Lockdown kilo’s


Lockdown kilosBeste lezers,

Het is een hele tijd geleden dat wij nog geblogd hebben, en daar valt slechts één schuldige voor aan te wijzen.

En neen, zijn of haar naam begint niet met een “C” en eindigt niet op “Orona”, maar hij luistert naar de naam Ragnar Lothbrok.

Vikings.

Welk een mooie reeks is me dat!

Eindeloos hebben wij de voorbije avonden zitten netflixen, van de ene aflevering, hop, naar de volgende. Welk een stoere, ruige jongens waren die Vikingen toch! Ruwe bolsters, met een blanke pit.

De allerfijnste episodes vind ik, wanneer zij opgeruimd en vrolijk met hun CO2-vriendelijke drakar op citytrip naar Parijs gaan. Héérlijk. Enfin, helemaal historisch correct zijn de verhalen helaas niet, de serie vangt aan in het gezegende jaar des Heeren 793, terwijl de bezoekjes aan Parijs historisch gezien pas een kleine eeuw later plaatsvonden. En wat wij toch ook als een ferme knipoog naar het heden moeten beschouwen: op een bepaald moment grijpt een vreemde, mysterieuze ziekte wild om zich heen, in Kattegat, en het aantal besmettingen loopt razendsnel op, en wat blijkt? De mondmaskers die Ragnar  Lothbrok had gekocht van een – op het eerste zicht dan toch – betrouwbare Chinese handelspartner, bleken voor geen millimeter te werken! Niets mee aan te vangen, die rommel moesten ze terugsturen, en het was nog maar de vraag of ze hun centen zouden terugzien.

Enfin, hoezeer ik dan ook verknocht ben aan Vikings, één zaak valt wel te betreuren: over de hardloopsport vernemen wij zo goed als niets in deze reeks. Bij voorbeeld, Grettir Asmundsson (997 – 1031), a.k.a. “Grettir De Sterke”, was een van de ALLER grootste sportmannen van zijn tijd. Wat natuurlijk relatief was, aangezien bijna geen mens sport deed voor het plezier, in die dagen. Maar toch, bij de Vikingen was Grettir beroemd en befaamd om zijn uitzonderlijke kracht en conditie.

In het boek “Hardlopen – een wereldgeschiedenis“, lezen we:

“Grettir zwom en rende snel, en er werd zelfs een Saga naar hem vernoemd. Hij werd een vermaard sportman, die echter het leven buiten de sport niet zo goed kon hanteren. Hij had een complex karakter, leed aan driftbuien, en was zowel vriendelijk, naïef, als uitgekookt”. 

Ziedaar het portret van menig hardloper! 🙂

Maar goed, wij gingen het over iets heel anders hebben: de strijd tegen de corona-kilo’s!

Het is erg gesteld, konden wij recentelijk lezen in Metro:

“De lockdown die de regering in het leven riep om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft een duidelijk effect op onze lichaamsgewicht. Maar liefst 35% van de Belgen is de afgelopen maand door de ‘lockdown light’ gewicht bijgekomen. Zo’n 12% zag de weegschaal zelfs meer dan 2 kilo extra aanwijzen”.

Specifiek over de dames lezen wij nog:

“Dit effect komt méér voor bij vrouwen, waar 40% het getal op de weegschaal zag oplopen”.

Maar daar zullen de lezers mij nog niet zo snel grapjes over horen maken, deze blogger is z’n leven niet beu.

10km vrolijk pasenDe vraag is nauurlijk: die extra kilo’s, hoe komt dat?

Heel merkwaardig: een derde van de ondervraagden, geeft aan minder te bewegen.

Dat lijkt me toch straf!

Want het màg dus nog wel, als we braaf alle regels volgen.

Maar een grote meerderheid wil zo weinig mogelijk buiten komen, heeft er geen zin in, of steekt het op de sluiting van de sportclubs.

