Beslist


Beste lezers,

Alles goed met jullie?

Twijfelkont dat ik ben, is de kogel nu toch eindelijk door de kerk geraakt! Tussen haakjes, eigenlijk is dat best een rare uitdrukking, “de kogel is door de kerk”, niet?

Heeft één der lezers misschien enig idee waar deze merkwaardige uitdrukking vandaan komt?

Ik las eens dat het met middeleeuwse oorlogsvoering te maken heeft. In de middeleeuwen was het een ongeschreven wet om tijdens een veldslag de kerk overeind te laten.

Als een barbaarse legertroep zonder enige Godsvrees dan toch een kerkgebouw naar de gallemiezen schoot, dan was het hek van de dam, en dan werd er her en der geroepen, “Nou is de kogel wel helemààl door de kerk!“.

Hemeltjelief, wat was het een olifantendracht om een volgende marathon uit te kiezen. Al die marathons hebben natuurlijk hun voor- en nadelen, dat leverde me een hoop gepieker op.

In gedachte was ik nog bij m’n vorige marathon, te Gent, alwaar ik letterlijk op het verkeerde pad geraakte. Plots bevond ik mij toen, geheel ongewenst, op het parcours van de halve marathon, terwijl ik toch deelnam aan de volledige marathon. Naar men mij wist te zeggen was het een forse 9 kilometer teruglopen naar de splitsing, en 51 kilometer lopen, daar had ik niet veel zin in.

De vraag die mij de dagen nadien vaak werd gesteld luidt als volgt: “En waarom ben jij nu in hemelsnaam die splitsing voorbij gelopen?”

Dus ik verzoek de eerwaarde lezers om deze vraag niet meer stellen.

Aldus gingen wij nu naarstig op zoek naar een marathon waar je onmogelijk verkeerd kan lopen. En zo kwamen wij uit bij de Alpro Leiemarathon (Marathon – alproleiemarathon), op zondag 26 september.

Het parcours is werkelijk kinderlijk eenvoudig, knappe jongen (of meid) die dààr verkeerd kan lopen. Vanuit Wevelgem is het 21 kilometer langs de Leie lopen, en omkeren. Vervolgens nog simpelweg de broodkruimels volgen die je in de heenweg hebt gestrooid, en klaar is kees, kat in ’t bakkie.

De prijs (35 euro) kunnen wij enkel als een vriendenprijsje omschrijven: voor dat bedrag krijg je onderweg overvloedig te eten en te drinken, een chip voor de tijdsregistratie, een bijzonder accurate kilometeraanduiding, en mocht het nodig zijn, medsiche verzorging. En als er nog iets van winst zou overblijven, dan gaat zulks linea recta naar het goede doel. In deze 2021-editie wordt het Love in Action initiatief gesteund, daarover lezen wij: “Love in Action is een vzw uit Wervik die zich het lot van de kwetsbaren aantrekt, door middel van kinder- en tieneractiviteiten “kinderclub de regenboog”, het hoogtepunt is een jaarlijks knuffelkamp”.

Wat mij betreft, kan er niet genoeg geknuffeld worden.

In de volksmond hoor je wel eens “Size matters”, en de “grootte” van deze marathon is ideaal. Met 2.000 deelnemers (in 2019), is de Leiemarathon een mooi event, de vraag is natuurlijk hoeveel deelnemers er in 2021 zullen opdagen …

Ah, en misschien toch ook van belang: de starttijd. De meeste marathons beginnen op een onchristelijk vroeg tijdstip, om 9 uur des ochtends, of nog vroeger. Aangezien ik graag lang slaap én uitgebreid ontbijt, ben ik reeds menigmaal met overvolle maag aan de bak gemoeten, de details zal ik de eerwaarde lezers besparen. De Alpro Leiemarathon begint om 10u30: dat laat toe om eerst rustig uit te slapen, en dan alsnog stevig te schransen, bij deze, een warme dankuwel voor de organizatie.

De meest gestelde vraag de afgelopen weken was deze: “Welke eindtijd denk je te lopen?”

En het eerlijke antwoord luidt: “Dat weet ik nog niet”.

De conditie is niet bijzonder goed en ook niet extreem slecht, eerder tussenin. De trainingen verlopen voorspoedig, maar af en toe heb ik last van gezeur aan m’n rechterhiel. Waar dat gezeur vandaan komt weet ik niet, en m’n linkerhiel, die zeurt dan weer niet. Eigenlijk zou ik er eens mee naar de kine moeten, maar ik heb niet veel tijd en ik heb er ook niet bijster veel zin in, en zoals mijn lieftallige echtgenote zal kunnen bevestigen, ik lijd aan een accute vorm van uitstelgedrag.

Behalve die rechterhiel, zijn wij van zessen klaar.

Van zessen klaar zijn, dat heb ik altijd al een merkwaardige uitdrukking gevonden. Volgens ik gelezen heb, komt die uitdrukking uit de paardenwereld. De zes slaat op het paard z’n vier benen en z’n twee ogen. Bij de verkoop van paarden werden die gecontroleerd en goedgekeurd, tenzij het paard in kwestie bij voorbeeld last zou hebben van een zeurende rechterhiel, dan was hij niet van zessen klaar.

Wie wél van zessen klaar is, is goedgekeurd, vrij van ongemakken, en klaar voor een zware opdracht, die er aan komt.

Enfin, niet getreuzeld, voor de talrijke lezers die willen komen supporteren, zijn er maar liefst vier opties:

  1. In de Lauwestraat (start en finish)
  2. Aan de Lauwebrug: daar kan je de halve marathonlopers twee keer zien passeren, en de marathonlopers kan je vier keer zien, tenzij ze verkeerd zijn gelopen.
  3. In de Vlamingstraat: hier kan je supporteren aan de oever van de Leie.
  4. Op de bruggen tussen Wevelgem en Kortrijk, daar zie je de lopers ook meermaals passeren.

Kortom, als we het kort mogen samenvatten, die Alpro Leiemarathon, daar kijken wij erg naar uit! Uiteraard is perfectie niet van deze wereld, en de organizatie heeft wel één fameuze steek laten vallen, namelijk het verbod op begeleiding: “Begeleiders per fiets zijn niet toegelaten op het parcours. Er is voldoende bevoorrading aanwezig en er zijn genoeg mogelijkheden om te supporteren langs het parcours.”

Jatten en talloren!

Dat kan wel zijn, dat er voldoende bevoorrading aanwezig is, maar daar gaat het nu even niet om, het hele eieren eten is dat ik graag heb dat Kathelijne naast mij fietst. Dan loop ik toch nét dat tikkeltje snediger, daar moet ik geen tekeningetje bij maken, hoop ik. Enfin, wij zullen deze kwestie voorleggen aan de organizatie, en wij hopen op enig begrip en medeleven.

Zo, dat was het voor vandaag, bij deze wensen wij alle lezers een fijne, sportieve week toe, en bij leven en welzijn, tot in den draai!

Peter

 

 

Advertentie

4 gedachten over “Beslist

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s