Wedstrijdschoenen


WedstrijdschoenenBeste lezers,

Nog één weekje, en het is zover. Dan gaan we van start in Rotterdam.

Met andere woorden, hoog tijd om eens diep na te denken over de wedstrijdschoenen.

Het allerbelangrijkste is dat natuurlijk niet. Als je prestatie voornamelijk zal afhangen van de wedstrijdschoenen, dan klopt er iets niet 🙂

Het is dus een detail, maar wel een belangrijk detail. Zoals wel vaker gebeurt, als ik niet kan kiezen, dan kom ik thuis met twéé paar wedstrijdschoenen.

Zo is er deze week nog iets om over na te denken 🙂

IMG_0104Eén paar wedstrijdschoenen heb ik deze ochtend getest: de Nike Zoom Fly.

Voor alle duidelijkheid, die is niet te verwarren met de Vaporfly 4%. Die is nergens meer te vinden, heb ik de indruk, behalve dan in schoenmaat 49 en groter, of in schoenmaat 31 en kleiner.

De eerste indruk, na een training van 10 km met de Nike Zoom Fly: deze schoenen zijn echt wel goed.

Ultra-responsief.

Je kan over Nike natuurlijk allerlei lelijke dingen zeggen en schrijven, maar deze schoenen lijken me toch een schot in de roos. Zoals je kan lezen in de reviews:

“The sole of the shoe is where Nike went to another level. The foam of the outsole is fantastically light and responsive with a 33 mm heel and 23 mm in the forefoot with an intuitive upturned toe. The shoe feels like it wants you to start moving forward“.

Het is wel wennen, op zo’n hoge zool lopen. De klassieke “wijsheid” is dat wedstrijdschoenen een laag profiel moeten hebben, daar gaan deze wedstrijdschoenen dwars tegenin:

“The Zoom Fly’s speedy character defies the conventional wisdom that racing shoes need to be low profile. The 33 mm and 23 mm stacks notwithstanding, the Zoom Fly is a fast road-running shoe and the stiff embedded plate gives it the unique snapback feel. Shoes from brands such as Hoka have demonstrated that you can have maximal cushioning without sacrificing speed, and Nike takes that concept a step further” (Review)

IMG_0113Er zit een soort “plaat” in de zool, die je voortstuwt. Achteraan is de demping zacht, maar vooraan is de schoen eerder stug.

Dat bevalt niet iedereen, las ik:

“De Carbon Nylon plaat in de tussenzool. stuwt je als het ware voort tijdens het hardlopen, waardoor je sneller kan lopen dan ooit tevoren. Wel voelt deze plaat stijf aan, en dat zal niet alle hardlopers bevallen”

Bij All4Running was dit de conclusie:

“De Nike Zoom Fly zijn echte wedstrijdschoenen. De schoen is zeer responsief en zal je snelheid bevorderen, maar biedt weinig flexibiliteit of stabiliteit. Voor de snellere hardlopers die een lichte schoen zoeken voor tempotrainingen of wedstrijden is het zeker een aanrader, want de schoen laat je bijna vliegen over het parcours.”

20180401_170914Daar wringt het schoentje.

Ik twijfel nog of ik deze schoenen ga gebruiken in Rotterdam, want tijdens een wedstrijd die drie uur duurt (en hopelijk nog één seconde minder 🙂 ) heb je een beetje stabiliteit misschien wel nodig.

En vandaar.

Het tweede paar, dat is de Asics Gel-DS 22. Die gaan we later deze week testen.

Ze voelden alleszins zeer vertrouwd aan, want de voorbije maanden heb ik met Asics getraind. Degelijk en stabiel. Ook een heel lichte schoen, en met meer aandacht voor ondersteuning:

“The introduction of the flytefoam made the shoe incredibly light, yet provided more than enough stability when paired with the dynamic duomax system” (review).

Voilà.

En als die getest zijn, dan hebben we iets om over na te denken! 🙂

Met sportieve groeten,

Peter

Advertentie

11 gedachten over “Wedstrijdschoenen

  1. Wel, de Asics zijn geen risico, die schoenen ken ik. De Nike Zoom Fly ken ik niet en zou inderdaad wel een risico zijn … Maar ik kan niet ontkennen dat ze wel héél goed liepen … Ik heb nog een week om er over na te denken … 🙂 Groeten, Peter

   Geliked door 1 persoon

 1. Ja ik was ook verbaasd dat je na zo’n uitgebreide voorbereiding pas een week tevoren over de schoenen na gaat denken. Grondregel is toch om niet te experimenteren met nieuwe schoenen, kleding en voeding. Die drie uurtjes moeten je oude sloffen toch nog wel meekunnen?

  Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 2 people

  1. Dag Dorothé, voor mij is dat een onderdeel van het ritueel, voor de marathon nieuwe schoenen kopen, dan is de demping perfect 🙂 Normaal doe ik dat wel eerder dan één week op voorhand … Op zich niet erg, met de Asics neem ik geen enkel risico. De Nike Zoom Fly zijn wél een risico want daar liep ik niet eerder mee … Maar de test vandaag was écht wel super !! Groetjes, Peter

   Geliked door 2 people

   1. Ik herinner me een blog van jou waarin je zelfs zonder schoenen op pad ging maar dat was geen wedstrijd. Lager gewicht schoenen levert 1 minuut en betere veerwerking 2 minuten op een marathon. Minder demping is wel blessurerisico voor lange afstandslopers.

    Like

 2. Nou, ik heb ook wel eens gehad dat ze de eerste keer perfect liepen en daarna ineens niet en zat niks aan de schoen nog lekker. Ons is idd geleerd om zo vlak van tevoren niet van alles meer te gaan uitproberen, als je een mnd van tevoren andere had gehaald was de demping ook nog perfect geweest. Tenzij jij schoenen na 400 km weg gooit 😉 maar hoe dan ook, succes!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s