Rode bieten


Beste lezers,

Het is te smerig voor woorden, maar toch moeten wij het er vandaag maar eens over hebben, het heeft geen zin dat wij het onderwerp uit de weg blijven gaan: rode bietensap.

Mind you, jullie blogger is van de generatie die z’n bordje netjes moest leeg eten.

Dus, eenvoudig gesteld: alle spruitjes én de lap kalfslever moesten hélemaal op zijn, of er kwam er geen Merlina op de (zwartwit) buis, om over Miami Vice nog te zwijgen. Ja, die Don Johnson had z’n zaakjes mooi voor elkaar, bedacht ik me vaak, als jonge knaap. Die zag je nu ‘ns nooit tegen z’n zin spruitjes en kalfslever naar binnen werken.

Maar dus, rode bietensap. Verbetert dat nu de prestaties (inzake hardlopen, bedoelen wij dan), of niet?

Als we willen weten of iets waar is, of niet, dan zijn er, grosso mode, twee mogelijkheden om dat te weten te komen: i) het aan Kathelijne vragen, en ii) Het Laatste Nieuws lezen. Aangezien Kathelijne mij liet weten dat ik haar niet moest ambêteren met m’n onnozele vragen dienaangaande, schakelen wij fluks en gezwind over naar Plan B, Het Laatste Nieuws. Daar lezen wij:

“De bewering dat bietensap je sportprestaties ten goede komt is niet uit de lucht gegrepen, maar gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek stelt dat het drinken van rode bietensap – dat rijk is aan nitraten – kan zorgen voor een prestatieverbetering tot maar liefst 15% (link)

Voilà, dat vraagstuk is dan ook weer van de baan, zou een mens denken. Helaas, pindakaas, het verhaal gaat ook al lang de ronde dat grote hoeveelheden nitraat schadelijk zouden zijn voor de gezondheid, en nog geen klein beetje.

Aldus lazen wij, tot onze grote schrik:

“In bietensap zit bovengemiddeld veel nitraat. Dat wordt in je lichaam omgezet in nitriet. Geen beste zaak, want een teveel aan nitriet is kankerverwekkend. Wie een lange tijd bietensap drinkt, overschrijdt iedere dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en dat is niet gezond, je mag maximaal twee keer in de week nitraatrijke groente eten” (link)

Daarbij moet gezegd worden dat er niet alleen in rode bieten veel nitraten te bespeuren vallen, maar dat er ook veel andere, ja, zelfs lékkere groenten zijn, met een hoog nitraatgehalte: bv. spinazie, veldsla, andijvie, en dan vooral, kampioen van de nitraten: rucola.

Rest nog de vraag hoevéél je er van moet innemen. Bij Running And More lezen we:

“Het prestatiebevorderend effect van bietensap is het grootst twee tot drie uur na inname. De exacte hoeveelheid die noodzakelijk is voor dit effect verschilt per studie, maar varieert tussen de 250 en 500 mg nitraat. Dit komt overeen met 300 tot 625 ml bietensap” (link)

Waarbij ook genuanceerd wordt, dat het effect niet bij iedereen even groot is: “Positieve resultaten werden vooral waargenomen bij minder getrainde sporters. Een verklaring hiervoor kan zijn dat goed getrainde sporters doorgaans al meer stikstofmonoxide produceren, en dus minder extra effect zullen ondervinden van het drinken van bietensap”.

De volgende vraag is natuurlijk of je dit goedje dan één keer moet drinken, de dag voor je wedstrijd, of dat je best een kuur volgt?

In ProRun lezen we dat een kuur van bv. zes dagen bijdraagt tot een beter resultaat:

“Aangetoond is dat 500 ml bietensap per dag een invloed kan hebben op je uithoudingsvermogen. Nadat proefpersonen 6 dagen lang een halve liter van het sap dronken waren ze in staat een inspanning 16% langer vol te houden. Onlangs werd duidelijk dat het effect van bietensap te wijten is aan de hoge concentratie nitraat” (link)

Daarbij lezen we toch ook dat er negatieve effecten in het spel kunnen zijn: “Eventuele nadelige effecten van langdurige consumptie worden onderzocht, er zijn aanwijzingen dat te hoge inname van nitraat de conditie van de bloedvaten op lange termijn kan verminderen. Nitraat wordt namelijk omgezet in nitriet. Een te grote inname van nitriet kan juist een negatief effect op de gezondheid hebben”.

