drijfonteinen, terwijl de modale Vilvoordenaar met de pet niet genoeg te eten had voor vrouw en kroostrijk gezin.

Dixit de pastoor:

“Den 1 juni 1915 nam Von Bissing bezit van het kasteel der Drijfonteinen. Terwijl velen wegkwijnden van honger, hield hij telken avond feestmalen. Eens had men den 1.000ste gast gevierd. Bij het ontruimen bemerkte men dat vele kostelijke oudheden verdwenen waren”.

Bien joué, van de Vilvoordenaars.

20170925_175210Zo te lezen, werd er toen veel gesprokkeld, gesmokkeld, en gestroopt in het domein.

Wat niet zonder gevaar was:

“De zwarte handel was niet zonder gevaar. Duitse boswachters maakten rond de Drie Fonteinen jacht op mensen die hout kwamen sprokkelen, vooral in de strenge winter van 1916-1917. Ook stropers werden hard aangepakt, want de jacht was alleen voorbehouden aan de Duitse officieren”.

Met zo’n Duitse boswachter achter je vodden, neem ik aan dat de intervaltraining toch net iets snediger verliep.

De Eerste Wereldoorlog en hardlopen, hoe zat dat eigenlijk?

Er is het verhaal van James Duffy, een Canadese marathonloper, die in 1914 nog de marathon van Boston won. En dan, één jaar later:

20170925_181108“23 april 1915, Duffy is dood. Een week voor zijn 25ste verjaardag. Duffy en zijn makkers hadden de opdracht gekregen om een tegenaanval uit te voeren en Kitchener’s Wood bij Sint-Juliaan (Ieper) te heroveren. Duffy haalt het niet en blijft voor altijd achter op de begraafplaats in Vlamertinge. Zijn kruis is een blijvende herinnering aan zijn gloriejaar 1914: ‘Ex long distance champion runner’. Vele (sportieve) dromen had hij nog. Een mooie toekomst lachte hem tegemoet”

Je zou hopen dat we iets geleeerd hebben, ondertussen, maar amper 100 jaar later, en we zien – opnieuw – twee karikaturen die een onnozel spelletje blufpoker spelen.

Dat probleem gaan we in deze blog – helaas – niet oplossen.

Eindigend met een iets vrolijker noot: wanneer de avond viel, las ik in Runners World nog een fijn artikel over/van topcoach Louis Dam. Heel inspirerend. En onder het motto “Make love, not war”, kreeg de lezer nog een Joop Zoetemelk-quote, over hoe je een goede wedstrijd loopt:

“Zorg dat je fit bent, en zin hebt. Doe niet te gek, wees slim, en houd je in. Zoals Zoetemelk zei, de Tour de France wordt in bed gewonnen!” 

Ziezo. Daar heb ik niets aan toe te voegen.

Dan wensen wij iedereen een fijne, liefhebbende & sportieve week toe!

Met sportieve groeten,

Peter

6 gedachten over “Onverwacht

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s