Benny, topcoach!


BennyAls hardloper kan je véél in je eentje uitvlooien. Zo leer je op de harde, empirische manier wat werkt, en wat niet werkt. Ook wel genaamd: de trial & error methode. Vergelijk dit met de iets té nieuwsgierige kleuter, die zijn poezelig handje op de gloeiend hete kookplaat legt, en vervolgens vaststelt dat die iets warmer is dan gedacht.

Wil je als hardloper stappen vooruit zetten, dan ben je het aan jezelf verplicht om een goede coach te zoeken die je – in de mate van het mogelijke – behoedt voor stommiteiten & calamiteiten. Een goede coach helpt je bij de technische aspecten (een gebalanceerd schema opstellen, de opvolging van die planning, etc.), maar hij of zij steunt je ook, als het even wat lastiger is.

Hij of zij verliest het geduld niet snel, ook niet wanneer je komt aandraven met 1001 vragen, en laat ons eerlijk zijn: de ene vraag toch al nét iets verstandiger dan de andere.

Een goede coach biedt tegengewicht: als het erg goed gaat, waarschuwen voor overmoed. Coach

En als het wat minder gaat, speelt de coach zijn luisterende, motiverende, enthousiasmerende & inspirerende rol. Zoals we recent konden lezen in Runner’s World:

“Niemand vindt het leuk om enkel kritische noten te moeten kraken. Onder­zoek aan de universiteit van Bangor heeft uitge­wezen dat atleten die na een wedstrijd positieve feedback ontvangen en focussen op wat goed ging, een betere hormonale respons ervaren dan zij die negatieve feedback ontvangen. Degenen die terugkeken op hun succes­volle prestatie, hadden een opmerkelijk hogere testosteronspiegel, een hormoon dat wordt gelinkt aan spier- en botgroei en aan -herstel.”

Enfin, zo gezegd, zo gedaan. Enkele maanden geleden gingen wij aldus op zoek naar zo’n coach. Benny 2Wat ik kwansuis op Facebook gezien had, was dat ene Benny Fischer een straffe meneer is: zowel op het vlak van het hardlopen zelf, als op het vlak van drive, karakter, enthousiasme, doorzettingsvermogen, you name it.

Toen had ik – eerder uitzonderlijk – eens een helder moment, en dacht ik zo: “Nou, waarom trekken we onze stoute loopschoenen niet even aan?”.

Wie niet waagt, blijft maagd.  De kans is groot dat het een njet wordt, bedacht ik me toen, maar na de eerste contacten werd het een overtuigde “yes”.

Ik ben erg dankbaar voor de prima coaching van Benny. En dus had ik gedacht, beste dames en heren, laten wij iederéén maar eens kennis maken met Benny?

OK, strak plan? Fasten your seatbelts. Hier gaan we.  Benny Fischer, in 10 vragen, en antwoorden.

1. “Vertel eens, wie is Benny Fischer ?”

Ik ben Benny, ik woon in Oostende, en professioneel ben ik adminstratief / sales bediende bij Cool Solutions. Ik ben 33 jaar oud ( jong 🙂 ), en sinds 3 jaar ben ik gelukkig getrouwd met the one and only Britt Costenoble.

2. “Wat betekent hardlopen voor jou, wat is jouw relatie met hardlopen ? Als je  morgen niet meer zou kunnen lopen, wat dan?”

Benny 4Hardlopen betekent heel veel voor mij. Het is veel méér dan gewoon een hobby, het is een echte passie. Ook als ik een rustdag heb, kriebelt het om de loopschoenen aan te doen!

Ik heb al heel veel teruggekregen van het lopen. Ik heb al veel nieuwe vrienden leren kennen, en ik ben al op verschillende mooie plekjes in België geweest, door het hardlopen.

Als ik van de ene dag op de andere dag niet meer zou kunnen lopen, dan zou ik het daar heel moeilijk mee hebben.

Sport is mijn uitlaatklep. Een leven zonder sport kan ik mij eigenlijk niet voorstellen.

3. “Wanneer ben je beginnen lopen ? Hoe zou je zelf je evolutie als loper omschrijven ?”

Benny 5Ik ben een viertal jaar geleden begonnen met lopen. Ik heb een mooie evolutie doorgemaakt.

De eerste drie jaar beperkte ik mij tot wedstrijden van het “Oostends Loopcriterium“, waar ik ook telkens het podium van het eindklassement heb behaald. Vorig jaar maakte ik de overstap naar de marathon en liep ik mijn eerste marathon in Rotterdam in 2 u 45 min en mijn tweede in Eindhoven in 2 u 32 min.

Dit jaar ben ik in zee gegaan met Stijn Fincioen als coach. Dankzij hem heb ik dit jaar een mooie stap voorwaarts gezet. We hebben de nadruk op snelheid gelegd op de piste, zo liep ik PR’s op alle afstanden tot en met 10 km. Hopelijk volgt in het najaar de halve- en de hele marathon !

4. “Je verbreekt PR na PR, en je loopt 10 km ruim onder de 33 minuten, 3000 m onder de 9 minuten … De meeste hardlopers kunnen daar alleen maar van dromen. Hoe doe je dat toch? Enkel talent, of toch ook & vooral: tot het uiterste trainen ?  Leven als een asceet ?”