Een ander vreemd neveneffect, nl. dat je bij een bezoek aan het toilet plots een ander kleurenpalet zou kunnen observeren, zou dan weer geheel onschuldig zijn.

Iets minder onschuldig: in het reeds genoemde artikel van Running And More lezen we dat een overvloed aan rode bietensap toch ook een helse klus kan zijn voor maag en vooral, darmen:

“Bietensap bevat een hoog vezelgehalte, wat voor maag- en darmproblemen kan zorgen tijdens het sporten. Uitproberen op een trainingsdag is dus de boodschap! Mogelijks ligt de geconcentreerde vorm minder op je maag aangezien zo’n flesje slechts 70ml sap bevat (400mg nitraat), terwijl je daarvoor 500ml moet opnemen in ongeconcentreerde vorm”.

Momenteel hebben wij, bij wijze van test, eens een aantal van die geconcentreerde drankjes in huis gehaald, daar zijn verschillende varianten van, ik heb de “Beet-It” eens geprobeerd, bevat 70 ml, en 400 mg nitraat. Het voordeel van die 70 ml is wel duidelijk: één flinke teug, en the job is done.

Op de – geheel neutrale 🙂 – website lezen we:

“De Beet-It Sport shots worden door veel NOC*NSF topsporters gebruikt. Ook Miranda Boonstra, Patrick Stitzinger, Roeland Smits, Miriam van Reijen, bijna alle Nederlandse en Belgische Prof wielren ploegen, Ellen van Dijk, enz, zijn ook zeer tevreden met Beet-it Sport. Beet-It Sport heeft het Informed Sport certificaat; een garantie dat de producten dopingvrij zijn” (link). 

Dat is wel een geruststelling: als je dankzij je bietensapje de tijd van je leven loopt, dat je niet geschorst wordt wegens doping 🙂

Enfin, om één en ander samen te vatten, het is een hele discussie. De ene zegt dat het werkt, de andere zegt van niet. En belangrijker: de ene zegt dat het OK is qua gezondheid, de andere zegt van niet.

Tot slot gingen we eens te rade bij het Voedingscentrum, en daar is het oordeel toch onverbiddelijk:

Aangezien de inname van nitraat door bietensap bovenop de dagelijkse inname van nitraat via andere bronnen komt, zullen vaker overschrijdingen van de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voorkomen. Het advies is dan ook: gebruik deze producten niet op dagelijkse basis. Bij onzekerheden over voedselveiligheid gaat het Voedingscentrum uit van het voorzorgsprincipe. Sporters wordt aangeraden terughoudend te zijn met bietensap en andere nitraatrijke sportsupplementen en deze niet op dagelijkse basis te gebruiken” (link).

Helaas. Maar misschien dat één keertje, of één ieniemienie klein kuurtje dan geen kwaad kan? Want we lezen ook dat in groenten met hoge nitraten tevens ook veel antioxidanten zitten:

“Lange tijd is geadviseerd de nitraatinname te beperken, omdat het toxisch zou zijn. Ondertussen wordt anders gedacht over van nature aanwezig nitraat in groenten. In groenten komt nitraat voor in combinatie met antioxidanten, vitamines en mineralen; allen stoffen die nodig zijn in een gezonde voeding en die de potentieel toxische effecten van natriumnitraat neutraliseren. Je kunt je echter wel afvragen of het verhogen van nitraatinname buiten wedstrijdperiodes zinvol en gewenst is.” (link)

En de grootste afknapper van allemaal?

Die lezen wij – opnieuw – in Het Laatste Nieuws:

Het grootste effect van bietensap werd waargenomen bij korte afstanden tussen 1,5km en 10km, of inspanningen die tussen 5 en 30 minuten duren. Voor langere afstanden of tijden, zoals bijvoorbeeld marathonlopers, is het positieve effect niet eenduidig aan te tonen. De verklaring die Food2Run geeft is omdat lange-afstandslopers voor een langere periode aan een lagere intensiteit sporten, en zuurstofopname dus niet noodzakelijk meespeelt” (link)

Ach. Dan maar puur natuur … ? 🙂

Wij lezen graag de ervaringen van de lezers!

Met sportieve groeten,

Peter

Advertentie

2 gedachten over “Rode bieten

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s