Vakantiekilo’s? 5 tips van Annemiek!


LindenbosBeste lezers,

Het weekend ging van start met een prachtige natuurloop, dwars door het Lindenbos, dwars door het Chartreuzenbos, en het ging de hele tijd op en neer, op en neer, 17 km lang, en met meer dan 350 hoogtemeters.

Héérlijk.

Dit in het fijne gezelschap van Bart en Jan.

Drie mannen op de loop in de wilde, wijdse natuur, dat gaf aanleiding tot diepzinnige sportfilosofische reflecties.

De ene zei: “Zo’n zaterdagochtendtraining dat is nu toch de allerbeste manier om het weekend te beginnen hé!”.

Waarop de andere zei: “Behalve ochtendsex, dat is een nog fijnere manier om het weekend te beginnen!”.

20170902_175218Waarbij ik dan weer kritisch in vraag stelde: “Waarom zou het een het ander moeten uitsluiten?”, en zo voorts, en zo verder.

Plots werd het bittere ernst, toen Bart vroeg hoe het met het gewenste marathongewicht zat.

Nou, niet helemaal toppietoppie, moest ik deemoedig bekennen.

Dat heb je met vakantie natuurlijk, véél eten, lekker eten, niet altijd even gezond eten, en soms sneuvelt er al eens een training. De vraag stelt zich natuurlijk, wat gaan we daar aan doen? 

Immers, de marathon van Meerssen (8 oktober) en de marathon van Gent (28 oktober) naderen met rasse schreden, en dan zijn we niet zinnens om al te veel overtollige kilo’s mee te zeulen.

Aldus gingen wij te rade bij Annemiek. Annemiek doet aan hardlopen, en zij blogt bij Nutribites over gezondheid en sport.

1. Dag Annemiek, kan jij ons vertellen hoe we van die dekselse vakantiekilo’s kunnen afgeraken?

Wel, ten eerste is het een probleem dat zichzelf meestal oplost. Als je opnieuw voluit gaat trainen, en als je je normale voedingspatroon aanvat, dan ben je normaliter snel weer op gewicht. Wat ik zeker zou aanraden: maak af en toe eens een stevige avondwandeling, bv. op avonden dat je niet hardloopt. Als je een uurtje op een flink tempo wandelt, dan verbrand je algauw 180 extra calorieën. Dus als je dit drie keer per week doet, dan verlies je al snel meer dan 500 calorieën. Een avondwandeling heeft als bijkomend voordeel dat het je scherp houdt, want het stimuleert de hersenactiviteit, je bloeddruk verlaagt, en het helpt tegen slapeloosheid. En het draagt bij tot een goed humeur!

2. OK. Wat sportvoeding betreft ken ik de theorie wel, maar in de praktijk gaat het vaak fout. Soms bij het ontbijt al. Dan gaat er hagelslag op de boterhammen, of choco, en dan is de dag al slecht begonnen, natuurlijk. Wat zou jij aanraden?

Wel, je kan af en toe kiezen voor een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt. Laat de bruine boterham of de muesli even voor wat het is, en eet in plaats daarvan een whey shake, havermout, een omelet, of kwark met fruit.

Deze voedingsmiddelen bevatten geen snelle koolhydraten en juist veel eiwitten. Snelle koolhydraten stimuleren de vetopslag, terwijl eiwitten niet alleen goed zijn voor de spieropbouw, maar ook voor je stofwisseling. Bovendien geven eiwitrijke voedingsmiddelen je lange tijd een verzadigd gevoel. Daardoor eet je als vanzelf minder op een dag.

3. Whey shakes, wat is dat? Dat heb ik nog nooit geprobeerd! Vertel?

Een whey shake is een eiwitshake die je lichaam van belangrijke voedingsstoffen voorziet, je kunt zo’n shake zelf maken met whey poeder, dat je kunt kopen bij drogisterijen of online. Een goede eiwitshake bevat enkel ingrediënten met een hoge voedingswaarde, en bevat geen schadelijke stoffen. Zo komen we uit bij een eiwitshake die bestaat uit 1) whey-proteïnen, 2) kokosbloesemsuiker, en 3) eventuele aanvullingen van vitaminen en mineralen. Hier lees je ons advies over shakes met whey eiwit, link.

4. Gaan we proberen! En wat doen we met de warme maaltijden?

Probeer ook daar af en toe de snelle koolhydraten te vervangen, bv. door méér groenten. Snelle koolhydraten, zoals aardappels, witte rijst en witte pasta, laten je bloedsuikerspiegel schommelen en zorgen daarmee voor vetopslag. Vervang je snelle koolhydraten eens door complexe koolhydraten, dan voorkom je dit probleem. Groenten bevatten veel complexe koolhydraten die je bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Maak bijvoorbeeld eens bloemkoolrijst, in plaats van witte rijst. Hiermee krijg je trouwens ook 180 calorieën minder binnen.

Een alternatief voor witte pasta is groenten noodles. Heel lekker zijn bijvoorbeeld noodles van courgette of pompoen. Deze maak je gemakkelijk zelf met een spiraalsnijder.

Ook frieten van zoete aardappel zijn ontzettend lekker, én gezond. Je krijgt dan een heleboel gezonde voedingsstoffen binnen, terwijl je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

5. Tot slot, wat raad je aan over drinken? 

5 TipsZeg definitief vaarwel tegen frisdrank en energy drinks. En zeg ook vaarwel tegen suikervrije drankjes. Niet alleen suiker, maar ook kunstmatige zoetstoffen ‒ zoals aspartaam en sucralose ‒ triggeren insuline, waardoor je gemakkelijk aan gewicht wint.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat koolzuur de eetlust stimuleert, waardoor je meer eet en daardoor meer calorieën binnenkrijgt.

Drink in plaats van frisdrank of energiedrank liever een groot glas water. Dan krijg je helemaal geen calorieën binnen, en zo les je je dorst op een gezonde manier.

OK, daar kunnen wij mee aan de slag. Dankjewel Annemiek!

Met sportieve groeten,

Peter

5 gedachten over “Vakantiekilo’s? 5 tips van Annemiek!

 1. Ha die Peter,

  Geweldig die blogjes om op ideaal gewicht te komen. Nu is is het zo dat ik graag eet, veel lekker vind. Dit is natuurlijk een geweldige start om op een goed gewicht te komen! Voordeel van mijn gewicht het is nogal hoog dus is er nogal wat winst te boeken!

  We hebben deze week wat voedingsmiddelen uitgeprobeerd die in jouw blog zijn aangeraden.

  De chokolade Met heel veel cacao (95%) is niet geschikt voor consumptie dus heel erg goed voor het gewicht! Met de pindakaas in plaats van hagelslag of chocopasta heb ik geen enkel probleem, dank je wel voor de hint.

  Nu mijn gewicht zo’n 2 kg is afgenomen na de vakantie hoop ik de komende weken nog ledere week 1 kilootje te verliezen zodat we lean en mean aan de start kunnen verschijnen.

  Met sportieve groet,

  Bert

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s