Benny 6De bedoeling is om in augustus onder de 32 min te lopen op de 10 km, en om mijn PR van 15’23 op de 5 km aan te scherpen. Als atleet wil je steeds sneller lopen, en als je éénmaal je PR verbeterd hebt, kijk je al naar de volgende uitdaging.

Deze resultaten heb ik alvast niet cadeau gekregen. Ik heb er heel hard moeten voor trainen. De laatste maanden heb ik vooral door de intervaltrainingen in onze trainingsgroep veel progressie gemaakt.

Ik leef zeker niet als een asceet. De boog staat echt niet altijd gespannen. Tijdens rustperiodes kan ik best wel genieten van bv. een Gin Tonic, mijn lievelingsdrankje 🙂

De laatste weken naar de marathon toe leef ik er natuurlijk wel 100% naar toe, dan moeten alle details juist zitten. Tot vervelens toe, voor mijn vrouw ! 🙂

5. “Als je consistent zo’n sterke prestaties neerzet, dan is dit wellicht een moeilijke vraag, maar toch: wat vind je zelf je allermooiste prestatie, wat was je mooiste loopervaring ?”

De prestatie waar ik het meest trots op ben, is de Marathon in Eindhoven van vorig jaar. Ik werd toen erg emotioneel bij de finish. Dit was voor mij het mooiste moment op loopvlak, tot op heden.

Verder ook de overwinning op de “Ostend Night Run“, waar ik massaal werd toegejuicht. De toeschouwers schreeuwden mij letterlijk over de eindstreep.

Dit jaar ben ik trots dat ik provinciaal kampioen ben geworden op zowel de 5 km als de 10 km.

6. “Wie jou volgt op de sociale media, ziet het direct : je bent gek op je “toppertje” (Britt), maar wat vindt ZIJ er van dat je zo gefocust bent op hardlopen, hoe hou jij de kerk in het midden ?”

We zijn nu al een tiental jaar samen, en sport heeft altijd een belangrijke rol gespeeld Benny 3voor mij.  Britt vindt het niet altijd leuk dat ik op woensdag en soms ook op vrijdag naar Brugge ga om intervaltraining te gaan doen, en dan pas erg laat thuis ben.

Maar als ze ziet hoe blij ik er van word, en hoeveel voldoening ik heb als ik goed finish bij een wedstrijd, dan vergeet en vergeeft ze me de opofferingen.

Zoals ze in haar trouwgelofte schreef, blijft ze me altijd steunen, ook als het lastig is. En tijdens de marathonvoorbereiding bakt ze met véél liefde heerlijke pannenkoeken. Zoals in elk goed huwelijk moeten we allebei soms water bij de wijn doen!

7. “Je bent erg populair op social media, recent waren er 600 mensen die jou een dikke “like” gaven bij je 4de plaats in Torhout. Hoe voelt dat?”

Dit voelt heel leuk aan: fijn om te zien dat zoveel mensen mijn loopprestaties volgen & mee supporteren. Ik zou liegen, moest ik zeggen dat dit mij geen plezier doet.

Ik plaats mijn loopprestaties graag op Facebook, en men kan mij ook volgen op mijn Strava-account: dat geeft een boost om een volgende doel te bereiken!

8. “Je bent ook loopcoach. Hoe zou je jouw coaching aanpak omschrijven ?”

Benny 7In het begin aarzelde ik om lopers te coachen. Maar ik kreeg regelmatig berichten en emails met vragen van collega-lopers, en ik behandelde deze met plezier! Nu ben ik heel blij dat ik de stap gezet heb naar coaching.

Het doet mij evenveel plezier als ik zie dat mijn lopers een goede wedstrijd neerzetten, dan als ik deze zelf loop.

Ik sta voor open communicatie en véél feedback. Ik schrijf nu schema’s voor drie atleten, en ik doe dit met veel plezier en overgave. Dit zijn misschien de eerste stappen die ik nu zet, om na mijn loopcarrière verder uit te bouwen.

9. “Wat is je allergrootste Droom mbt hardlopen ?”

Een marathon lopen, ver weg, zoals bv. de Marathon van New York, spreekt me erg aan.  Ook de Marathon van London staat op de verlanglijst.

10. “Is er iets dat NIEMAND weet over Benny, en dat we hier mogen onthullen ?”

Toen ik een viertal jaar geleden me niet meer kon vereenzelvigen met het voetbalwereldje, wou ik blijven lopen om de conditie te onderhouden. Op aanraden van Britt heb ik mij dan aangesloten bij de plaatselijke atletiekploeg Bredene Sport Running Team, en zo begon de bal te rollen. Het is dus dankzij mijn vrouw dat ik ben begonnen met competitief hardlopen!

====

Benny 8OK, helemaal duidelijk, Benny !

Bedankt voor dit woordje uitleg.

En vooral, bedankt voor je prima coaching, het is bijzonder leerzaam en verrijkend om zo veel goede raad, advies en steun te krijgen van een topsporter zoals U.  

Met een grote U.

Sportieve groeten,

Peter

Advertentie

11 gedachten over “Benny, topcoach!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s