De marathon – jullie debuut


De MarathonBeste lezers,

Recentelijk gooide Kevin een vraag in de (Keep On Running-)groep die ik zo goed vond, dat het mij ten zeerste verwonderde dat ik deze vraag nog nooit zélf had gesteld:

“Waar en wanneer liepen jullie je eerste marathon, en wat was de eindtijd?”

Zo.

Maar liefst 208 hardlopers hebben die vraag beantwoord!

En zoals dat gaat, veroorzaakt een en ander onmiddellijk de nodige deining: of die eindtijd er véél toe doet, of eerder weinig, of sterker nog, helemaal niets, enfin, we kennen die discussie :-). In ieder geval, 208 hardlopers, dat zijn er heel wat, en dat was dan nog op het moment dat ik de hele zaak in Excel kieperde.

As we speak, komen er nog steeds antwoorden binnen, maar als we moeten wachten tot de laatste apostel is wakker geschoten, dan wordt deze blog een dikke vijg na Pasen, en dat is niet de bedoeling. Vooruit met de geit, dus.

Als kleine methodologische opmerking wil ik nog meegeven dat we alle antwoorden die niets met de marathon te maken hadden, hebben verwijderd uit de lijst. Sorry. 🙂

1. Ten eerste, wààr liepen jullie je debuutmarathon?

Vooral in Antwerpen (34), Eindhoven (27), Rotterdam (26), Amsterdam (12), en In Flanders Fields (11).

De top 10 zijn allemaal locaties in België en Nederland.

Internationaal zijn Parijs, New York, Barcelona, en Valencia de toppers.

Maar liefst 47 steden werden genoemd:

Waar

2. Ten tweede, wat was de gemiddelde eindtijd tijdens de debuutmarathon , en hoe zag de verdeling er uit?

De gemiddelde eindtijd tijdens jullie debuutmarathon bedroeg 3u54.

Niet slecht!

Want die 1ste marathon is toch vooral een kwestie van aan de meet te geraken! Dit was de verdeling:

Blokken eindtijd

Opvallend: maar liefst zestien (!) lopers die tijdens hun allereerste marathon al onder de 3 uur doken!

Waarvan er dan nog eens vijf maar ineens onder de 2u45 bleven! Straffe tabak. De gewone stervelingen liepen hun eerste marathon eerder tussen de 3u30 en de 4u30, en de “ruimste” tijd was 5u33, nog steeds zeer degelijk als we de locatie in aanmerking nemen, want dat was de Jungfrau Marathon! 🙂

3. Ten derde, wààr kan je best je eerste marathon lopen?

Als het om een snedige eindtijd gaat, is dit de topper: Beiroet! Debuutmarathons worden daar – blijkbaar – gemiddeld in 2u48 afgehaspeld!

OK, bij nazicht bleek het om slechts één loper te gaan, maar dat maakt de statistiek er niet minder indrukwekkend om, dus wie graag een eerste marathon loopt met spectaculaire eindtijd, weet waar hij of zij moet zijn 🙂

Bij de frequent gelopen debuutmarathons is Rotterdam heel snel (gemiddeld 3u47), tegenover Antwerpen, Amsterdam en Eindhoven (3u54 à 3u55).

De andere frequent gelopen debuutmarathon, In Flanders Fields is iets rustiger: gemiddeld 4u08:

Eindtijd per stad

Aan de andere kant van het spectrum is de Jungfrau Marathon er blijkbaar eentje die je moet doen voor de ervaring en de natuurpracht, maar niet voor de eindtijd! 🙂 Wim schreef daarover:

“De Jungfrau marathon heeft +2.000 hoogtemeters, ik liep die in 2014 in 5u33, en het jaar erna deed ik er een uurtje en nog wat af :-)” !

4. Gaan we gemiddeld steeds langzamer lopen?

Daar lijkt het sterk op 🙂

Dat blijkt ook uit alle onderzoeken van grote stadsmarathons: marathons worden steeds meer democratisch, iedereen is warm welkom om mee te doen, het gaat niet langer enkel om de atletische prestaties, maar om het loopplezier en om de beleving:

Statistisch is het plaatje hier misschien wel een beetje vertekend: er waren veel meer reacties van hardlopers die recent zijn begonnen, dan van hardlopers die al enkele decennia meedoen aan marathons, maar het plaatje is wel helder:

Evolutie

Of, als we gewoon naar de aantallen kijken zien we ook het verschil tussen de Flandriens die voor 2002 begonnen, en de aardse stervelingen die nadien begonnen met hardlopen:

Cijfers

Wat natuurlijk ook voor een vertekend beeld kan verzorgen: wie in de jaren ’70 en ’80 marathons begon te lopen, en nu nog steeds actief loopt, die zal natuurlijk wel een héél robuust gestel hebben … !

Laat ons dat maar als inspiratie nemen, niet?

Zo schreef Jean-louis Marcelis: “Mijn twee leukste marathon waren op 44 jaar in Antwerpen, in 2u40, en op de marathon op 62-jarige leeftijd, in Gent, in 3u15, dat was mijn laatste”.

Hoedje af, voor Jean-Louis!

En Daniel Pierre Ketels liep de Memorial Etienne Gailly in Nijvel (in 1976!), in 2u55, met als herinnering:

“En die trappen achteraf! Zelfs een stoep was te hoog!” 🙂

5. Op avontuur?

Marathons lopen is eerst en vooral een avontuur, zo blijkt! Zo liep the one and only Jan zijn eerste marathon in China:

“Ik liep voor het eerst de Guangzhou marathon in China. In 3u48 minuten. Bij 28 graden Celsius, en 90% luchtvochtigheid.”

