Siegfried


siegfriedBeste Siegfried,

Alles goed met u? Blij dat het weekend is, zeker?

Wat las ik deze ochtend, in een persbericht?

“Ruim 87% van de Gentenaars moet niets van deze N-VA’er weten”.

Dat gaat, helaas, over u. Nu, als dat enige troost zou bieden, toen ik tijdens een wedstrijd van AA Gent tegen KV Mechelen uitbundig juichte (KV Mechelen had een prachtig doelpunt gescoord!), moest maar liefst 100% van de Gentenaars niets van mij weten.

Die dingen gebeuren, Siegfried. Bij statistieken moet je vooral het goede nieuws willen zien, vind ik. “84% van de Gentenaars vindt dat Bracke zijn eigen partij heeft beschadigd“. Dat kan je ook omdraaien, vind ik! 16% van de Gentenaars vindt dus dat u de partij een mooie dienst hebt bewezen. Daar moet je het toch eens over hebben met de partijvoorzitter, zo’n prestatie mag wel naar waarde geschat worden.

Vandaag dacht ik aan u. Niet bij het bestuderen van onze telecomfactuur, maar bij het luisteren naar Tourist LeMC:

‘k Kan alleen mo geven, wa ‘k te bieden hem, ‘k Kan alleen mo zegge, ’t weinige da ‘k weet.

Ik heb zitten marchanderen, opportunist. Met Bracke Siegfried, onderhandelde ni.

Welnu, dat vroeg ik me dan af: schuilt er in u geen troubadour? Ik zie dat een beetje in u. Een troubadour, met getormenteerde ziel, omdat maar liefst 87% van de Gentenaars hem niet begrijpt.

En even goed, met een sterke drang naar lyriek : “Het hoeft niet meer voor mij. Geen punt. Punt“. Zoveel weltschmerz, in 140 tekens. Ach. Wat een gedoe deze week. Wat zag ik venijnige reacties. Ik had bijna met u te doen. Allemaal jaloerse reacties, groen van afgunst, zonder die partij bij naam te willen noemen.

Weet u wat het is? De mensen moeten eens een beetje leren relativeren. Zet uw volledige loonpakket, aangevuld met gekende en minder gekende versnaperingen, eens links naast dat van Eden Hazard, en rechts naast dat van dingske, allez, die Braziliaanse pintjestapper, die regelmatig een andere brouwerij opkoopt, Carlos Britos. In vergelijking met Eden en Carlos, situeren uw inkomsten zich toch vér beneden de armoedegrens?

De reactie van Telenet was ook laag bij de grond: zij omschreven uw vergoeding als een habbekrats, en bij dit verwelkte bloemetje hoorde nog een volledige bloempot: “échte consultants kosten veel meer”.  

Je moet al ziende blind zijn om niet te lezen wat er niet staat: dat uw adviesverlenende kwaliteiten niet bepaald van die aard zijn dat ze veel gewicht in de schaal werpen.

Daarbij verzwijgen ze natuurlijk het onderliggende principe: beter één politicus in de zak, dan tien in de lucht. Of in de Raad Van Bestuur van de concurrentie.

Ach, Siegfried. Gisteren hadden wij een klasreünie, het was 25 jaar geleden dat ik die jongens gezien had! Man, man. Wat een avond. Nostalgie. Herinneringen. Straffe verhalen. Over de tijden van weleer. Dat is wat hé. Wat waren wij vroeger jong en onschuldig. De eerste meisjes, de eerste pintjes … Alhoewel ik bij de eerste uitgaansgelegenheden kriek dronk.  Ja, dat mierzoete spul. Bij een van die allereerste uitgaansgelegenheid, had ik me toch wel iets té diep in de kriek gekeken. Toen ik het café verliet, was het mij zeer nevelig in het hoofd. Dermate nevelig, dat ik m’n fiets niet vond. Gestolen! Dacht ik, in paniek.

Enfin, ik maar zoeken naar m’n fiets. Uiteindelijk vond ik ‘m dan toch. Wis en waarempel! Op de plaats waar hij normaliter altijd stond! Had de vuige dief ‘m dan teruggebracht, vroeg ik me vertwijfeld af? Had de dief wroeging gekregen, en was hij mijn stalen ros netjes terug komen plaatsen?  Wat een raadsel. Ik begreep  het niet. Blij en welgemutst, vatte ik toen – weliswaar zigzaggend – de terugtocht aan.

Dat waren tijden! Wat waren wij maagdelijk onschuldig en naïef. Kan u zich dat nog herinneren, Siegfried?  Psychologisch, dat blanco-strafblad, dat reine geweten? Enkel kwajongensstreken, waar we nu alleen hartelijk om kunnen lachen? 25 jaar later. De ene was leraar geworden, de andere was voor een bank gaan werken. De ene was zonet gescheiden, de andere was in Limburg gaan wonen. Om niemand te kwetsen, doen wij hier bewust geen uitspraken over de rangorde en de ernst der malheuren des Leven, zo diplomatisch zijn we wel.

Maar goed, de tijd dringt, Siegfried.

Wat ik nog wou vragen, en wat las ik allemaal: dat u een Orangist bent?

Een wat?

Siegfried Bracke is een orangist die de hereniging van België met Nederland onder het gezag van het Nederlands koningshuis voorstaat“.

Nom de dieuNu brak mijn klomp. Hoe bent u dààr toe gekomen? Ik probeer het te begrijpen Siegfried, maar u maakt het mij niet gemakkelijk: waarom zouden wij het beter hebben onder het juk van het Nederlandse koningshuis?

Wat is er mis met Filip, Laurent, Albert, hun respectievelijke eega’s, en hun sympathieke kroost?

Heel veel, zal u zeggen. Maar hebt u die kwibussen van het Nederlandse koningshuis al eens goed geobserveerd? Eerlijk gezegd, Siegfried, dat vind ik geen verbetering. Misschien zie ik een en ander over het hoofd, ik ben een volslagen leek in het Orangisme. Als u deze brief zou beantwoorden, vertelt u mij dan gerust eens een en ander over het Orangisme? Waarom zou dat een goede zaak zijn? En wat doen wij dan met Filip, Laurent, en Albert? En hun Glitter ?

Wij naderen het einde van deze brief.

Laat ons misschien eindigen waar we begonnen zijn, met Tourist LeMC.

Eten, maffen, l’amour, en gezondheid, wat rest is lucht en tijdverdrijf.

Vrije val, lucht glipt door de vingers, de tijd suist voorbij, en ik ben weerloos,

Beperk mij tot de kracht van het nu, dwingend, en dan zeg ik: tot hiertoe alles goed.

Voilà.

Tot hiertoe, alles goed!

Heel eerlijk? Ik kijk uit naar een antwoordje!

Groeten, en fijn weekend,

Peter

Een gedachte over “Siegfried

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s