Idee!


cornuBeste Jo

Alles goed, ginds in Kemzeke?

Waarvoor ik u schrijf. Ik heb een idee.

(Foto)

Nu wil ik over mijn idee niet al hoog van de toren blazen hoor.

Ik heb zelf ook maar eventjes leentje buur gespeeld. Steal with pride, zeggen de consultants, en dan mag het.

Maar eerst even iets anders, Jo. De huidige manier van werken, daar ben ik niet zo blij mee. Deze ochtend had de ene trein 31 minuten vertraging, de andere had 1 uur en 6 minuten vertraging, enfin, daar kon je geen peil op trekken. Dat werkt zo niet.

Afbeeldingsresultaat voor jo cornuKunnen we geen vaste vertraging afspreken? Dan weet iedereen waaraan en waaraf. Bv. We spreken af dat elke trein 60 minuten vertraging heeft.

(Foto)

Dat begrijpt iedereen.

Wil je ’s morgens graag de trein van 7u45 nemen? Geen probleem. Dan neem je gewoon de trein van 6u45, en klaar.

Enfin, terug naar mijn idee. Geleend uit de airlines business. Daar introduceerde men het “basic economy“-tarief. De “misery class“.

Het is eenvoudig. U geeft een gulle korting, ergens tussen de 5% en 10%, en in ruil mag de dienstverlening een stuk naar beneden.

Afbeeldingsresultaat voor jo cornuEen héél stuk.

(foto)

Een voorbeeld. Wifi op de trein?

Dat kan.

Meer bepaald: gratis, ultrasnel, en superveilig in eerste en in tweede klas.

En peperduur, ultratraag, en extreem onveilig in de basic economy.

In de airline business kleedt men de dienstverlening dan echt helemaal uit. Tot op het bot. Basic economy klant? Als allerlaatste op het vliegtuig!  De normale zetelruimte? Gedeeld door drie.

Afbeeldingsresultaat voor jo cornu(Foto) De mogelijkheden zijn eindeloos.

Dit is strategie, Jo. Strategie in zijn zuiverste vorm.

Alles waar uw organisatie vandaag zwak in is, wordt morgen plots een sterkte! 

Een klein voordeel is dat u op deze manier nieuwe reizigers aantrekt. Zij die zich op heden geen treinticket kunnen (of willen) veroorloven, zullen zich in grote drommen naar uw loketten begeven, als ze open zijn.

Maar een véél groter voordeel: al die zagers en klagers die vandaag vinden dat ze geen waar voor hun geld krijgen, die zullen na hun ervaring met uw basic economy class wel anders piepen!

Afbeeldingsresultaat voor jo cornuWat denkt u? Merk ik daar een aarzelend, nog zeer pril, maar niet te ontkennen enthousiasme?

(Foto) We waren bijna een stakeholder vergeten! Hoe denkt u dat de vakbonden hebben gereageerd op dit voorstel in de airline business? Enthousiast!

Basic economy klanten mogen bv. geen bagage op het vliegtuig meenemen, of het moet onder hun stoel passen. Hebt u ooit onder zo’n stoel gekeken? Daar past nog geen boterhammendoos onder. Terwijl je die in de basic economy class wél hard nodig hebt.

Afbeeldingsresultaat voor jo cornuDe vakbonden in de airline business bevestigden het grààg: al die vervelende bagage aan boord, daar kwamen alleen maar rugklachten en andere malheuren van.

Ziet u het voor u? 

Binnen de week snijdt deze maatregel doorheen alle echelons van uw organisatie, als een mes door de boter!

(Foto)

Zo wint iedereen, Jo. Maar vooral de huidige tweede klas reiziger wint.

Die betaalt nog krak evenveel, maar nu plots met het nieuwe, tintelende, wondermooie gevoel dat hij de koning te rijk is

Dat is uiteindelijk toch wat we willen, dat de klant zich koning voelt?

Met mobiele groeten,

Peter

4 gedachten over “Idee!

Plaats een reactie