De marathon – jullie debuut

De MarathonBeste lezers,

Recentelijk gooide Kevin een vraag in de (Keep On Running-)groep die ik zo goed vond, dat het mij ten zeerste verwonderde dat ik deze vraag nog nooit zélf had gesteld:

“Waar en wanneer liepen jullie je eerste marathon, en wat was de eindtijd?”

Zo.

Maar liefst 208 hardlopers hebben die vraag beantwoord!

En zoals dat gaat, veroorzaakt een en ander onmiddellijk de nodige deining: of die eindtijd er véél toe doet, of eerder weinig, of sterker nog, helemaal niets, enfin, we kennen die discussie :-). In ieder geval, 208 hardlopers, dat zijn er heel wat, en dat was dan nog op het moment dat ik de hele zaak in Excel kieperde.

As we speak, komen er nog steeds antwoorden binnen, maar als we moeten wachten tot de laatste apostel is wakker geschoten, dan wordt deze blog een dikke vijg na Pasen, en dat is niet de bedoeling. Vooruit met de geit, dus.

Als kleine methodologische opmerking wil ik nog meegeven dat we alle antwoorden die niets met de marathon te maken hadden, hebben verwijderd uit de lijst. Sorry. 🙂

1. Ten eerste, wààr liepen jullie je debuutmarathon?

Vooral in Antwerpen (34), Eindhoven (27), Rotterdam (26), Amsterdam (12), en In Flanders Fields (11).

De top 10 zijn allemaal locaties in België en Nederland.

Internationaal zijn Parijs, New York, Barcelona, en Valencia de toppers.

Maar liefst 47 steden werden genoemd:

Waar

2. Ten tweede, wat was de gemiddelde eindtijd tijdens de debuutmarathon , en hoe zag de verdeling er uit?

De gemiddelde eindtijd tijdens jullie debuutmarathon bedroeg 3u54.

Niet slecht!

Want die 1ste marathon is toch vooral een kwestie van aan de meet te geraken! Dit was de verdeling:

Blokken eindtijd

Opvallend: maar liefst zestien (!) lopers die tijdens hun allereerste marathon al onder de 3 uur doken!

Waarvan er dan nog eens vijf maar ineens onder de 2u45 bleven! Straffe tabak. De gewone stervelingen liepen hun eerste marathon eerder tussen de 3u30 en de 4u30, en de “ruimste” tijd was 5u33, nog steeds zeer degelijk als we de locatie in aanmerking nemen, want dat was de Jungfrau Marathon! 🙂

3. Ten derde, wààr kan je best je eerste marathon lopen?

Als het om een snedige eindtijd gaat, is dit de topper: Beiroet! Debuutmarathons worden daar – blijkbaar – gemiddeld in 2u48 afgehaspeld!

OK, bij nazicht bleek het om slechts één loper te gaan, maar dat maakt de statistiek er niet minder indrukwekkend om, dus wie graag een eerste marathon loopt met spectaculaire eindtijd, weet waar hij of zij moet zijn 🙂

Bij de frequent gelopen debuutmarathons is Rotterdam heel snel (gemiddeld 3u47), tegenover Antwerpen, Amsterdam en Eindhoven (3u54 à 3u55).

De andere frequent gelopen debuutmarathon, In Flanders Fields is iets rustiger: gemiddeld 4u08:

Eindtijd per stad

Aan de andere kant van het spectrum is de Jungfrau Marathon er blijkbaar eentje die je moet doen voor de ervaring en de natuurpracht, maar niet voor de eindtijd! 🙂 Wim schreef daarover:

“De Jungfrau marathon heeft +2.000 hoogtemeters, ik liep die in 2014 in 5u33, en het jaar erna deed ik er een uurtje en nog wat af :-)” !

4. Gaan we gemiddeld steeds langzamer lopen?

Daar lijkt het sterk op 🙂

Dat blijkt ook uit alle onderzoeken van grote stadsmarathons: marathons worden steeds meer democratisch, iedereen is warm welkom om mee te doen, het gaat niet langer enkel om de atletische prestaties, maar om het loopplezier en om de beleving:

Statistisch is het plaatje hier misschien wel een beetje vertekend: er waren veel meer reacties van hardlopers die recent zijn begonnen, dan van hardlopers die al enkele decennia meedoen aan marathons, maar het plaatje is wel helder:

Evolutie

Of, als we gewoon naar de aantallen kijken zien we ook het verschil tussen de Flandriens die voor 2002 begonnen, en de aardse stervelingen die nadien begonnen met hardlopen:

Cijfers

Wat natuurlijk ook voor een vertekend beeld kan verzorgen: wie in de jaren ’70 en ’80 marathons begon te lopen, en nu nog steeds actief loopt, die zal natuurlijk wel een héél robuust gestel hebben … !

Laat ons dat maar als inspiratie nemen, niet?

Zo schreef Jean-louis Marcelis: “Mijn twee leukste marathon waren op 44 jaar in Antwerpen, in 2u40, en op de marathon op 62-jarige leeftijd, in Gent, in 3u15, dat was mijn laatste”.

Hoedje af, voor Jean-Louis!

En Daniel Pierre Ketels liep de Memorial Etienne Gailly in Nijvel (in 1976!), in 2u55, met als herinnering:

“En die trappen achteraf! Zelfs een stoep was te hoog!” 🙂

5. Op avontuur?

Marathons lopen is eerst en vooral een avontuur, zo blijkt! Zo liep the one and only Jan zijn eerste marathon in China:

“Ik liep voor het eerst de Guangzhou marathon in China. In 3u48 minuten. Bij 28 graden Celsius, en 90% luchtvochtigheid.”

En deze ervaring zou ik zelf ook nog zien zitten! 🙂 : “De midzomernacht marathon in Tromso, het noorden van Noorwegen, bij klaarlichte middernacht langs de fjorden. ZALIGGGGG” (Evi)

Als we België & Nederland niet meetellen, zien we deze landen verschijnen in de rangschikking:

Landen

Met nog een heel aantal exotische bestemmingen zoals Jerusalem, Honolulu, you name it!

En de vraag is nu natuurlijk wat de conclusie is, uit al dit cijfermateriaal?

Jurgen vatte dat het beste samen: “Dat we allemaal ooit onze eerste marathon gelopen hebben”.

Juist. Je eerste marathon, dat is er me toch eentje om nooit te vergeten.

In het geval van ondergetekende: 2011. Londen. 4 uur en 4 minuten. Toen ik aan de finish kwam was dat een molotov-cocktail van emoties.  Blijdschap. Ontroering. Trots. Helemaal van slag, was ik toen. Zo lang had ik daar van gedroomd, en toen gebeurde het, plots. Ik kan me dat moment nog haarscherp herinneren. En ik wist onmiddellijk: dit gaan we nog doen! 🙂

Zo, en dan wensen wij nu iedereen een fijn & sportief weekend!

Met sportieve groeten,

Peter

 

 

 

Advertenties