En deze ervaring zou ik zelf ook nog zien zitten! 🙂 : “De midzomernacht marathon in Tromso, het noorden van Noorwegen, bij klaarlichte middernacht langs de fjorden. ZALIGGGGG” (Evi)

Als we België & Nederland niet meetellen, zien we deze landen verschijnen in de rangschikking:

Landen

Met nog een heel aantal exotische bestemmingen zoals Jerusalem, Honolulu, you name it!

En de vraag is nu natuurlijk wat de conclusie is, uit al dit cijfermateriaal?

Jurgen vatte dat het beste samen: “Dat we allemaal ooit onze eerste marathon gelopen hebben”.

Juist. Je eerste marathon, dat is er me toch eentje om nooit te vergeten.

In het geval van ondergetekende: 2011. Londen. 4 uur en 4 minuten. Toen ik aan de finish kwam was dat een molotov-cocktail van emoties.  Blijdschap. Ontroering. Trots. Helemaal van slag, was ik toen. Zo lang had ik daar van gedroomd, en toen gebeurde het, plots. Ik kan me dat moment nog haarscherp herinneren. En ik wist onmiddellijk: dit gaan we nog doen! 🙂

Zo, en dan wensen wij nu iedereen een fijn & sportief weekend!

Met sportieve groeten,

Peter

 

 

 

Advertentie

12 gedachten over “De marathon – jullie debuut

 1. Leuk om te lezen. Ik probeer dit jaar een verder te werken aan een goede basis om volgend jaar mijn debuut te maken op de marathon. Geen ultieme droom, enkel als het lichaam ja zegt (het hoofd heeft wel al ja gezegd, nu de rest nog) maar wel een pittige uitdaging om naar toe te leven. En op dit moment heb ik ook zoiets van…doe maar Rotterdam.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dag Johan, Thanks !! Dan wens ik jou héél veel succes … !! Goed trainen, en hopelijk zegt het lichaam ook volmondig “ja” … !! Rotterdam is zeker een goede keuze: veel publiek, enthousiaste sfeer, fijn parcours, … Groetjes, Peter

  Like

 3. Leuke cijfers (en grafiekjes erbij)!
  Ik loop al 10 jaar en heb nog nooit een eerste marathon gelopen (sorry Jurgen). Mijn eerste halve liep ik dan weer in Brussel in 1u37 (maar dat doet er dus niet echt toe).
  Ondanks de vele loopervaring vond ik mezelf nooit echt klaar om een volle marathon aan één stuk te lopen, en al helemaal niet omdat ik die tegen 11-12 km/h wil lopen (mij kennende). Het leek me ook gewoon saai, zo’n lange afstand…
  Mààr voor alles een eerste keer, en dus sta ik binnenkort op 1 juni aan de start van mijn eerste marathon! Klein detail misschien, het zal meteen een trail zijn met 1000 hoogtemeters (en ongetwijfeld veel modder en enkele rivieroversteken). Dit leek me om één of andere onverklaarbare reden dus wel haalbaarder (probeer de logica ervan in te zien).

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een leuk blog met al die statestieken. Ik heb de vraag langs zien komen maar er verder niet meer op gelet omdat een knieblessure roet in mijn marathonaspiraties gooide en het voor mij niet relevant meer is. De samenvatting ervan is wel weer interessant om te lezen. Had ik het maarniet gedaan want het virus slaat gelijk weer toe, ik wil ook. Het zal er niet meer van komen maar genieten van dit en al jouw andere hardloopblogs kan altijd. Heerlijk.

  Geliked door 1 persoon

   1. Slijtage aan het buitenste kniegewricht. Dmv spieropbouw is wandelen, 4-daagse, nog goed mogelijk. Hardlopen is te belastend geworden. Zolang ik nog kan wandelen doe ik het daar maar mee en daar ben ik nu ook best tevreden mee. Dit blog van jou laait het vuur weer even op. Met heel veel plezier gelezen.

    Geliked door 1 persoon

     1. Gelezen en dat had ik ook al eens begrepen. De blessure is nu goed onder controle dus laat ik het hierbij. Ga lekker wandelen en niet het zogenaamde spek op de kat binden.

      Geliked door 1 persoon

 5. Leuk stukje. Voor je statistiek… mijn debuut op mijn 49e was in 2010 in 4:40:35 in Rotterdam. Ik blogde toen nog niet. Inmiddels in training voor nr 11 in Enschede zoals je weet. De langste training zit er weer op en ging erg slecht. Ik moet zeker weer wat meer aandacht aan de voeding besteden. Ik heb nog even een en ander nagezocht over Maurten, waar ik de vorige keer goed mee liep. Daarbij viel mij op dat je het beter met mineraalwater kunt aanmaken en ook de verschillen tussen de 320 en 160 worden beter uitgelegd. Bij een marathon waar je meer drinkt kun je dus beter 160 gebruiken is mijn conclusie. Ik denk dat je dit wel interessant zult vinden (ik heb niks met die winkel maar hier stond het duidelijk uitgelegd) https://shop.vedettesport.com/drink-mix-testpack.html

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel Dorothe!! Je kan de 320 drinken voor de marathon, en de 160 tijdens de marathon? De 320 bevat wel meer koolhydraten maar de 160 kan ik toch vlotter opnemen, tijdens het lopen … ik hoop dat je volgende training weer beter gaat, Dorothe!! Ik brand hier een kaarsje voor jou! Groetjes, Peter

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s