Krachttraining – Dieter vertelt


Krachttraining (2)Beste lezers,

Krachttraining, oftewel, het vermaledijde K-woord.

Heel eerlijk: doet u dat graag?

Misschien is het wel herkenbaar voor u? De meeste hardlopers beseffen verdomd goed hoe belangrijk krachttraining is, en toch is er bijna niemand die het graag doet.

Als wij op 10 december de eerste editie van ons Sunday, Runday event organiseren in het Zoniënwoud, dan komt Dieter De Bie een woordje uitleg geven.

Nu, in het verleden volgde uw nederige blogger zelf een tijdje training bij Dieter. Het is een periode in m’n leven waarvan ik blij ben dat ik het heb doorgemaakt, en waarvan ik ook heel blij ben dat ik het heb overleefd 🙂 Wat was dàt straffe toebak. Zelden heb ik zo afgezien. Maar het heeft me wél geholpen om mijn passie te beoefenen met beduidend minder blessures.

Dus ik dacht, waarom laten wij de eerwaarde lezers niet per Express kennismaken met Dieter?

Hier gaan we!

1. Dag Dieter, kan je kort iets over jezelf vertellen?

“Ik heb eigenlijk een topsport-achtergrond in de atletiek, en dan voornamelijk in de 110 meter horden. Ik heb op de Topsportschool gezeten, en daarna ben ik nog heel actief geweest als atleet, tijdens mijn studentenjaren. Daarbij haalde ik Europees niveau, maar op een bepaald moment ben ik dat toch wat beu geraakt, en werd het me te ‘eng’. Maar uiteraard was het een fantastische leerschool en een ervaring waar ik nu nog steeds veel uithaal …

Vanuit die topsport-achtergrond en als master in de sportwetenschappen ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in het menselijke lichaam, als één geheel. Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe inzichten op het vlak van training, voeding en mentale focus, om het eigen potentieel en dat van andere personen maximaal te benutten.

Ik hou van ontdekkingen, uitdagingen, en nieuwe avonturen die ik samen met mijn gezin en met anderen wil delen.”

2. Sport je zelf ook nog graag? Je bent ook met trail running bezig?

“Sport, training, beweging zijn aspecten die een belangrijk deel van mijn leven uitmaken. Het lopen van trail runs zijn in dat opzicht een fantastische combinatie van je eigen grenzen te leren kennen, onderweg zijn, avontuur en toch rust en verbondenheid te voelen, in een prachtige omgeving.”

3. Als het gaat over krachttraining, hoe zou je jouw aanpak omschrijven?

“Ik geloof sterk in het personaliseren van een trainingsprogramma. Niemand is helemaal gelijk, en iedereen heeft een andere achtergrond.  Bij een individuele doelstelling en een individuele motivatie, horen een individuele aanpak.

Ik werk daarom graag 1 op 1 met mensen in mijn trainingsstudio te Gent, maar ik geef ook regelmatig specifieke clinics op verplaatsing.”

4. Wat zijn de voornaamste voordelen van krachttraining?

“Specifieke krachttraining is eigenlijk een onderschatte factor bij duursporters. Krachttraining is nochtans van onschatbare waarde als je blessurevrij wil lopen. Door de juiste krachttraining en prikkeling van de spieren zullen deze sneller en efficiënter aangestuurd worden, wat voor méér power zal zorgen. Het lijk wel of er dan minder energie moet verbruikt worden om het lichaam voort te bewegen.

Een goede core stability zal zorgen voor een correcte krachtoverbrenging van boven- en onderlichaam. Hierdoor zal je tijdens lange duurtrainingen of wedstrijden minder snel gaan compenseren, zo zal je de juiste loopstijl veel langer kunnen volhouden”

5. Hoe komt het dat vele lopers dit niet graag doen?

“In tegenstelling tot wat men vaak denkt, hoeft een specifiek programma geen uren in beslag te nemen. Het gaat er om korte powerbreaks in je dag in te lassen zodat er continu een prikkel is, zodat je toch je focus kan houden op datgene wat je echt graag doet … lopen!

Eigenlijk is vijf maal per dag 2 minuten oefeningen doen beter dan 1 keer 10 minuten.

Ook kan een bepaalde challenge of ‘regel’ je hierbij steeds helpen: na elk toiletbezoek 10 diepe squatbewegingen, voor elke run 1 specifieke stretching, elke dag 5 seconden langer in plank blijven, enz.”

6. Wat wil je in de toekomst nog gaan doen?

“Ik hou er van om af en toe een bepaalde uitdaging in te plannen waar ik in het begin schrik voor heb. Dit kan zowel een sportieve als mentale uitdaging zijn. De volgende grote uitdaging is het deelnemen aan de zwaarste toerski-wedstrijd van Europa, de Patrouille des Glaciers, georganiseerd door het Zwitserse leger. Een wedstrijd van 53km over de Zwitserse Alpen met een equivalent van meer dan 110 km. We zullen zien hoe dat gaat!”

7. Tot slot, heb je een boodschap voor de lezers van deze blog?

“Ja. Always remember you are unique, just like everybody else! 😉

Wie er graag meer over leest, dit is mijn website:  www.dieterdebie.com.

OK, dankjewel Dieter!

Wie graag een workshop met Dieter mee volgt: er zijn op 10 december nog enkele plaatsjes vrij, meer informatie via deze link: “Sunday Runday event”.

En dan is het nu aan u, beste lezer?

Doet u graag aan krachttraining?

Wij lezen het graag!

Met krachtige groeten,

Peter

P.S. Misschien ook nog even meegeven dat krachttraining vaak wordt aangeraden als onderdeel van de aanpak om gewicht te verliezen, daar leest u hier meer over.

9 gedachten over “Krachttraining – Dieter vertelt

  1. Ik heb jarenlang krachttraining gedaan. Met plezier, echt. En toen nam de loopmicrobe het over, en verdween de krachttrainingsmicrobe naar de achtergrond (samen met mijn babybiceps en billen). Nochtans ben ik er van overtuigd dat die twee goed samen gaan. Ik kreeg recent zelfs enkele oefeningen van weleer terug opgelegd door mijn kiné. Maar die goesting hé… die is nog zoek.

    Geliked door 1 persoon

  2. Al meer dan 20 jaar doe ik wekelijks een uurtje fitness. Afhankelijk van mijn andere trainingen en loopdoelen pas ik de oefeningen aan. Verder doe ik 2-3x per week core- en fysio- oefeningen. Ik heb eens een maand een plankchallenge gedaan en afgemaakt ook al haalde ik het niet om 5 min vol te houden, maar het heeft me wel vooruit geholpen. Naar fitness ga ik met plezier. Die oefeningen doe ik als noodzakelijk onderhoud. ze draaien goede muziek in de sportschool en er zijn leuke mensen.

    Groetjes,

    Dorothé

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s