Muurke klop


Muurke KlopBeste lezers, deze week moest uw nederige blogger medische testen ondergaan, in het kader van een verzekering.

Zo werken verzekeraars nu eenmaal, ze verzekeren je alléén als ze 100% zeker zijn dat het niet nodig is.

Het was me daar een bijzonder chique etablissement, moet ik zeggen.

Nu, hoe aangenaam & luxueus het daar ook mocht wezen, aan het onthaal ging het al onmiddellijk flink mis.

“Bent u nuchter?”, vroeg de dame aan het onthaal.

“Broodnuchter”, bevestigde ik. En ik voegde daar aan toe: “Sterker nog, indien ik omstreeks 8u ’s ochtends al aan de graanjenever zou zitten, dat zou ik mezelf euvel duiden.”

Dat had ik dus verkeerd begrepen. De dame zuchtte. “Neen, dat bedoel ik niet. Ik bedoel, u hebt toch niet ontbeten, deze ochtend?”.

“Oh jawel”, antwoordde ik, “Vier boterhammen. Van die dikke, bruine sneden volkorenbrood. Eén met rabarberconfituur, één met honing, eentje met kaas, en de laatste boterham was met véél hagelslag. Dat moet u vooral niet verder vertellen aan Matthias, m’n  sportdiëtist, want dan zwaait er wat!”

Nijdig gooide ze m’n dossier neer. “Meneer De Groof! U moest nuchter blijven! Nu zal uw bloedsuikerspiegel ongetwijfeld boven de 200 mg/dl uitkomen!”.

De dame was lichtjes overstuur, dat zag ik. Empathisch als we zijn, stelde ik haar gerust. Enfin, ik ondernam een poging. Met een kleine kwinkslag. “Nou, dan doen we dat toch zoals bij de peilingen voor de verkiezingen? We trekken er 30% af, we nemen de vierkantswortel, vervolgens vermenigvuldigen we het hele zootje met het mysterieuze getal pi, en na veel vijven en zessen komen we dan uiteindelijk uit waar we wezen moeten. Toch?”

Nou. M’n poging om de kwestie met een vleugje humor op te lossen, viel een beetje op een koude steen. Ik mocht in de wachtkamer gaan zitten, en de toon waarop dat werd medegedeeld, deed vermoeden dat het niet voor vijf minuten was.

Uiteindelijk mocht ik toch bij de dokter op gesprek. Wij overliepen punt voor punt de bundel van 37 pagina’s, die ik op voorhand had moeten invullen. Bij alle ziektes en aandoeningen had ik – naar waarheid – ingevuld “neen”, “toch niet dat ik weet”, en “laat ons hopen van niet”. De dokter doorliep de lijvige bundel, en concludeerde: “Meneer De Groof, voor een arts bent u een bijzonder oninteressant dossier”.

Toen zag hij – op de laatste bladzijde – dat ik een groot vraagteken had geplaatst bij een vraag. “Wat is dat?”, vroeg hij. “Wel”, lichtte ik toe, daar wordt gevraagd naar verslavingen, en nu twijfelde ik of mijn drang tot hardlopen in die hoedanigheid dient meegerekend te worden?

Toen werd ik vriendelijk maar dringend verzocht om de consultatieruimte te verlaten.

Zo kwam het dus, dat ik thuis rustig aan het nadenken was over de voorbije avonturen, toen mijn zoon vroeg of hij mee mocht doen aan het Belgisch kampioenschap?

Mijn hart jubelde.

“Maar natuurlijk!”, zei ik. En daarbij vroeg ik of hij dan aan de 800 meter dacht, of ineens aan de 1.500 meter?

“Nou”, zei mijn zoon, “ik bedoelde eigenlijk het Belgisch Kampioenschap Muurke Klop“.

Muurke klop, vroeg ik me af? Is dat een officiële sport?

Ja, zo bleek, en er is zelfs een Belgisch Kampioenschap in die discipline.

Ik zuchtte. 43 jaar, en wat word ik oud. Wat vinden ze toch allemaal uit, vroeg ik me af.

Ik dacht terug aan lang vervlogen tijden de tijden van weleer, toen ik zelf muurke klop speelde.

Zonder dat daar een Belgisch kampioenschap aan te pas kwam.

Maar goed, ik wil natuurlijk wél graag een hippe en trendy papa zijn, en dus gingen we samen kijken op de website. Helaas, beste lezers, helaas. Het Belgisch Kampioenschap vond reeds plaats op 30 september. Dat was weer flink achter het net gevist.

Bij de heren was de winnaar ene Gilles, en bij de vrouwen was Ellen de strafste Muurke Klopster. Daar kwam nog een fikse rel van, omdat Gilles slechts de helft van het prijzengeld kreeg van Ellen. Terwijl de organisatie het goed bedoeld had, en verontwaardigd verklaarde dat het hier om positieve discriminatie ging!

Nou, de organisatie bekijkt het leven wel door een roze bril, moeten wij vaststellen:

“Wij Belgen trainen van kindsbeen af onze muurke klop-vaardigheden tijdens de speeltijden, het Belgisch goud voor de Spelen van 2028 is al zo goed als zeker!”

En zij willen ook graag taboedoorbrekend werken:

“Momenteel is het “not done” om als volwassene muurke klop te spelen; dit taboe willen we graag doorbreken!”

Zo gezegd, zo gedaan, en enthousiast begonnen wij de spelregels te bestuderen. Bij het hoofdstuk “speciale gevallen” was mijn aandacht gewekt, en daar kunnen de ironische lezers onder u vast wel iets grappigs bij verzinnen. De spelregels beschrijven de “rechtstreekse hoek”, dit wil zeggen, wanneer bal na de slag zowel de muur als de grond raakt:

“Dit wordt ook wel plekkes (naar plak) genoemd, of reet, kut of foef, al naar de anatomische gelijkenis. “Rechtstreekse hoek” leek ons de meest gepaste Nederlandstalige term voor dit fenomeen”.

Mij ook, moet ik eerlijk zeggen. Je zal anders maar scheidsrechter wezen, en luidkeels dat speciale geval dienen te benoemen.

Het Belgisch kampioenschap vond plaats in de charmante gemeente Nijlen. Daar wensen wij geen verkeerd woord over te horen, want uw nederige blogger heeft familie in Nijlen.

Mijmerend dacht ik aan de jeugdvakanties in Nijlen, nu reeds verschillende decennia geleden.

Daarover ga ik niet verder uitwijden, een blog mag wel iets gênants hebben, maar overdaad schaadt, toch?

Goed. Mocht u nu – geïnspireerd door deze blog – besluiten om taboedoorbrekend zélf een balletje te gaan kaatsen, let dan wel even op de voorschriften aangaande de muur:

De muur moet een hard, effen en niet te glad oppervlak zijn, moet tussen 3,5 en 7 meter breed zijn, moet tussen 2,5 en 5 meter hoog zijn, bevat een opslagvlak in het midden op 8 meter van de muur, en bevat een achterlijn op 3 meter van de effectieve achtergrens.”

Het is maar dat u het weet.

Beste lezers, dat was het, voor vandaag.  Wij wensen u bijzonder veel spelvreugde in deze boeiende discipline van het muurke kloppen!

Met sportieve groeten, en een fijn weekend!

Peter

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s