Rode bieten – de reacties


Beste lezers,

Gisteren zag er een blogje van mijn hand het levenslicht, over rode bietensap: of dat nu al dan niet een gunstig effect heeft op de hardloopprestaties …

Er kwamen fijne & boeiende reacties, en die willen we graag delen!

Een tiental reacties delen we graag, here we go!

1. In de eerste plaats lazen wij dat dit goedje, hoe smerig ook, blijkt te wérken!

Zo liet Hilde ons weten: “Ik heb vorige week toch mijn marathon tijd met 7 minuten verbeterd na een bietensap kuurtje”,

Er eerlijkheidheidshalve aan toevoegend: “Maar je weet natuurlijk nooit of het daaraan lag ! :-)”

In ieder geval, waar het ook aan moge gelegen hebben: een héél dikke proficiat voor Hilde!

Waar en wanneer Hilde nu precies een vat geeft, zullen wij op later tijdstip nog meedelen.

2. Misschien één stapje terug: wat vinden de lezers zoals over de smaak van rode bietjes?

Het gros der lezers vindt rode bieten eikebeik, en wij rekenen onszelf tot deze strekking, maar, er was vanwege Dorothé toch ook de reactie, in deze trant:

“Ik eet regelmatig bietjes gewoon omdat ik ze érg lekker vind in een salade!” (Link).

Kortom: over geuren, kleuren, en de smaak van rode bietjes valt niet te redetwisten.

3. Vanwege Tom werd dan weer bevestigd dat het effect van rode bieten zéér positief is.

Althans, bij zijn vader:

“Ik denk dat het wel een zeker positief effect heeft. Dat zag ik bij mijn vader enkele jaren geleden bij de tijden op zijn marathons. Hij goot dat vlotjes binnen. Ik kreeg het echt niet binnen. Maar het zit ook wel een stuk tussen de oren, denk ik”

Dit kwam vaker terug in de reacties: dat er wellicht sprake is van een zeker psychologisch effect, dat zich tussen de twee flaporen bevindt!

4. In m’n blog had ik geschreven dat de studies over rode bieten nogal uiteen lopen, de ene studie zegt dat het helpt, de andere studie van niet. De ene studie zegt dat het gezond is, de andere zegt dat het uiterst dodelijk is. Edoch, lezer Rudi liet ons weten: “Het helpt met zekerheid. Dat is wetenschappelijke bewezen.”

En wis en waarempel, wij zagen dat een Belgische onderzoeker zich op het onderwerp heeft gesmeten, reeds in 2012: https://www.vanlint.be/images/blog/artikel-rodebietensap.pdf

5. Veel reacties gingen in de richting van het alom gekende principe “Baat het niet, dan schaadt het niet”. Een eerbare strategie die onderstaande gebeurlijk bezigde in dansgelegenheid Het Centrum, wij hebben het nu over de jaren stillekes, en waarbij toch kon worden vastgesteld dat deze theorie niet helemaal waterdicht is.

Maar goed, in ieder geval suggereerde Paul als volgt:

“Het is zoals met doping: als je ganse dagen in de zetel ligt mag je daar een emmer van drinken, dat helpt niks. Maar bij een goed getrainde atleet is het getest en bewezen dat de uithouding stijgt. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar het is onschuldig, niet ongezond en het is legaal, dus wat zou ons tegenhouden om het te proberen?”

Niets, eerlijk gezegd. We zitten ondertussen aan ons derde flesje Beet-It en overmorgen zullen wij kunnen vaststellen of er sprake is van een gunstig effect, of niet.

6. In vele artikels wordt aangeraden om een concentraat te gebruiken, omdat je dan zeker weet wat je binnenkrijgt:

“Werken doet het zeker, maar als je het wilt gebruiken dan doe je dit best in een geconcentreerde vorm. Dan weet je precies hoeveel je binnen krijgt. Als je gewoon bietensap gebruikt, dan weet je niet hoeveel je effectief binnen hebt”.

Inderdaad, dat lazen we ook in het artikel van Running And More:

Hou rekening met het gegeven dat het nitraatgehalte van de bieten en bijgevolg ook van de sappen kan verschillen, afhankelijk van de geografische locatie, lichtinval, luchtvochtigheid, temperatuur, etc. tijdens het groeiproces. Laat je dus best correct informeren over de concentraties.” (link)

7. Voorts kregen wij nog feedback dat er in rode biet toch wel héél veel suiker zit. Naar verluidt zou in een glas rode bietensap ongeveer 16 gram suiker zitten, oftewel 4 suikerklontjes.

In een aantal Nederlandse artikels las ik dat rode bieten (o.a.) daarom niet in de “Schijf Van Vijf” werden opgenomen.

Maar als ik dat nu opzoek staat het er wél in (link).

8. Tot slot werd ik nog attent gemaakt op het feit dat er véél groenten zijn die een hoge dosis nitraat opleveren. Bij bv. EVA vzw vind je hier een heleboel nuttige informatie over, én je vindt er ook een hele resem gezonde én lekkere plantaardige gerechten! Met als recente tip:

“Ben je op zoek naar lekkere recepten en tips voor plantaardig eten? De scheurkalender ‘Lekker Plantaardig’ voor 2021 geeft je dagelijks inspiratie voor de lekkerste plantaardige maaltijden. De eerste Nederlandse vegan scheurkalender is een laagdrempelige manier om te ontdekken hoe lekker plantaardig kan zijn. Leuk voor jezelf of als cadeau!” (link)

9. Voor de volledigheid, één mijner ouders liet het volgende weten:

“Beste Peter, wat jij allemaal schrijft! dat jij vroeger spruitjes en kalfslever moest eten is volkomen uit de lucht gegrepen. En dat je bordje leeg moest zijn en dat je anders niet naar Merlina mocht kijken, dat is nog minder waar! Inderdaad naar Miami Vice mocht je niet kijken, bordje vol, of bordje leeg. Miami Vice, daar vielen, naar onze ouderlijke mening, maar weinig stichtende zaken te leren. Dus dat verbod leek ons pedagogisch ten volle verantwoord. Niet dat het, achteraf bekeken, veel heeft geholpen, maar dat is een andere discussie. Allez, toedeloe, en doe veel warme groetjes aan Kathelijne, leg de lieve schat maar ‘ns goed in de watten, want waar je zo’n prachtige vrouw hebt verdiend, wij vragen het ons eerlijk gezegd soms af. En pas een beetje op met die rode bieten, want die onzin over “Baat het niet dan schaadt het niet”, daar moet je niet te veel van geloven. Toedeloe!

10. Tot slot, en om deze blog af te ronden, ik vroeg zoals gewoonlijk ook even de oprechte mening en ongezouten feedback van mijn poezemieke, de enige echte Kathelijne Verboomen.

Zij liet weten:

“Of die rode bieten helpen, of niet, daar heb ik geen flauw idee van. Waar jij je in hemelsnaam mee bezig houdt. Kan je dan misschien nu even de afwasmachine uitladen? Of gaan de kaboutertjes dat deze nacht komen doen?”

Zo.

Dat laatste was een retorische vraag, zo bleek.

Aldus gaan wij ons nu maar ‘ns aan de huishoudelijke plichten wijden, en zo wensen wij de lezers een fijn & sportief weekend toe!

Toedeloe!

Peter

Advertentie

3 gedachten over “Rode bieten – de reacties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s