Toshihiko Seko


Toshihiko SekoGoede avond, beste lezers,

Oftewel: konbanwa, dokusha no minasan!

Geloof het of niet, maar jullie blogger heeft het in z’n warrige hoofd gehaald om Japans te beginnen leren.

Edoch, dit is nog niet onmiddellijk m’n laatste blog in het Nederlands, want Japans leren is gemakkelijker gezegd dan gedaan, eerlijk gezegd.

Onze Japanse vrienden hebben, om het gemakkelijk te maken, maar liefst drie schrifttypes.

hiraganaTen eerste, het hiragana. Dat telt 46 basiskarakters waarbij elk teken een lettergreep vormt.

Ten tweede, het katakana, eveneens een 48-tal karakters die een lettergreep weergeven. Dit schrifttype wordt gebruikt voor leenwoorden, voor planten- en dierennamen, en om tekst te benadrukken.

En last but not least, ten derde, zijn er duizenden kanji, die elk een woord weergeven. Er bestaan meer dan 50.000 kanji, maar naar verluid kan je vanaf dat je er vierduizend kent, al ‘ns een eenvoudig zinnetje produceren, genre “En als we nu eens flink het mes zetten, in al die cultuursubsidies?”

Zo. En gaan wij het dus eens hebben over één van de grootste Japanse hardlopers aller tijden, Toshihiko Seko, bijgenaamd Kaibutsi (“het monster”).

Toshihiko Seko was een topper van wereldformaat, eind jaren ’70, begin jaren ’80.

Voor de jeugdige lezertjes, zo die er zouden zijn, dat was dus de periode vlak na het pleistoceen, van het internet was nog geen sprake, en zelfs de Playstation bestond nog niet.

Als je in die tijd niet wist wat te doen, dan kon je het aan je moeder of je vader gaan vragen, met risico op een flink pets tegen je oren, of je ging gewoon in het bos spelen.

Of je ging hardlopen, zoals in het geval van Toshihiko Seko.

QuoteHij was een fanatieke knaap die reeds op zestienjarige leeftijd het Japanse schoolrecord op de 1.500 aanscherpte, tot 3 minuten en 53 seconden.

Wat de liefde betreft, wond Toshihiko er geen doekjes om: “The marathon is my only girlfriend. I gave her everything I have”

En zoals dat wel eens gaat in het leven: Toshihiko ging in Amerika studeren, en raakte daar lelijk op het verkeerde pad: hij trainde te weinig, at ongezond, dronk te veel, en zo ging het van kwaad naar erger.

Maar toen gebeurde het: terug in Japan, brachten z’n ouders hun verloren zoon naar Kiyoshi Nakamura, een trainer die nog fanatieker was dan Toshihiko zelf. Die trainer zei tegen Toshihiko: “Er zijn grenzen aan talent, maar niet aan inzet”.

En vervolgens instrueerde de trainer zijn pupil om op trainingskamp gedurende 8 dagen 150 km per dag te lopen.

En Toshihiko deed dat nog, ook.

Zelf zou ik zeggen: “Benny, niet zwanzen hé!”, maar in Japan noemen dat sunao, de totale onderwerping.

Nu, de resultaten logen er niet om. Toshihiko Seko won diverse grote internationale marathons, zoals: Fukuoka (drie keer), Boston (twee keer), Tokio, Londen, en Chicago.

Koen NaertTussen haakjes, in Fukuoka gaat “onze” Koen Naert in december ook deelnemen.

Fukuoka is een beetje een vreemde marathon.

Er wordt in twee groepen gestart. Groep A is bedoeld voor de mannelijke lopers die onder de 2u27 lopen. Groep B is bedoeld voor de mannelijke lopers die onder de 2u35 lopen.

Mannelijke hardlopers die er langer dan 2u35 over doen, of vrouwelijke hardlopers tout court, worden vriendelijk verzocht zich te onthouden.

Samen met Frank Shorter is Toshihiko Seko de enige die er in lukte om de marathon van Fukuoka drie keer op rij te winnen.

Toshihiko Seko trainde met Kiyoshi Nakamura volgens de zen-principes. Hij trainde tot zes uur per dag, en leerde onaangedaan iedere situatie te trotseren, onbewogen. Met pokergezicht.

In het (warm aanbevolen) boek “Hardlopen, een wereldgeschiedenis” van Thor Gotaas, lezen we:

“Alle kracht werd gekanaliseerd in Toshihiko Seko, hij gleed als het ware vooruit, en deed denken aan een zenmeester. Het idee was om de geest te ontslakken, en het lichaam op natuurlijke wijze te laten werken, niet gehinderd door gedachten, om zo ongekende krachten te laten vrijkomen”.

Edoch, na de prachtige overwinningen in Fukuoka en Boston, ging het in 1984 flink mis. Tijdens de Olympische spelen in Los Angeles, dan nog. De druk op Toshihiko’s schouders was gigantisch, heel Japan supporterde en was er van overtuigd dat Toshihiko zou winnen. Maar het was genadeloos heet, en Toshihiko kreeg na dertig kilometers een flinke tik van de hamer.

Hij eindigde in 2u14, als veertiende.

Een heel circus, het hele land was in rouw, en vol van schaamte.

Z’n trainer werd enige tijd later teruggevonden in een riviertje, officieel was het een ongeluk tijdens een vistochtje, maar volgens geruchten was het jissatsu, zelfmoord na gezichtsverlies.

Na z’n aktieve “loopbaan” in 1988, werd Toshihiko Seko zelf ook een succesvol trainer. Maar wel een heel stuk milder dan Kiyoshi Nakamura. Met de jaren had Toshihiko Seko ingezien dat de Japanse ernst en toewijding ook konden doorslaan, en hij probeerde zijn atleten ook de blijdschap en het plezier van het hardlopen bij te brengen.

Wat ik zelf een prachtig filmpje vind, is deze:

Toshihiko Seko wins Fukuoka Marathon – 1983“.

SprintReeds in 1983, liep Toshihiko Seko de marathon in 2u08, en in deze marathon loopt hij, eenmaal het stadion binnen getreden voor het laatste rondje om de piste, vlak achter  de Tanzaniaan Juma Ikangaa.

En dan gebeurt het. Op amper 150 meter voor de finish, in de laatste bocht, gebeurt het.  Hij snelt voorbij Juma Ikangaa, in een verschroeiende eindsprint. Zo mooi om te zien. En het hele stadion wordt gek 🙂

Toshihiko SekoToshihiko Seko was een grote meneer. Zo verbeterde hij in 1981 (in Christchurch, Nieuw-Zeeland) op één dag maar liefst twéé wereldrecords.

Hij liep de 30 km in 1u29, en aangezien hij toch bezig was, verbeterde hij en passant ook het wereldrecord op de 25 km, in 1u14.

Het zou nog duren tot 2011, vooraleer deze records verbroken werden door Moses Mosop!

Zo. Dat was het.

En nu gaan wij nog wat woordjes studeren, beste lezers!

Met volgende vraag gaan wij uit de ether: “En wie is jullie favoriete marathonloper, uit de jaren ’80”?

Wij vernemen het graag, en wij wensen eenieder een fijn & sportief weekend!

Met sportieve groeten,

Peter

2 gedachten over “Toshihiko Seko

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s