Kogel


Jawel, dames en heren, de kogel is eindelijk door de kerk.

In de taal van Johann Wolfgang von Goethe zeggen ze dan “Die Würfel sind gefallen“, maar dat is iets met dobbelstenen, geloof ik.

Waar die uitdrukking van de kogel en de kerk precies vandaan komt, dat vroegen wij ons toch af. Wij vreesden eerlijk gezegd het ergste, want dit soort uitdrukkingen heeft het in zich om voort te spruiten uit oorlog, geweld, ambras, en miserie.

Inderdaad, in de 16de eeuw vloog de kogel – letterlijk – door de kerk:

“In vroeger tijd werden in gevechten de kerkgebouwen uit respect ontzien. Als de vijand zich niet aan deze ongeschreven regel stoorde, en zijn kogels ook door de kerk schoot, dan betekende het dat het ergst denkbare was gebeurd. Bij wijze van voorbeeld: er was een kanonskogel die de Spanjaarden tijdens het beleg van Haarlem in 1573 dwars door de Sint-Bavokerk schoten. Volgens de overlevering was de kogel bedoeld om de predikant – een afvallige – van de kansel af te schieten. De predikant bleef echter ongedeerd, en de kogel kwam in een binnenmuur van de kerk terecht.”

1 – 0 voor deze dappere predikant, tegen de Spanjaarden.

In 2010 werd dat rechtgezet, door de Spanjaarden.

De Nederlandse lezers van deze blog hebben wellicht voldoende aan enkele trefwoorden, “2010”, “zondag 11 juli”, “WK voetbal”, “finale”,  en “verlengingen”.

“Zwarte Zondag”.

Voor de Belgische lezers voeg ik er volledigheidshalve aan toe: “Andrés Iniesta“, en “het enige doelpunt van de wedstrijd”.

Enfin, terug naar de loopsport.

De beslissing is dus gevallen.

Alea iacta est, in de taal van Julius Caesar, als u het liever bij de dobbelstenen houdt.

In een vorige blog suggereerde ik enkele mogelijkheden, en toen werd door de community massaal geopperd dat Hamburg een prima keuze zou zijn. Hamburg werd bijzonder warm aanbevolen.

We hebben dan voor de marathon van Düsseldorf gekozen, op zondag 30 april.

Als we contrair kunnen zijn, dan zullen we het niet laten.

Afbeeldingsresultaat voor dusseldorf marathon 2017Veel kan ik er nog niet over zeggen.

De research moet nog volop beginnen.

Nog meer dan 5 maanden te gaan, dat is nog even aftellen. Maar het klinkt wel heel goed:

“The starting number 2322 has been reserved for you”

De kogel is natuurlijk niet zo maar uit de lucht komen gevallen. U las het wellicht reeds, ook Katrien doet mee. En Bart. En misschien ook Benny.

En hopelijk nog vele, vele anderen, hoop ik !

Afbeeldingsresultaat voor quote je best doenNog 5 maanden van noeste trainingsarbeid, hopelijk niet te veel kwaaltjes en ongemakken, hopelijk geen winterdipjes, en moge het schema vlot verteerd geraken – #WerkbbaarWerk.

Nog eens nadenken over een uitdagend, maar realistisch streefdoel?

Misschien kunnen wij dat formuleren zoals de ECB de Europese inflatie aanstuurt: “beneden, maar dicht bij de 2%”, maar dan met iets meer enthousiasme nagestreefd?

Dus iets in deze trant: “beneden, maar dicht bij de 3 u 05” ?

We zien wel. De zoveelste marathon, en de frisse, bijna naïeve goesting is er nog steeds.

Onverminderd!

Met sportieve groeten,

Peter

Advertentie

9 gedachten over “Kogel

  1. Ha die Peter. Om met de deur in huis te vallen, ik moet vaak zo lachen om uw verhalen dat ik vergeet tussen de regels door te lezen wat u nu eigenlijk wilt vertellen. Uw blog wordt door mij verslonden en ja op het einde na veel gelach van mijn kant weet ik dan toch waar het over gaat. Ik ben blij dat de kogel door de kerk is want dat staat weer garant voor veel mooie en leuke verhalen. Mijnheer Peter succes met uw voorbereidingen enne, ik volg u op de voet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s