Koekoek, beste lezers! Alles goed met jullie? Hier is de stemming opperbest! Wij zijn aan het taperen. Aan het uitbollen, kortom. Over taperen is het laatste woord nog niet gezegd: de ene is er voor, de andere is er tegen, en hier en daar hoor je dan een verstandige meneer of mevrouw opperen:
“Wij zullen het eventueel eens aan Peter vragen, die heeft er misschien meer verstand van. Of misschien ook niet, maar door het snel even te vragen, daar kunnen wij ons geen buil aan vallen”.Et voilà, hier gaan we. Fasten your seatbelts, beste lezers!
1. Wat is het idee?
Het idee is zeer eenvoudig. Door tijdens de periode voor de marathon de trainingen aanzienlijk te verminderen, kan je lichaam nog goed herstellen en verschijn je monter en fris als een bliekje aan de start. Dat heeft zo z’n voordelen, namelijk dat je dan lekker vroem vroem kan vlammen op het grote moment. Omgekeerd geredeneerd, je kan bikkelhard trainen tijdens je voorbereiding, maar als je dan oververmoeid en volkomen uitgeput aan de start verschijnt, dan heb je geen glazen bol nodig om de gevolgen te voorspellen. Door de laatste weken gas terug te nemen, kan de supercompensatie mooi z’n werk doen:
2. Hoeveel weken op voorhand moet je beginnen taperen?
Daar bestaat veel discussie over. De ene zegt drie weken, de andere zegt twee weken, en nog een ander zegt 1 week. Zelf zeg ik: maximum twee weken. Mocht een tegendraadse lezer nu beweren:“En toch taper ik drie weken, want ik weet het beter”Mij ook goed, wij gaan er niet over discussiëren, en wie vier weken wil taperen, mij best, maar als je een marathon schema volgt van 12 à 15, dan lijkt 5 weken taperen me toch ietwat buitensporig.
3. Wat doet Eliud Kipchoge?
Die tapert geen vijf weken, die tapert geen twee weken, die tapert niet. Enfin, de dag dat hij het vliegtuig neemt naar de marathonbestemming, traint hij misschien niet, of toch iets minder. Eliud Kipchoge heeft in het verleden zijn trainingschema publiek gemaakt, en in de week voor de marathon trainde hij nog meer dan 180 km, niet minder dan anders. (En ook opvallend: de dagen waarop hij maar één keer traint in plaats van de gebruikelijke twee keer, die worden als rustdag beschouwd 🙂 ). Nu hoor ik een lezer, waarschijnlijk die met z’n zes weken taper, dat wij ons niet moeten willen vergelijken met Kipchoge. Dat is waar. Hier en daar lees je dat het nut van taperen mede afhangt van hoe goed je getraind bent. Elite-atleten die in uitstekende vorm zijn (en niet overtraind zijn), hebben tapering minder nodig. Recreatieve lopers die het lastig hadden met de grote volumes tijdens de voorbereiding, zouden er (in deze logica) dan weer méér baat bij hebben.4. Waarom zouden normale stervelingen moeten taperen?
Bij Hardloopzone (link) zijn dit de voordelen die naar voor worden geschoven:- Als gevolg van taperen komt je lichaam extra uitgerust aan de start van de hardloopwedstrijd als gevolg van supercompensatie.
- Taperen vermindert de vermoeidheid in de spieren. Zo ontstaat er een toename in spierkracht en spiervermogen door toename van spierglycogeen (koolhydraten die opgeslagen zijn in je spieren).
- Tapering verbetert je bloedwaarden door toename in het aantal en het volume van rode bloedcellen.
- Door te taperen verbetert je mentale gemoedstoestand, en het verdiept je slaap.
- Uiteindelijk worden je lichaam en geest op die manier ideaal geprepareerd voor de wedstrijddag.