Vlak na de marathon is / zijn er … ?


FrietenBeste lezers,

Wat vreten jullie zoal uit (letterlijk), zo vlak na de marathon?

Jullie nederige blogger valt dan liefst van al in de armen van zijn allerliefste poezemieke, en vervolgens nemen wij dan graag zo snel mogelijk een warme douche, onderwijl een teugje nippend van onze sportdrank.

Vervolgens nemen wij dan een voedzame maaltijd tot ons, en tot slot gaan we lekker vroeg slapen, met de kippen op stok, zeg maar.

Zo.

En toen gooide Laura deze vraag eens in de “Keep On Running”-groep: wat doen jullie zoal, vlak na de marathon?

Fasten your seatbelts.

Want wat jullie dan doen, dat laat zich redelijk goed samenvatten in één kort zinnetje: in de drank vliegen. Om een PR te vieren, om de niet-behaalde doelstelling weg te spoelen, of gewoon, omdat het weer mag. Alle redenen zijn goed, want van de 30 respondenten zijn er maar liefst 15 (!) die zich na hun marathon te goed doen aan pintjes, trappisten, karmeliet, triple d’Anvers, porto, cava, zelf gebrouwen graanjenever, kortom, alles waar je op de een of andere manier dronken van kan worden.

In deze categorie sleept Ivo de hoofdprijs in de wacht, want ook zonder deelname aan de marathon, vliegt hij er eens stevig in:

“Ik heb gisteren wel niet meegelopen, maar ik ben toch een paar goei frisse pinten gaan drinken, met een vettige hamburger erbij!”

Zo.

Daarmee zijn we ineens in de tweede categorie beland, bij 7 van de 30 respondenten staan er na marathon frietjes op het menu, niet de ultragezonde versie, thuis zelf gesneden en gebakken, neen, recht uit de frituur, met een bickyburger en andere gefrituurde elementen er bovenop.

De derde categorie, “andere troep” (10 van de 30 antwoorden) is een divers ratjetoe, met een culinaire mix topproducten, denk Kinder Bueno, een “wachtbordje bij café Gust”, een vettige kebab, een kingsize Pizza, een “recuperatietaart” (whatever that may be), en nog een resem andere zaken die de cardiologen onder ons nog een hele poos werkzekerheid verschaffen.

In deze categorie gaat de “Joey doesn’t share food”-prijs naar Sven:

“Kaastaart. Voor mij alleen! 🤩”

In categorie 4 lees je dat er maar liefst 5 van de 30 lezers zijn die na de marathon een warm bad nemen.

Helaas, pindakaas, dat zou dus geen al te beste strategie zijn, volgens Runners World, en daar hebben ze er toch véél verstand van, zo mogen wij hopen:

“Neem eenmaal thuis of in je hotelkamer een koud- of ijsbad om de kans op zacht weefselontsteking te minimaliseren, dit helpt bij je herstel. Vul het bad met koud water en spring er in, daarna kun je langzaamaan ijs in het water toevoegen om de shock met ijskoud water te verminderen. Vermijd het nemen van een warm bad of in een jacuzzi te gaan voor zo ongeveer 48 uur na de wedstrijd” (LINK).

Ten andere, lezen wij in hetzelfde artikel:

“Een verhoogde circulatie verwijdert de afvalstoffen en vult het spierweefsel aan met voedingsstoffen en zuurstof. Het drinken van veel vloeistoffen is handig bij het verlichten van pijn

Maar daarbij lezen wij niet of het dan over gewone pintjes, trappisten, karmeliet, triple d’Anvers, dan wel over cava gaat.

Enfin. Diepe zucht. Wij houden er niet van om onze eerwaarde lezers teleur te stellen, en wij willen het post-marathon feestje inclusief drankorgie en dito eetfestijn niet vergallen, maar toch, maar toch, wij geven graag de officiële richtlijnen terzake nog even mee:

“Zorg binnen twee uur na de race voor vast voedsel met koolhydraten én eiwitten bijvoorbeeld in de vorm van chocomelk of bananen met zuivel (yoghurt, kwark). Niets eten of drinken is geen optie, dat vertraagt je herstel aanzienlijk, en is kolen op het vuur voor je toch al verminderde weerstand. Begin zo snel mogelijk na de marathon met drinken. Het liefst een koele drank met zowel koolhydraten en elektrolyten. Bij kou is het goed om dit aan te vullen met warme dranken zoals bouillon. Je kunt dranken met cafeïne en alcohol beter nog even laten staan. “ (LINK)

Zo, ter lering en vermaak: de wijze les van onze professionele vrienden bij Prorun: geen bier, trappist, karmeliet, triple d’Anvers, porto, maar wel chocomelk, en dus géén frietjes met bickyburger, maar wel yoghurt of kwark, met een banaantje.

Mocht u – wat ons zou verbazen – klachten hebben over dit advies, dan kan u steeds terecht bij Miriam, de schrijfster van het artikel in kwestie.

Tot slot van deze blog geven we nog het advies mee van lezer Piet:

“Probeer karnemelk, en een zure haring, plus een uurtje fietsen. Dat werkt wonderbaarlijk goed om te herstellen na de marathon”.

Zo.

Frieten

Goed gezegd, van Piet, en als dat wonderbaarlijk goed werkt, dan stel ik voor dat we dat bij de volgende marathon toch eens kans geven.

Dit was het voor vandaag, beste lezers.

Wij wensen iedereen wiens voorjaarsmarathon nog moet komen, heel véél succes met de laatste loodjes.

En wij wensen iedereen die nu aan z’n herstel gaat beginnen véél smaak van z’n karnemelk en bijhorende zure haring, en veel plezier met het uurtje fietsen, zo vlak na de marathon!

Met sportieve groeten,

Peter

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s