Marathon Eindhoven

EindhovenBeste lezers,

Terwijl wij dit schrijven, hebben we al méér dan 48u niet mogen hardlopen.

U leest het goed. Er werd een verplicht weekje rust voorgeschreven.

Als het van de coach afhangt, wordt er pas zondag opnieuw getraind.

Zondag.

Nog vier volle dagen.

Ik weet niet wie er het meeste aftelt naar zondag: Kathelijne of ik 🙂

Wat ik wél mag doen deze week? Zwemmen, fietsen, wandelen, core stability, kort samen te vatten als: eikebeik.

Maar zondag beginnen we er wél aan. Een 120-tal dagen lang, de voorbereiding op de marathon van Eindhoven.

In Eindhoven is er een luchthaven met anderhalve startbaan, en dat weet ik toevallig, omdat ik daar al eens ben opgestegen, en weer neergedaald.

In een vliegtuig, bedoel ik.

Voorts wist ik zo goed als niets over Eindhoven. Dus hebben we het eens opgezocht: Eindhoven is – ongeveer – in de 13de eeuw gesticht. Door wie, dat vond ik niet terug. Alleszins door een fertiel en viriel iemand, want de stad groeide en bloeide, en in de 16de eeuw werd er een kwaliteitsvolle omwalling rond de stad opgetrokken.

In 1583, bij het Beleg van Eindhoven, werd die omwalling opnieuw afgebroken, en de rest van de stad ook.  Tijdens dat beleg heerste er een grote hongersnood in de stad, en katten, honden, paarden, het werd allemaal met smaak opgepeuzeld. Dat jaar ging de marathon van Eindhoven niet door, omdat alle sportievelingen te sterk ondervoed waren.

Vanaf de 19de eeuw kende Eindhoven een bloeiende industrie, de stad werd wereldtop in de textielindustrie, en dan vooral in de hoedenfabricage.  Minder gezond, maar des te lucratiever, blonk Eindhoven uit in de sigarenindustrie, en aangezien een sigaar moet aangestoken worden, wil men ze roken, werd Eindhoven ineens ook maar een wereldspeler in de mondiale luciferfabricage.

Zo. We weten hoe het met de industrie is afgelopen, en nu specialiseert Eindhoven zich in technologie en innovatie, en in de marathonsport.

Heden ten dage wonen er in Eindhoven 225.000 inwoners op een grondgebied van 88 km², wat alles in acht genomen toch handiger is dan wanneer ze met z’n achtentachtigen op een grondgebied van 225.000 km² naar elkaar moet zitten koekeloeren.

Enfin, waar waren we gebleven, welnu, we zijn dus ingeschreven voor de marathon van Eindhoven op 14 oktober, en we hebben het parcours alvast even digitaal verkend.  Ik durf het bijna niet te schrijven, want het is te pathetisch voor woorden, maar als de trainingen goed meevallen, dan zou ik misschien nog wel eens een kleine sub 3-poging willen wagen.

De vraag is natuurlijk wat er dan anders & beter moet, dan bij de vorige pogingen. Benny reikte alvast één deel van de oplossing aan:

1. “Je moet er meer zélf in geloven, en meer vertrouwen hebben in jezelf”

OK, dat is genoteerd. Working on it.

En dan hebben we qua training nog vier bijkomende vrome intenties:

2. De lange duurlopen trager afwerken. Hoe goed bedoeld ook, vaak doe ik die toch, uit goesting en uit ijver, aan een iets te snel tempo, en dus aan iets te hoge hartslag, en dus met langer herstel, etc.

3. Meer doorgedreven met tempoblokken aan MT-tempo werken. Benny adviseerde daarover: “Die trainingen op MT-tempo zijn inderdaad de key trainingen. Die kan je doen op tempo 4:15 à 4:20 min/km. Ongeveer tien dagen voor de marathon is 2 * 10 km ideaal, we kunnen opbouwen met dat als doel. Wat ook een fijne training is: 10 km inlopen, dan 20 km op marathontempo, en dan nog even uitlopen.”

4. (Heel) af en toe eens dagen met twee trainingen inplannen. Dat deed ik een tijdje geleden (in Lindau) en dat was best zwaar, maar het deed nadien enorm deugd. Door twee keer een lange afstand op één dag te lopen, bouw je een stukje aan de basisuithouding, en omgekeerd, door een dertiger in twee delen te lopen, recupereer je misschien sneller.

5. Minder wedstrijden. Een heikel punt. Want die wedstrijden, dat doe ik dus écht supergraag. Maar trop is te veel, en hoe fijn & avontuurlijk ook, misschien is dat toch een valkuil omdat de recuperatie lang duurt. Promised, gaan het aantal wedstrijden in de voorbereiding dus inperken. Eén halve marathon noteren we wel: die van Nieuwpoort, op 9 september.

Maar voorts dus niet te veel wedstrijden, want Benny suggereerde dat je wedstrijden ook kan meedoen als snelle training, maar de Oude Grieken wisten het al: gnothi seauton“Ken jezelf”.

We zijn klaar om eraan te beginnen. Nu nog even aftellen tot zondag! 🙂

Met sportieve groeten,

Peter