Vanavond niet, schat


Soms overkomt het je gewoon, dat je géén zin hebt. BeginHardlopen mag dan nog zo je passie zijn, er zijn van die avonden dat de motivatie zich rond het nulpunt bevindt. Gevolg: uitstelgedrag van de kwaadaardigste soort, en dan, eerder voorspelbaar: om 22u nog moeten vertrekken.

Gisteren was zo’n dag. Bizar. De conditie is goed (zo bleek uit een recente inspanningstest in AZ St Monica), geen last van blessures, en er is een fijn en concreet doel in het vooruitzicht (28 februari, marathon Tokyo). Hoe komt dat dan?

De excuses dienen zich dan spontaan, gewillig en uitermate verleidelijk aan. TomorrowHet ene excuus is al wat intelligenter en al wat creatiever dan het andere.

Ik bespaar jullie delijst van alle excuses die de revue passeerden. Enfin, eentje dan: “Waarom eens niet een dagje overslaan? Eén dagje maar. Dat is toch geen ramp? Morgen is er toch ook nog een dag?”.

Tomorrow.

In ieder geval: The best way to something done, is to begin.  Dus toch maar de deur uit. Er stond 12 km duurloop op het programma. De eerste 4 km stond als “langzame duurloop” genoteerd in het loopschema, Splitsen dat vlotte nog niet: de tegenzin was nog bijzonder levendig. Alles werkte tegen, rechts een stijve achillespees, links een zeurende knie links, ademhaling nog niet op orde, enfin, you name it.

Vervolgens een stuk van 4 km een iets snellere duurloop, en dat ging al beter.

En dan: de laatste 4 km stonden genoteerd in het schema als “marathon tempo” (een tempo van ongeveer 4 min 30 sec per kilometer). This is were the magic happened. Plotseling waren alle remmen los, zomaar. Plotseling stroomden de endorfines en de andere gelukshormonen als nooit tevoren. Zomaar ineens klopte het plaatje weer, zoemde de motor, en zat de vaart er in.

Spectaculair. Runner’s high. Plots wist ik weer waarom ik dit doe. In enkele minuten tijd keerde het tegenzin-gevoel volledig om in een wow-gevoel … Raar maar Waar. Ik snak al naar de volgende training.

Wat doen jullie, als de zin ontbreekt ?

===

RunnersHigh.png

Advertentie

6 gedachten over “Vanavond niet, schat

 1. Sometimes the most difficult distance is the one from your bed or couch or from behind your computer or TV to your running shoes .. but once they are on your feet, magic happens 🙂 .. En morgen gaan we lopen nah.. regen en wind of niet …#KeepOnRunning

  Geliked door 1 persoon

 2. Zin of niet, ik doe het. Plichtbewust en uit faalangst.
  Als ik looptempo’s van sommigen zie, zoals dat van jou, schiet mijn faalangst sowieso de hoogte in. Een training skippen is voor mij geen optie. Uit ervaring weet ik dat tegen je zin starten meestal omkeert naar een tevreden gevoel als je bezig bent en nadien.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zou durven slippen! Ik denk dat het heel belangrijk is om te blijven voelen wat lichaam en geest nodig hebben. En als je een keertje overslaat is dat volgens mij geen ramp. Wel in tegendeel. De volgende dag zal het eens zo goed gaan

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s