Tweede boosdoener:

“De coronamaatregelen hebben ons eetpatroon aangepast. We eten en snoepen duidelijk meer. Veel Belgen hebben het nu moeilijk om een gezond dieet aan te houden”. 

Hmm.

Wherever you go go with all your heartOver het eerste gegeven (minder bewegen): dat vind ik dus oprecht vreemd, want in elk park waar je nu bent (of beelden van bekijkt), is er juist veel méér volk.

Zelf probeer ik toch ook, naar kunde en vermogen, af en toe m’n trainingen af te werken.

Maar het tweede gegeven, daar kan ik alleen maar over zeggen: guilty! En helaas, dat vertaalde zich één op één, op de weegschaal 😦

Ook jullie blogger heeft de voorbije weken (ondanks het sporten) enkele kilo’s extra gesprokkeld. “Te veel gesnoept”, zo kunnen we het beknopt samenvatten.

Enfin, het zal wel menselijk zijn zeker … ? In Metro wordt het als volgt samengevat:

“Belgen eten minder gezond omdat ze zo weinig mogelijk buiten willen komen (77%), omdat ze zich vervelen (53%) en omdat ze meer angst (42%) en meer stress (35%) ervaren”.

Voilà.

De vraag is natuurlijk: En wat kunnen we daar nu aan doen?

Vanalles. Eerst en vooral, als we meer thuis zitten, en als het lastig zou zijn om evenveel te sporten, dan mag er juist minder gegeten worden … In een artikel in de Berliner Zeitung, hebben ze het over 400 kcal minder per dag:

“Door het gebrek aan lichaamsbeweging verbrandt een volwassene momenteel gemiddeld tot 400 kcal minder per dag, zegt voedingsdeskundige Jennifer Aubert. Daarom moeten de porties op het bord momenteel kleiner zijn en moet iedereen zoveel mogelijk bewegen – en niet alleen tussen de bank en de koelkast”.

Daarnaast:

“Dit is het juiste moment om goed te (leren) koken. Bv. Jamie Oliver laat in zijn kookprogramma eenvoudige quarantainerecepten zien met weinig en simpele ingrediënten, bijvoorbeeld voor “snelle groene pasta”. De Franse tv-kok Cyril Lignac roept ook op om jezelf niet te laten gaan en je eten niet te beperken tot knabbelen voor de tv. Dit is een geweldige kans om kinderen en tieners te leren hoe ze eenvoudige (en gezonde) gerechten kunnen bereiden”.

Maar zoal we in dat onderzoek van Metro al werd aangehaald, wellicht eten we nu ook meer & ongezonder, vanuit de drang naar comfort food.

Daarover zei de diëtist in de Berliner Zeitung:

“De verleiding om jezelf te troosten met eten is groot. Ik ben de eerste die chocolade verkiest boven een appel, geeft Mercier toe”.

Take it day by dayJuist.

Om dat tegen te gaan, zijn er geen toverloplossingen, vermoed ik.

In de huidige omstandigheden is het niet evident om opgeruimd en blij en immer zen in het gemoed te blijven.

In theorie is het gemakkelijk:

“Take it day by day. Don’t stress too much about tomorrow”

maar in de praktijk valt het soms tegen.

The greatest thing about runningTot slot, wat ik graag wil delen, is deze quote:

“That’s the thing about running. Your greatest runs are rarely measured by racing success. They are moments in time when running allows you to see how wonderful life is”

(van Kara Goucher)

Zo.

Dus blijven bewegen & sporten iedereen hé, met het nodige respect voor de regels! En uit de koekjestrommel blijven! 🙂

Zoals steeds, de lezers die graag hun tips & tricks delen, dit keer met betrekking tot de harde strijd tegen de lockdown kilo’s: much appreciated!

Dan wensen wij alle lezers een heel fijne Paasfeest, en toch maar opgepast met de paaseitjes! 🙂

Met sportieve  groeten,

Peter

Een gedachte over “Lockdown kilo’s

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s