Born to run?


Hardlopen & geneticaBeste lezers,

Als je toplopers moeiteloos snelheden ziet halen waar wij, gewone stervelingen, alleen maar van kunnen dromen, dan vraag je je misschien toch af, hoe komt dat?

Zou dat genetisch bepaald zijn?

Deze week las ik een onderzoeksrapport uit Spanje (universiteit van Madrid) over de rol van genetica bij hardlopen.

Meer bepaald ging het over het volgende onderwerp:

“The optimum polygenic profile to resist exertional rhabdomyolysis during a marathon”.

Klinkt ingewikkeld, maar wij proberen het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Zei Einstein niet op een blauwe maandag: “If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough”?

Welnu. Het gaat over spierafbraak. Tijdens een marathon is spierafbraak niet zo interessant, en dit om diverse redenen. Om één specifieke reden te noemen: omdat je die spieren nodig hebt, tijdens het lopen.

Wat vreemd is: bij de ene hardloper treedt die spierafbraak wél op, maar bij een andere dan weer niet, of toch veel minder.

Dat vonden de Spaanse onderzoekers vreemd.

Ik ook, eerlijk gezegd.

U niet?

Wel, de onderzoekers zijn in een groep van 67 ervaren marathonlopers gaan onderzoeken hoe de vork nu precies aan de steel zit.  Eén groep van 31 marathonlopers had een “high CK (creatine kinase) response”, wat wil zeggen dat er véél spierafbraak was, met alle nadelen vandien (meer afvalstoffen, miserie voor de nieren, minder kracht in de spieren, etc.). De andere groep (van 36 marathonlopers, dus) had een “low CK response”, met weinig spierafbraak.

Nu brak de onderzoekers hun Spaanse klomp! Immers, het verschil tussen deze twee groepen werd niet uitgelegd door verschil in leeftijd, door verschil in loopervaring, door verschil in training, door morfologische verschillen, door fysieke variabelen, neen, niets van dat alles.

Beste lezers, wat kon het verschil dan wél verklaren, denkt u?

Juist. De genetica. Zeven SNP’s (“single nucleotide polymorphisms”) waarvan men dacht dat die er iets mee te maken hebben, werden gescoord met een 2 (“toppietoppie”), een 1 (“zus-en-zo”), of een 0 (“u bent genetisch gesjareld”). Zo kreeg elke loper een score van 0 tot 14.

Inderdaad, de lopers met “high CK response” (veel spierafbraak) hadden gemiddeld een veel lagere genetische score op die 7 SNP’s in vergelijking met hun meer fortuinlijke companen met een “low CK response”.

De conclusie was dan ook:

“Marathoners with a lower CK response after a marathon had a more favorable polygenic profile than marathoners with high serum CK concentrations. This suggests a decisive role of the seven genetic polymorphisms included in this investigation on the leakage of intramuscular proteins into the blood stream during muscle-damaging exercise.”

Als iets genetisch bepaald is, dat is steeds een beetje treurig. Aangeboren, dat betekent dat je er zelf niet veel kan aan doen, toch? Dan zou je haast denken dat het er niet veel toe doet, of je nu goed traint, of niet?

Wel, integendeel. Genetische pech is géén reden om de loopschoenen aan de wilgen te hangen. De onderzoekers geven juist aan dat daar in de toekomst méér rekening mee kan gehouden worden: bij voorbeeld, méér drinken & méér specifieke krachttraining voor wie van nature harder getroffen wordt door spierafbraak.

Always be yourselfUnless you can be A runnerThen always be a runner (1)En spierafbraak is slechts één element van het hele verhaal. Er zijn zoveel andere variabelen, die een grote rol spelen, en die je wel degelijk in de hand hebt! Of in de benen.

Je zou het ook als een uitdaging kunnen zien ( Risky ), Ook al ben je iets minder getalenteerd dan pakweg Eliud Kipchoge, en ook al zijn je genetische kwaliteiten niet toppietoppie voor het hardlopen, toch kan je er gerust 100% voor gaan, en het maximum uit je talent puren. Give it all you’ve got! 🙂

Oh. En tegenover al dat wetenschappelijke geweld las ik vandaag ook dat je je born to run kan voelen:

“Always be yourself.

Unless you can be a runner.

Then always be a runner.”

Zo. Is dat geen waardige afsluiter?

Met sportieve groeten,

Peter

2 gedachten over “Born to run?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s