Hardlopen in Salzburg – 5 aanraders


STORIESBeste lezers,

Tijdens deze kerstvakantie genieten Kathelijne en ondergetekende van een fijne trip in Salzburg.

Speciaal voor de doorwinterde hardlopers onder u, geven wij graag de volgende vijf warme aanraders mee.

1. Hardlopen langs de Salzach. Héérlijk. De weidse panorama’s krijg je er gratis bij, je hebt bv. een prachtig zicht op de vesting Hohensalzburg – een indrukwekkende middeleeuwse burcht die ver boven de stad uittorent.

De Salzach is meer dan 200 kilometer lang, en deze rivier ontleent haar naam (net zoals de stad Salzburg) aan de zouthandel die vroeger, in het pre-ecommerce-tijdperk, gewoon via de rivier werd bedreven. Voilà, misschien wist u dat nog niet, en zodus bent u na het lezen van deze blog misschien nog slimmer dan ervoor. Zo hebben wij het graag.

2. Alvorens wij konden gaan hardlopen, hadden we eerst nog loopschoenen nodig.

20171227_122526Er was (dit keer eens) géén vergetelheid in het spel, ik was zonder loopschoenen naar Salzburg vertrokken met het sluwe plan om ter plaatse nieuwe loopschoenen te kopen. Gisteren, op tweede kerstdag, viel dat alvast lelijk tegen, want alle winkels bleven hermetisch dicht.

Nou, deze ochtend om 8u50 stonden wij reeds ongeduldig te trappelen bij de Hervis. 

In deze sportwinkel krijgt u alvast één spijkerharde garantie: u heeft er geen last van keuzestress!

Zeer vriendelijke bediening, en er waren slechts vijf modelletjes in de aanbieding: één van Nike, twee van Adidas, en twee van Asics.

20171227_184700Daarbij bleek er slechts één modelletje voorradig te zijn in schoenmaat 44 (toch geen extreem grote of kleine maat, al zeg ik het zelf), en aldus moest ik kiezen tussen de Asics Gel-Kayano 24, of anders de Asics Gel-Kayano 24.

Gelukkig is dat een prima loopschoen, dat voelde ik onmiddellijk, en alzo verliet ik blij en tevreden de Hervis.

Oh, er was ook een mooie trainingsvest van Salomon te koop, met een wel héél erg grote korting.

Die konden wij onmogelijk laten liggen.

Qua maat kon ik kiezen tussen een small, of anders een small.

3. Rust en recuperatie zijn na het lopen heel belangrijk.

IMG_0555Welnu, dan hebben wij de volgende, warme aanrader in petto: een prachtig concert van Johann Sebastian Bach.

Het Weinachtsoratorium wordt speciaal voor u gespeeld in de mooie Salzburg Christuskirche.

Het eerste couplet (of hoe noemt dat precies?) gaat als volgt: “Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage, rühmet, was heute der Höchste getan!”

Voilà. Wat er daarna volgt, daar kan ik u helaas niet verder mee helpen. Dat eerste couplet was namelijk nog niet helemaal uitgestorven, of ondergetekende verkeerde reeds in dromenland.

Tijdens de pauze schrok ik bruusk wakker, want ene Professor Dr. Ulrich Leisinger gaf een boeiende toelichting bij het muziekstuk van Johann Sebastian Bach. Heel interessant allemaal, en het gevolg kan u wel raden: ik sliep na deze korte onderbreking als een marmot verder.

Volgens Kathelijne waren de mensen voor, achter, links & rechts van ons niet helemaal opgezet met mijn eerder luide gesnurk, maar als die Oostenrijkers in tijden van Kerst, vrede en naastenliefde hun medemens nog geen rustig dutje willen gunnen, waar zijn we dan mee bezig?

4. Power food. Na het hardlopen dient de innerlijke mens versterkt te worden. Als je de 700 kilocaloriën die je hebt verbrand tijdens het hardlopen zo snel mogelijk wil aanvullen met 7.000 koolhydraatrijke kilocaloriën, dan raden wij van harte de Sachtertorte aan. Cozy

sachertorteZe zullen het in Salzburg niet graag horen, maar de Sachertorte komt uit Wenen.

Zij bestaat uit chocoladecake gevuld met abrikozenmarmelade, en het geheel wordt bedekt met een héél dikke laag chocoladeglazuur. Aangezien dit door Oostenrijkers vaak als een beetje schraal wordt ervaren, serveert men er meestal een flinke dot slagroom bij.

Wie graag in z’n Salomon-vestje maatje small blijft passen, springt met deze warme aanrader best niet al té enthousiast om, ik zeg het er maar gelijk bij.

5. Power drinks. Salzburg telt verbazingwekkend veel natuurwinkels. Bv. een heerlijke dosis Rote Bete Saft behoort tot de mogelijkheden.

20171227_171350Rote Bete Saft, ik vind het een bijzonder vies & smerig goedje, maar naar verluid zou je er sneller van lopen.

En tot slot hebben wij ook een nieuwe soort thee ontdekt, de “Heiße Liebe”, maar daar blijven we liever discreet over.

Zie het als de kers op de Sachertorte: die “Heiße Liebe” moet u zelf maar eens uitproberen.

Santé!, in ieder geval.

Voilà.

Hardlopen in Salzburg, het is een waar genot. De stad staat in haar geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, en dat is niet zonder reden.

Met sportieve groeten, en fijne feestdagen!

Peter

Advertentie

6 gedachten over “Hardlopen in Salzburg – 5 aanraders

 1. Hey P, bedankt voor het leuke verhaal.
  Ik ben al even naar de frigo gelopen
  Met het bietensap. Ik meende dan nog sneller naar de winkel te lopen voor die thee maar … mij schatteke was al naar huis. Dus morgen proberen.

  Geniet van jullie uitstap!

  B

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s