Lissabon


Beste lezers,

Alles goed met jullie?

De kogel is hier opnieuw door de kerk geraakt! Toen de inschrijving voor de Alpro Leiemarathon was afgerond, had ik de smaak dermate te pakken dat ik me gezwind inschreef voor de Marathon van Lissabon. Naar de organisatie zelf beweert, is dit naar hun geheel neutrale mening één van de mooiste races ter wereld:

“The EDP Lisbon Marathon is considered as one of the most beautiful races in the world. The EDP Marathon course is 100% sea and river side, providing to the runners a unique view along the race. The marathon course starts in Cascais, runs along the Atlantic and through the beautiful gardens of Oeiras, then back along the banks of the Tagus river, touring the heart of old Lisbon. The EDP Lisbon Marathon is an official race of the International Athletics Federation (IAAF) calendar and it’s becoming a top international race, attracting the top elite athletes and thousands of foreigner runners from all over the world.”

De prijs (80 euro) is wel een tikkeltje minder democratisch dan in Wevelgem, om meer precies te zijn, bijna drie keer zo duur. Maar behalve alles wat de Alpro Leiemarathon te bieden heeft, krijg je er hier nog vanalles bovenop: live muziekoptredens (10 podia), een pasta party dinner om duimen en vingens af te likken, gratis openbaar vervoer in Lissabon, en als kers op de taart, Olá Ice Cream bij de finish!

Enfin, het ziet er dus allemaal toppie toppie uit, alleen qua starttijd hadden de heren en dames van de organisatie toch een minder wakker momentje. Starten om 9 uur vind ik al onmenselijk vroeg, maar in Lissabon is het vertrek gepland om 8 uur ’s ochtends! Hoe je dan in hemelsnaam eerst nog rustig en stevig kan ontbijten, het valt niet te bevatten.

Mijn ongezouten klachtenbrief is onderweg naar de organisatie, in m’n mooiste Portugees:

“Caros senhores, o que é que eu tive de ouvir agora, através do vosso site? Que a maratona já sai às 8.m.? Já foi farejado todos os ratos? Gosto de dormir até às 8 da manhã, depois gosto de tomar um pequeno-almoço saudável, e às 10h30 parece ser uma boa hora para começar. Se conseguirem fazê-lo sem problemas em Wevelgem, não vejo qual seria o problema em Lisboa! Toedeloe, Peter”

(Vrij vertaald: “Geachte Dames en Heren, Wat heb ik nu moeten vernemen, via jullie website dan nog? Dat de marathon al vertrekt om 8 uur ’s morgens? Zijn jullie nu helemààl van de ratten besnuffeld? Graag slaap ik uit, tot pak ‘m beet 8u, vervolgens neem ik graag een stevig ontbijtje, en 10u30 lijkt me een prima tijdstip om te starten. Als ze dat in Wevelgem voor elkaar krijgen, zie ik niet in wat het probleem zou zijn in Lissabon. Toedeloe, Peter”)

Amper was m’n berichtje de deur uit, of ik realiseerd me dat ik nog een belangrijk punt vergeten was, en aldus gooide ik er nog een tweede bericht achteraan:

Também no seu site não leio em lugar nenhum se meu poeta tem permissão para pedalar, para se orientar, para fornecer comida e bebida, e para me apoiar mentalmente, principalmente a partir do quilômetro 34, geralmente o ponto em que começo a me perguntar o que eu ‘. comecei de novo e por que estou realmente fazendo isso. De qualquer forma, sem aviso prévio, presumo por enquanto que o que não é proibido é permitido, um princípio que me ajudou muitas vezes na vida. Toedeloe, Peter

(Vrij vertaald: “Tevens lees ik op jullie website nergens of m’n poezemieke mee mag fietsen ter begeleiding, om mij eten en drinken aan te reiken, en om mij mentaal te ondersteunen, voornamelijk vanaf kilometer 34, gewoonlijk toch het punt waarop ik me ernstig begin af te vragen waar ik nu weer aan ben begonnen en waarom ik dit eigenlijk doe. Enfin, zonder tegenbericht ga ik er voorlopig vanuit dat wat niet verboden is, toegelaten is; een principe dat mij reeds meermaals geholpen heeft, in het leven. Toedeloe, Peter”)

Lissabon is trouwens een prachtige stad, met een rijke geschiedenis. Niet dat ik ervaringsdeskundige ben, want ik ben nog nooit in Wevelgem geweest, laat staan in Lissabon. Maar ik heb het al vaak horen zeggen, Lissabon zou zeer de moeite zijn, met z’n rijke geschiedenis en zo. Om één kleine anekdote te vermelden, Koning Alfons I van Portugal was eigenlijk de eerste koning van Portugal (in 1139) en hij veroverde Lissabon in het gezegende jaar des Heren 1147 op de Moren. De belegering van Lissabon duurde maar liefst 17 weken. Uiteindelijk gaven de moslims het op, uitgeput door de honger. De manschappen van Koning Alfons richtten toen onder de 154.000 bewoners van de stad een waar bloedbad aan. Daarbij maakten zij geen onderscheid tussen christenen en moslims, en zelfs de zeer Christelijke bisschop van de stad werd door de kruisvaarders een kopje kleiner gemaakt. Dat is nog een hele miserie geweest, want paus Sint Franciscus was daar niet blij mee, hij richtte een vlammend epistel in het Latijn aan Koning Alfons I van Portugal: “Fasciculum stultorum quare occidisti Lisbonensis episcopum? Non placet hoc, scias. Non morabor ibi, sed in itinere est exercitus meus papalis, et sic de aliis!” (Vrij vertaald: “Bende onnozelaars, waarom hebben jullie de bisschop van Lissabon een kopje kleiner gemaakt? Hier ben ik niet over te spreken, dat mogen jullie gerust weten. Ik laat het hier niet bij, mijn pauselijk leger is al onderweg, enzovoort en zoverder.”) Edoch, Koning Alfons I van Portugal begreep geen jota Latijn, dus dat is nog een lang verhaal vol misverstanden en ambras geworden.

De marathon heeft trouwens zelf ook een rijke geschiedenis, de eerste editie vond in 1986 plaats, en het parcoursrecord bedraagt bij de mannen 2:05:59 (gelopen in 2019, door de Ethiopiër Andualem Shiferaw) en bij de dames 2:24:13 (gelopen in 2016, door de Keniaanse Sarah Chepchirchir).

Tot slot, er is ook een Expo!  Dat is wel m’n teerpuntje, zo’n Expo! Urenlang kan ik daar rond slenteren. Al die blinkende nieuwe schoenen, laatste modelletjes! De ALLER nieuwste loopkledij! Talloze sportdrankjes en gelletjes en repen en dies meer. De marathon vindt plaats op 17 oktober, het zullen daarna twee sobere weken worden! 🙂

Nu gaan we enthousiast op zoek naar vliegtuigtickets én een charmant hotelletje, liefst dicht bij de start (tips altijd welkom)!

Voilà, dat was het voor vandaag, bij deze wensen wij alle lezers een fijne, sportieve week toe, en bij leven en welzijn, tot in den draai.

Peter

Advertentie

3 gedachten over “Lissabon

  1. Blij dat jij de loop- en blogsmaak weer te pakken hebt. Voor wat betreft die vroege start. Dat is natuurlijk ivm de verwachte warmte. Verder deed ik bij een vroege start de avond tevoren iets meer op mijn bord en nam maar een beetje ontbijt maar wel gelijk Maurten. Dan had ik geen problemen met de spijsvertering.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s