Beste lezers, kennen jullie Peter Singer?
In tegenstelling tot wat u zou denken, is Peter Singer geen bekende en/of getalenteerde zanger, wel integendeel. Zo vals als een kat, die Peter.
Peter Singer werd bekend met zijn boek “Animal Liberation”, uit 1975 ook alweer.
De jaren ’70, dat was een merkwaardig decennium. Als men toen de auto aan de kant liet staan op zondag, was dat veelal niet uit ecologische of sportieve overwegingen, maar omdat de OPEC-landen weer kuren hadden.
Vandaag de dag hebben de OPEC-landen nog steeds kuren, maar we hebben er minder last van.
We kunnen weer vrijelijk ’s zondags met de auto rijden, als we dat willen.
Met al onze windmolens, zonnepanelen, en de overvloed aan milieuvriendelijk schaliegas bouwen wij onze energie-afhankelijkheid van de OPEC met rasse schreden af.
Ik had bijna geschreven: “… en met onze hightech Gentse biomassacentales“, maar ik hield me nog nét op tijd in.
Enfin, Peter Singer zei destijds over het leven, over de aarde, over de toekomst, en over hamburgers :
“We are, quite literally, gambling with the future of our planet – for the sake of hamburgers”
Nou. Toen kreeg hij van McDonald’s en concullega’s het vriendelijke maar toch urgente verzoekje om een toontje minder vals, en vooral, een toontje lager te zingen.
Daar trok Peter Singer zich niet veel van aan. U moet weten, Peter Singer is een Australisch moraalfilosoof, tevens hoogleraar ethiek aan de universiteit van Princeton. Wij lezen het volgende over de brave man:
Peter Singer zingt dan wel vals, maar hij benadert ethische kwesties steeds vanuit een invalshoek van voorkeurs-utilitarisme, en atheïsme.
Als u weet wat voorkeurs-utilitarisme is, dan mag u het mij steeds laten weten.
Zo leer ik ook iets bij, van m’n eigen blogs.
Maar goed, Peter Singer neemt dus geen blad voor de mond, als het over ons dagelijks stukje kalfsvlees gaat, of als het over ons zachtgekookt dan wel hardgekookt eitje gaat.
Hij legt het als volgt uit:
“To protest about bullfighting in Spain, the eating of dogs in South Korea, or the slaughter of baby seals in Canada while continuing to eat eggs from hens who have spent their lives crammed into cages, or veal from calves who have been deprived of their mothers, their proper diet, and the freedom to lie down with their legs extended, is like denouncing apartheid in South Africa while asking your neighbors not to sell their houses to blacks”
Dat vind ik ook.
Al wil ik er toch graag een kleine kanttekening bij maken: zelfs al eet u graag op geregelde tijdstippen een hardgekookt dan wel een zachtgekookt eitje, dan nog zou ik u willen vragen om uw huis te verkopen (als de tijd er rijp voor is) aan de hoogst biedende, zonder onderscheid te maken in ras, kleur, aanzien, leeftijd, of euhm, geslacht.
Moraalfilosofie. Dat doet me denken aan mijn studiejaren. Toen hadden wij een ietwat meewarige kijk op onze studiegenoten Filosofie, bij wijlen vormden zijn het onderwerp van onze humor, en ja, wij geven het toe, soms milde spot.
Ach, jonge knapen als wij waren. Wij spraken eerst, en dan dachten we pas na. En vaak zelfs dat niet.
Enfin, waar we wilden toe komen, en u voelde de bui misschien al hangen:
Gaat u dit jaar de kalkoen sparen?
Wij vragen het u, poeslief? Zit u om plantaardige inspiratie verlegen? Hier vindt u alvast héérlijke kerst & nieuw receptjes, 100% op plantaardige basis!
http://www.evavzw.be/nieuws/evas-tips-voor-heerlijke-veggie-feestdagen
Met vriendelijke groeten,
Peter