#Breaking3


#Breaking3 (1)http://breaking3.be/blog/de-sleutel-tot-succes-volgens-peter-mentale-weerbaarheid/

“Zes maanden lang werkten de breaking3-deelnemers toe naar één doel: een marathon lopen onder de magische grens van drie uur. Fysiek zijn ze er volgens de coaches helemaal klaar voor. Nu we de laatste week ingaan, is ook de mentale voorbereiding gestart. Wij legden ons oor te luister bij één van de deelnemers. Met maar liefst 16 marathons op de teller, deelt Peter De Groof zijn ervaringen over het psychische aspect bij marathonlopen.

Zondag 8 april staat de marathon van Rotterdam op het programma. Beginnen de stresskriebels stilaan toe te slaan?

“De marathon van Rotterdam is me niet vreemd, waardoor ik eerder rustig toeleef naar zondag. Ik heb altijd een speciaal gevoel gehad bij deze marathon, met die reden wil ik er maar wat graag onder de drie uur duiken. Het is een heel mooi parcours en ook de publieke belangstelling zorgt voor een leuke sfeer. Ik weet dat ik in staat ben om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Momenteel heb ik een zeer goed gevoel, zodoende dat ik optimistisch naar Nederland trek.”

Peter-De-GroofMet een persoonlijke besttijd van 03h03 min kwam je al aardig in de buurt van je doelstelling. Wat is volgens jou de allesbepalende succesfactor?

“Drie minuten van je tijd afpeuzelen lijkt makkelijker dan het is. Ik voel dat ik gegroeid ben en flirt met de drie-uur-grens, maar 42 kilometer is lang. Tijdens de trainingen moest ik regelmatig tempoblokken inlassen. Gedurende deze blokken diende ik de aangewezen marathonsnelheid te lopen. Ik heb gemerkt dat ik dit ritme aankan, maar uiteraard heb je bij een training ook rustigere momenten waarbij je wat kan recupereren. Tijdens een marathon valt dit natuurlijk weg, waardoor je op een gegeven moment toch tijd moet inboeten.”

Hoe belangrijk is je mentale weerbaarheid op dergelijke momenten?

“Het mentale aspect bij marathonlopen wordt soms onderschat. Je bent in je hoofd heel erg bezig met je eindtijd. Als controlefreak weet ik precies wat ik moet doen, maar toch zijn die laatste 7 à 8 kilometer onvoorspelbaar. Het is logisch dat je verval hebt, maar je krijgt toch een fameuze tik te verwerken. Je weet dat het komt, maar de impact kan je onmogelijk voorspellen. Op dat moment beslist de ‘vorm van de dag’ en je mentale weerbaarheid over je tijd.”

Kan je het gevoel tijdens dat specifieke moment van de marathon beschrijven?

“Je bent moe, uitgeput … en eigenlijk wil je dat het stopt. Maar toch moet je nog minstens 30 minuten alles geven. Op zo’n moment doet alles pijn. Je spieren zijn op. In je hoofd ga je aan het rekenen. Het is nét dan dat de wilskracht bovenkomt. Dat ene specifieke moment heb je die intrinsieke sterke drive nodig en dat maakt van iemand een echte marathonloper. Ik ga meestal over tot een soort van automatische piloot. Ik focus mij op wat ik nog moet doen: het verval beperken, voldoende drinken en nog een laatste energiegelletje binnenspelen.”

Ben je iemand die wel wat emotionele ondersteuning kan gebruiken doorheen je marathon?

“Ik kan mezelf goed motiveren, maar aanmoedigingen kunnen enorm helpen wanneer het even minder gaat. In Rotterdam zullen mijn vrouw Kathelijne en de 2 kids meeleven vanaf de zijlijn. Verder kan ik ook rekenen op de steun van mijn vaste coach Benny. Persoonlijke coaching kan op zo’n momenten echt een enorme steun betekenen. Het is onder andere die bron van motivatie die voor het verschil kan zorgen. Af en toe denk ik ook terug aan mijn ervaringen uit vorige marathons, die ik trouwens graag neerschrijf in mijn blog.”

#Breaking3 (1)Hoe groot zou de ontgoocheling zijn indien je niet onder de grens van drie uur kan finishen?

“Ik denk niet dat er sprake zal zijn van ontgoocheling. Indien ik het niet haal, waag in 2 weken later opnieuw mijn kans tijdens de marathon van Krakau. Ik zal zeker en vast terugkijken op een zeer geslaagde coaching van Energy Lab doorheen dit project. Via het online trainingsplatform van hun partner Polar kreeg ik steeds mooie indicaties van mijn progressie. Alle gegevens vanuit de Polar M430 hardloophorloge werden op dit platform geregistreerd, de persoonlijke begeleiding gedurende dit traject vond ik een pluspunt. De wekelijkse feedback op maat tijdens Breaking3 is datgene waarnaar je als recreatief loper op zoek bent. Die momenten deden écht deugd. Oh ja, niet te vergeten … je leeft met z’n allen toe naar één gemeenschappelijk doel, die groepssfeer beleven is een fantastische ervaring.”

====

Advertentie

6 gedachten over “#Breaking3

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s